Yeni yıl yeni beden yeni zihin

Yeni yıl yeni beden yeni zihin

Yeni bir yıla merhaba dediğimiz bu günlerde aslında rutinden çıkıp yeni hayaller, hedefler ve planlar yapıyoruz. Yeni yılın anlamı sembolik olarak kişiden kişiye değişse de temelde yenilikler olarak karşımıza çıkıyor. Etrafımızda yeni yılda kendime vakit ayıracağım, saçlarımı boyatacağım, üzülmeyeceğim, aşık olacağım ve buna benzer bir sürü güzel düşünce sarıyor bizleri. Buraya kadar her şey güzel sorun ocak sonuna doğru başlıyor. Çünkü bu dönemde aldığımız kararların birçoğunu çiğnemiş oluyoruz. Sonrasında hayal kırıklığı ve neredeyse önümüzdeki yeni yıla kadar ne istediğimizi pek de düşünmüyoruz.

Yeni yılda en büyük beklentilerden biri de kilo vermek.

Araştırmalar en popüler yeni yıl kararlarından birinin beden ve kilo meselesi olduğunu söylüyor. Sağlıklı beslenme, spora başlama. Peki kilo kararını bu denli popüler kılan nedir? Tabiki pratiğe dönüştürememek. Sözel olarak havada  kalması. Ve ayda bir başlayıp devam ettiremediğimiz diyet programları bunun da yan etkisi yavaşlayan metabolizma!

Hepimizin bildiği gibi kilo verme yöntemlerinin sonu yok, her yıl her dönem yeni trendlerin ortaya çıkması, bedenin yemekle olan doğal ilişkisini bozmakta. Ayrıca bu diyetler yorucu, sıkıcı ve gerçek hayattan uzak… Bu yüzden sürekli kilo alıp veriyoruz.

Olması gereken kişinin yaş, boy, cinsiyet, metabolik veya kronik hastalık varlığı, yaşam tarzı, çalışma durumu, medeni hali, sosyal ve psikolojik yapısına uygun tamamen kişiye özel bir beslenme programının yapılmasıdır.

Herkes dışarıdan bakarken gelin biz içten bakalım duruma. Asıl meselenin ne olduğunu unuttuğumuzu düşünüyorum. Neden kilo alıyoruz ve nasıl? Bedenin ihtiyacından fazlasını yediren sebep ne? Stres mi, öfke mi, hayal kırıklığı mı? Bu soruların cevapları yemekle olan ilişkinizi anlamlandırmamız yeterli. Bu yüzden dışarıdan gelen müdahaleler soruna kalıcı çözümler bulamıyor.

Hadi gelin bu yıl bir değişiklik yapın. Cevaplarınızı bulun, yeme alışkanlıklarınızda, duygularınızda ve hayallerinizde farkındalık yaratın. Ruhunuzu da bedeninizi de aç bırakmak yerine beslenmeye odaklayalım.

Korkularınızı terk edin hayallerinize odaklanın.

Değişim elinizde.

Sağlık doğru seçimlerinizde.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Cansu Teke

Etiketler
Besinler
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Kırşehir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube