Yağ aldırma, liposakşın

Yağ aldırma, liposakşın

Diyet ve egzersizle kilo verdikten sonra giderilemeyen yağ fazlalıkları liposakşın ile giderilebilir. Liposakşın vücudun herhangi bir bölgesinde yağ fazlalığını azaltmada kullanılır. Bölgesel olarak dolgunluk azaltmada mükemmel bir yöntemdir fakat etkili bir kilo verme yöntemi değildir. Genellikle liposakşın ile bölgesel aşırı yağlanmaları olan kişilerde en dramatik sonuçlar elde edilmektedir.

Hafif kilolu hastalar liposakşın dan daha çok fayda görebilirler. Normal kiloda veya yakınında olmak en iyisidir. Eğer obezite ya da aşırı kilonuz varsa öncelikle zayıflamanız gerekir. Deri elastikiyetinin iyi olması, yağ alındıktan sonra bollaşan derinin yeni ölçülere kolaylıkla uyum sağlamasına yardımcı olur. Liposakşın sırasında çıkarılan yağ dokusu gerekirse yağ enjeksiyonu için kullanılabilir. Ancak bu uygulama için alınan yağ hücrelerinin steril olarak bazı işlemlerden geçirilmesi gerekir. Ameliyat için kesin yaş sınırı yoktur.

Liposakşın için en iyi adaylar, göreceli olarak normal kilolu fakat belirli bölgelerde yağ fazlaları olan kişilerdir. Hastanın fiziksel olarak sağlıklı, psikolojik olarak dengeli ve beklentilerde gerçekçi olması gerekir. En mühimi, sıkı ve elastik deri daha iyi bir kontur elde edilmesini sağlar.

Sarkık deri vücudunuzun yeni konturlarına göre iyi uyum sağlamaz ve cerrahi ek girişimlerle fazla derinin çıkarılmasını gerektirir. Liposakşın sonucunda bikini içinde kalan izler oluşacaktır. Liposakşın yapılacak bölgede hasta yakın zamanda bir ameliyat geçirmişse, o bölgede kan dolaşımı bozuksa, veya hastanın akciğer veya kalp rahatsızlığı varsa ameliyat ertelenmelidir.
 
Liposakşın yani yağ emilmesi, ya da yağ aldırma, vücudun belirli alanlarından, çene, boyun ve yanaklar dahil, kollar ve göğüs üst kısımları; karın, gövde yan kısımları, kalçalar ve uyluklar; ve dizler, bacak baldır kısımları ve ayak bileklerinden istenmeyen yağ fazlalıklarının çıkarılmasıdır. Liposakşın kilo vermenin alternatifi değildir, fakat diyet ve egzersize yanıt vermeyen lokalize yağ depolanmalarını alma yöntemidir.

Liposakşın imajınızı ve kendinize güveninizi olumlu etkiler, fakat imajınızı tam ideale ulaştıramayabilir veya diğer insanların size bakışını değiştirmeyebilir. Ameliyat olmak istiyorsanız önce doktorunuzla beklentilerinizi paylaşmanız doğru olacaktır. Eğer çene altındaki deride fazla yağ varsa ve deri sıkı ise, sadece liposakşın daha güzel açılı, biçimli ve genç çene hattı yaratabilir. Bununla birlikte, eğer, boyun derisi gevşek ve sarkıksa, fazla yağ olsa da, tek başına liposakşın arzu edilen sonucu yaratmayacaktır.

Gevşek derili hastalarda genellikle liposakşın yerine veya ona ek olarak bir yüz ve boyun germe gerekebilir. Liposakşın oldukça güvenli ve etkili olmasına karşın, cerrahi bir prosedürdür ve kanama, enfeksiyon ve sinir hasarı gibi komplikasyonlara yol açabilir. Çok fazla miktarda yağ alınırsa, deri düzensizlikleri veya dalgalanma gibi estetik komplikasyonlar çok nadiren de yağ embolisi görülebilir. Özellikle 5 kg. üzerinde yağ alınması durumunda bu risk artar. Komplikasyonlar sık değildir ve birçok hasta sonuçlardan mutludur.

Liposakşın normalde, hastalar iyi seçildiği, operasyon ekipmanları yeterli ve doktorun da bu konuda ve cerrahi olarak eğitimli yeterli ise güvenli bir işlemdir. Bununla birlikte, nadir durumlarda, bu prosedür vücutta çok fazla bölgede ve geniş miktarda uygulandığında şiddetli travmaya yol açabilir. Diğer daha nadir fakat olası komplikasyonlar arasında bölgede sıvı birikimi (drenajla boşaltılır) ve deri yaralanması gelir. Ciddi komplikasyonlar az olsa da, enfeksiyon veya aşırı kaybı şiddetli hastalığa yol açabilir. Liposakşın için yapılan kesiler, yarım santim uzunlukta olup kalan izler küçüktür ve neredeyse beli olmaz.

Tedavi edilen bölgede deride torbalanma veya dalgalanma ve güneşe maruz kalırsa kalıcı olabilen pigmentasyon değişiklikleri (kahverengi lekeler) gibi sorunlar nadiren olabilir. Yine çok nadir oluşabilen asimetri durumunda(eşit olmayan kontur veya biçim) bazen ikinci bir ameliyat gerektirebilir. Eğer ameliyat çok geniş kapsamlı değilse -çıkartılacak yağ ve sıvı miktarı doktorunuzun sağlık durumu, vücut alanı ve cerrahi prosedüre göz önüne alarak belirleyeceği miktara göre liposakşın lokal anestezi ve sedasyonel anestezi altında yapılabilir. Hasta uyanık olacaktır fakat ağrı duymayacaktır. Eğer geniş bir alanda planlanıyorsa veya çok sayıda yerde yapılacaksa genel anestezi uygun olacaktır. Bu durumda hasta operasyon boyunca uyuyacaktır.

 

Ameliyat işlemi

kanülGenellikle liposakşın işlemi 1-2 saat sürede tamamlanır, fakat emilim yapılan alanın büyüklüğü ve miktarına bağlı olarak süre yarım saatten birkaç saate kadar uzayabilir. Prosedüre başlamak için, "kanül" adı verilen küçük emici tüpleri içeri sokmak amacıyla çok ufak bir insizyon (kesi) yapılır. Kanülün dışarıda olan öteki ucu ise güçlü bir vakum yaratan bir makinaya bağlıdır.

Cerrah kanülü derinin altındaki yağ tabakası derinliklerinde ileri-geri hareket ettirerek yağı keser ve emerek dışarı çıkartır. Liposakşın uygulamasında iyi sonuç alınması için enaz iki ayrı noktadan girilmesi gerekir. İkinci hatta bazen üçüncü bir noktadan girilerek daha önceki tarama alanları çaprazlanmış olur ve böylece yağ alınan bölge yüzeyinin daha düzgün olması sağlanır. Bazen tüm yağı çıkarmak amacıyla ek ufak insizyonlar yapmak gerekebilir. Eğer lokal anestezi altında yapılıyorsa hasta sürtünme ve titreşim hissedecektir. Kanül derinde kasa doğru yaklaştıkça batma hissi ortaya çıkabilir. Liposakşın sırasında yağ ile birlikte sıvı kaybı da olacaktır ve bu sıvının kişiyi şoka sokmayacak miktarda olması gerekir. Damar yoluyla sıvı verilir ve gerekirse kan transfüzyonları da yapılabilir.

Ultrasonik Liposakşın:
Yağları almadan önce özel bir alete bağlı, liposuctionda kullandıklarımıza benzeyen bir borucuk ameliyat bölgesinde dolaştırılır ve bu borucuğun yaydığı ultrasonik titreşimler (ses dalgaları) ile yağ hücreleri parçalanır. Yağ dokusu adeta koyu bir sıvı şeklinde dışarı akıtılarak alınır. Ancak bu işlemde kontrolsüz olarak gereğinden fazla yağ dokusu parçalanır ve deri yüzeyinde çökme riski artar. İlk zamanlarda bir mucize olarak görülen bu yöntem günümüzde hala tartışmalıdır.

Islak Teknik ya da Tümesan teknik:
Liposakşın yapmadan önce uygulama bölgesine içinde formüle dayalı bazı ilaçlar olan belli miktarda sıvı enjekte edilir. yağ hücreleri bu sıvı ile şişer ve işlem kolaylaşır. Günümüzde bu yöntem artık olmazsa olmaz olarak kabul edilen bir tekniktir. Verilen sıvı içerisinde kanamayı durduran (adrenalin), ağrıyı kesen lokal anestetikler (lidocain) gibi ilaçlar bulunmaktadır.
 

Liposakşın Ameliyat sonu

Liposakşın uygulaması sonunda konforlu bir elastik giysi veya korse, liposakşın yapılan yere giydirilerek kanama ve ödem önlenir ve derinin yeni kontura uygun biçimlenmesi sağlanır. Korse, ayrıca hastanın ağrılarını önlediği gibi, daha rahat hareket etmesini sağlar. Bu sıkı elbise veyaliposuction bandajın, cerrahın uyarılarına göre, bir ay süreyle sürekli olarak giyilmesi gerekir, daha sonra birkaç hafta süreyle de gündüzleri giyilmesi gerekebilir. İnfeksiyona karşı antibiyotik verilebilir. Ameliyat sonrası çok iyi görünmeyi veya kendinizi iyi hissedeceğinizi düşünmeyin.

Verilen fazla sıvılar nedeniyle liposakşın sonrasında bir süre kendinizi ağır hissedeceksiniz. Yağ emilen alanlarda şişlik, hafif morluklar görünebilir, yanma hissi olabilir. Ağrı, ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilebilir. Yağ emilen alanda tüm his kaybolabillir ancak bu durum bir süre sonra düzelecektir. Ameliya sonrası alınan yağların oluşturacağı kilo kaybı hemen ortaya çıkmaz. Liposakşın uygulanan bölgede oluşan ödem ve su tutulması bunun sebebidir.

İyileşme

Yavaş ilerleyen bir olaydır. Liposakşın sonrası bacaklarda venöz pıhtıların oluşumunu önlemek için cerrah size olabildiğince hemen ayağa kalkmanızı öğütleyebilir, fakat 2-4 hafta ağır aktiviteden sakınılmalıdır. 5-10 gün içinde dikişler alınır ve bazı hastalar 2-3 gün içinde dahi işine dönebilir, bazılarında ise ağrılar sürebilir fakat en fazla yaklaşık 2 haftada işe dönüş gerçekleşir. İşe ne zaman başlanacağını yapılan ameliyatın büyüklüğü, hastanın nasıl hissettiği ve doktorun önerileri belirler. 1-2 ay içinde şişlik ve renk değişikliklerin çoğu ortadan kalkarken bir miktar şişliğin kaybolması 6 ayı bulabilir.

Estetik Cerrah bu süre içinde hastanın durumunu izler ve ek bir girişim gerekip gerekmediğini takip eder. Aşırı kanama, ağrıda ani bir artış gibi alışılmadık semptomlar belirirse doktorunuza başvurmaktan kaçınmayınız. Emilme-yoluyla yapılan liposakşın çok az iz bırakarak size yeni bir vücut imajı kazandıran oldukça etkili bir tekniktir. Siz yemek yemenize dikkat ederseniz ve düzenli olarak egzersiz yaparsanız sonuçlar kalıcı olabilir. Eğer kilo alırsanız, sadece eski kabarıklıklarda değil, yağlanma tüm vücuda eşit dağılacaktır. Birçok hasta liposakşın sonrası sonuçtan tatmin olur ; değişik elbiseler içinde kendilerini çok rahat hissederler. Beklentileriniz gerçekçi olduğu sürece yeni imajınızla kendinizi mutlu hissedeceksiniz.

Bu makale 5 Aralık 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kutlu Sevin

Prof. Dr. Kutlu Sevin, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini  başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi'nde tamamlayarak Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur. 

 Mesleki çalışmalarına ise şu an Sevin Muayenehanesi' nde devam etmektedir.

 

Etiketler
Liposakşın
Prof. Dr. Kutlu Sevin
Prof. Dr. Kutlu Sevin
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube