Vertigo nedir? (baş dönmesi)

Vertigo nedir? (baş dönmesi)

Vertigo; denge mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak gelişen, genellikle iç kulak hastalıkları veya beyin ve beyincikle ilgili bazı sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkan bir sağlık problemidir.Hafif baş dönmelerinden günlük yaşamı olumsuz etkileyerek ayakta durabilmeyi dahi zorlaştırabilen boyutlara ulaşabilen vertigo, her 100 kişinden 3'ünde görülen bir denge bozukluğudur.

Vertigo Nasıl Değerlendirilir?

Vertigo’nun ayırıcı tanısında baş dönmesi ve denge bozukluğu ile birlikte değerlendirilmesi  gereken belirtiler şunlardır;

Kulak çınlaması

Kulakta basınç hissi

İşitme problemleri

Mide bulantısı ve kusma

Anormal göz hareketleri

Çift görme

Uykuya eğilim

Bilinç bulanıklığı

Koordinasyon bozukluğu

Kol ve bacaklarda kuvvet kaybı

Hastalara vertigo teşhisinin konulmasının ardından hastalarda denge mekanizmasında bozukluğa neden olan sorunlara yönelik gerekli araştırmalar yapılmalıdır. Migren, beyin, beyincik gibi organlardan oluşan merkezi sinir sistemindeki kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı beslenme bozuklukları, multipl skleroz, çeşitli beyin tümörleri, parkinson hastalığı, v.b. hastalıklar dengenin bozulmasına neden olabilirler.

Vertigo Teşhisi Nasıl Konulur?

Vertigo şikayetleriyle hastanelere başvuran hastalarda hekim tarafından detaylı bir şekilde tıbbi öykünün alınması ve fiziksel muayene teşhisin önemli bir bölümünü oluşturur. Tıbbi öykü alınırken hastadan şikayetlerin ne kadar süredir devam ettiği, pozisyon değiştirmeyle yaşanan baş dönmesi sorununun ilişkisinin nasıl olduğu, eşlik eden hastalıklar ve kullanılan ilaçların neler olduğu, herhangi bir baş travmasının yaşanıp yaşanmadığı gibi konularda bilgi alınır. Bilinç bulanıklığı, konuşma bozukluğu ve uyku hali gibi nörolojik sorunların da eşlik edip etmediği öğrenilir. Bazı kan testleri ile manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT), renkli Doopler USG gibi görüntüleme teknikleri ile altta yatan soruna ilişkin ileri araştırmalar yapılabilir.

Baş Dönmesini Hafifletmek İçin Öneriler

•   Aniden ayağa kalkmak veya başınızı bir taraftan diğer tarafa çevirmek gibi ani pozisyon değişikliklerinden kaçının.
•   Hızlı baş hareketlerinden kaçının.
•  Tuz, nikotin ve kafein kullanımını azaltın.
•  Sinirlilik hali, stres ve alerjiniz olan maddelerden uzak durun.
•  Başınız döndüğü zaman dikkatli olun. Kesici aletler, araç kullanmak, yüksekte bulunmak gibi durumlardan kaçının.

Bu önerilerle şikayetlerinizin geçmemesi durumunda mutlaka uzmanınıza başvurunuz.

Bu makale 30 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Diğdem Sayın

Uzm. Dr. Diğdem YILDIZ, 21 Ocak 1980 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006-2011 yılları arasında ise Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 2. Nöroloji Kliniği’nde ihtisas eğitimini tamamlayarak Uzm. Dr. unvanı almıştır. 2011-2015 yılları arasında Bartın Devlet Hastanesi’nde, 2015 - 2016 yılları arasında ise Özel Medisu Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Diğdem YILDIZ, 2016 yılı Mart ayı itibariyle Antalya Akdeniz Şifa Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Şelale Termessos Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Mezuniyet Sonrası Epilepsi İnteraktif Eğitim Programı Spike Eğitim Grubu (7 Ekim 2006), EEG İnteraktif Temel Eğitim ...

Etiketler
Baş dönmesi (meniere hastalığı)
Uzm. Dr. Diğdem Sayın
Uzm. Dr. Diğdem Sayın
Antalya - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube