İlaçsız migren tedavisi (oksipital blokaj)

İlaçsız migren tedavisi (oksipital blokaj)

OKSİPİTAL BLOKAJ YÖNTEMİ NEDİR?

Oksipital blokaj başın ağrı duyusuyla ilgili sinirin anestezik maddelerle ağrı duyusunu algılamasını bloke etme yöntemidir. Bu yöntem sayesinde ağrıya neden olan sinir sistemindeki ağrı duyusu bloke edilir ve dolayısıyla ağrı kesilir.


OKSİPİTAL BLOKAJ YÖNTEMİ NASIL UYGULANIR?
Hasta oturur durumda iken başının arka kısmındaki büyük oksipital sinir alanına, çok ince bir iğne ile lokal anestezik madde enjekte edilir. Hastanemize başvuran hastalarda muayene, enjeksiyon ve sonrasında kısa bir gözlem yapılır. Uygulama 10 dk, tüm süreç 45 dk civarında sürmektedir. Çoğu hastamızda tek uygulama uzun süreli bir etkinlik sağlamakta, zaman zaman 2. ve 3. uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır.


OKSİPİTAL BLOKAJ YÖNTEMİ YAN ETKİSİ VAR MIDIR?
Lokal bir yöntem olan oksipital blokaj tedavisinde; ensede 4-5 saat süren uyuşma dışında bir sıkıntı yaşanmamakla beraber, nadir olarak baş dönmesi, enjeksiyon bölgelerinde hassasiyet ya da boyun ağrısı gelişebilir.


OKSİPİTAL BLOKAJ YÖNTEMİ KİMLERE UYGULANIR?
migren
- migren hastalığı olup ilaç kullanmak istemeyen kişiler
- ilaç kullanması sakıncalı olan kişiler
- karaciğer ve/veya böbrek yetmezliği olanlar,
- emzirenler,
- hamileler,
- sindirim sistemi rahatsızlığı nedeniyle ağrı kesici kullanamayan kişiler,
-  analjezik alerjisi olan kişiler.  
 servikojenik baş ağrıları
 gerilim tipi baş ağrıları
küme baş ağrısı,
oksipital nevralji
hastalarında da etkindir.  


OKSİPİTAL BLOKAJ YÖNTEMİ MİGREN İÇİN KESİN ÇÖZÜM MÜDÜR?
Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar ağrı sıklığı, şiddet ve süresini ortalama % 40-70 azaltmaktadır. Bu durumda en az 6 ay ilaç kullanmak gerekir. Oksipital blokaj yönteminde ise ilk uygulamada ortalama % 50-70 azalma sağlanmakta ve tekrarlayan blokaj uygulamaları ile uzun süreli fayda sağlanabilmektedir. Ayrıca migren ağrısının atak döneminde de ağrıyı dindirebileceği gözlenmiştir.
 

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Diğdem Sayın

Uzm. Dr. Diğdem YILDIZ, 21 Ocak 1980 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başlamış olduğu tıp eğitimini 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2006-2011 yılları arasında ise Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi 2. Nöroloji Kliniği’nde ihtisas eğitimini tamamlayarak Uzm. Dr. unvanı almıştır. 2011-2015 yılları arasında Bartın Devlet Hastanesi’nde, 2015 - 2016 yılları arasında ise Özel Medisu Hastanesi'nde görev yapmış olan Uzm. Dr. Diğdem YILDIZ, 2016 yılı Mart ayı itibariyle Antalya Akdeniz Şifa Hastanesi'nde görev yapmış olup mesleki çalışmalarına Özel Şelale Termessos Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Mezuniyet Sonrası Epilepsi İnteraktif Eğitim Programı Spike Eğitim Grubu (7 Ekim 2006), EEG İnteraktif Temel Eğitim ...

Etiketler
Migren atağı
Uzm. Dr. Diğdem Sayın
Uzm. Dr. Diğdem Sayın
Antalya - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube