Varis,

Varis,

Varis toplardamarların kalıcı olarak genişlemesi, kıvrılması ve uzamasıdır. Varisler çoğu kez bacak derisinin altında mavimsi renkte değişik çaplarda kıvrıntılı kabarıklıklar şeklinde görülür. Varisler yıllarca görünüm dışında bir şikayete yol açmadan kalabilir. Ancak zamanla varisle ağrılı hale gelebilir. Bacaklarda şişme ve bir süre sonra kronik venöz yetmezlik gelişebilir. Skleroterapi: Hastalıklı damar içerisine damar duvarlarını birbirine yapıştıracak şekilde özel bir reaksiyon oluşturan ilaçların verilmesi
Laser yada Radyofrekans: Burada hastalıklı damarların içerisine ilerletilen özel bazı teller ile (kateter) laser yada radyofrekans enerjisi ile damarların içten bir çeşit dağlanmaktadır. Varis ameliyatı yönteminde ise kasıktan ve ayak bileği veya diz hizasından ilerletilen bir tel ile damar çekilerek çıkarılır.

Daha fazla bilgi:

Varis toplardamarların kalıcı olarak genişlemesi, kıvrılması ve uzamasıdır. Varisler çoğu kez bacak derisinin altında mavimsi renkte değişik çaplarda kıvrıntılı kabarıklıklar şeklinde görülür. Bir diğer varis şekli ise kılcal damar çatlamaları veya örümcek şeklinde görülen varislerdir. Varisler yıllarca görünüm dışında bir şikayete yol açmadan kalabilir. Ancak zamanla varisle ağrılı hale gelebilir. Bacaklarda şişme ve bir süre sonra kronik venöz yetmezlik gelişebilir. Varisli olan damarda kan pıhtısı oluşabilir ve tromboflebit olarak bilinen bu durumda bacakta ağrı, şişme ve kızarıklık olur.

Varis daha çok bayanlarda görülür. Ailesinde varis olan kişilerde varis olma olasılığı daha da fazladır. Gebelik döneminde varisler daha sık görülür. Diğer risk faktörleri şişmanlık, sigara, uzun süre ayakta kalmaktır.

Belirtiler:
• Bacaklarda varisler görülür,
• Bacakta ağrı ve kaşınma,
• Bacakta yanma,
• Bacaklarda gece krampları
• Bacaklarda sürekli bir rahatsızlık hissi, 

 Nedenleri:
Varis çoğu kez toplardamarlar içinde kanın tek yöne akmasına izin veren kapakçıkların bozulması sonucunda gelişir. İnsan vücudunda cildin hemen altında birçok toplar damar yer alır. Bu damarların görevi kirli kanı kalbe ulaştırmaktır. Bazı nedenlerden dolayı bu damarlar yaşamın herhangi bir evresinde esner, genişler ve işlevleri ve görünümleri bozulur.

Varis, toplar damarların geri döndürülemez bir şekilde ve anormal genişlemesidir. Bu damarlar ayak ve bacaklarda cilt altında mavi ve kıvrılmış şişlikler halinde görülür ve ayakta kalmakla ve uzun süre oturmakla şikayetler artar.

Varisler erkek nüfusun % 15-20'sinde bayan nüfusun ise %30-35'inde hayatın değişik evrelerinde görülebilir.

 Varisler ilerledikçe ayaklarda ağrı ve basınç şikayetleri ortaya çıkar. Tedavi edilmemiş son evre varisler ayak bileklerinde yara açılmasına yol açabilir.

Varislerin oluşmasında birçok teori ortaya atılmıştır ancak bilinen tek ortak neden toplar damarlardaki kapakçıkların fonksiyonlarının bozulması veya zarar görmüş olmasıdır. Damarlardaki kapakçıklar kanın damar içinde doğru yönde yani kalbe doğru akmasını sağlar ve geriye kaçmasını önler. Kapakçıkların fonksiyonlarını kaybetmesinin nedeni tam olarak açıklığa kavuşmamıştır. Bu konuda ortay atılan fikirler arasında kalıtsal nedenler (ailede varisler varsa) veya damar duvarlarında sonradan kazanılmış olan zayıflık olarak özetlenir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mahmut Akyıldız

Op. Dr.  Mahmut AKYILDIZ, 2 Şubat 1964 tarihinde Rize - Çataldere’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini İstanbul Kabataş Erkek Lisesi‘nde bitirmesinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Mecburi hizmet yükümlülüğünü Çankırı Kurşunlu Sağlık Merkezi’nde, askerlik vazifesini ise Tuzla Piyade Okulunda Kamp Doktoru olarak yapmış olan Op. Dr.  Mahmut AKYILDIZ, ihtisasına 1990 yılında, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi’nde eski Başhekim Doç. Dr. Besim Yiğiter’in ekibinde Kalp ve Damar Cerrahi Asistanı olarak başlamış, 5 yıl asistan, 3 yıl Başasistan olarak görev yaptıktan sonra Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Aynı süre zarfında Doç. Dr. Besim Yiğiter direktörlüğünde Özel İsviçre Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nü kur ...

Etiketler
Laser
Op. Dr. Mahmut Akyıldız
Op. Dr. Mahmut Akyıldız
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube