Varikosel ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Varikosel ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Testis toplardamarlarının genişleyip kıvrılması ile ortaya çıkan varikosel hastalığında özellikle açık cerrahi sonrası yan etkiler görülebilmektedir.Bu yan etkiler ameliyatı yapan kişiye ya da ameliyatın şekline bağlı olarak değişkenlik  göstermektedir.Varikosel tedavisi öncesi bu komplikasyon riskleri hastaya bildirilmelidir.bildirilmediği zaman eksik bilgi verilmiş olur.

Hidrosel oluşumu birinci yan etkisidir. Mikroskop kullanılmadan yapılan ameliyatlarda hidrosel oluşum riski yüzde 40 lara kadar çıkmaktadır. Nedeni testisin lenf dolaşımını sağlayan lenf damarlarının bağlanmasıdır.Bu damarlar testisin atık maddelerini uzaklaştıran lenf sıvısının içinde bulunduğu damarlardır. Mikroskopta çok ince şeffaf şekilde görülürler. Bu damarlar bağlandığında testisin lenfatik dolaşımı bozulur. Bu durumdan dolayı sıvı testısın etrafının saran 2 katlı zarın arasında birikir. Bunun sonucu olarak  testis torbası çeşitli derecelerde şişer. Ne kadar çok lenf damarı bağlanmış ise o kadar fazla sıvı birikir.Hidrosel ağrı yapmaz ancak bulunduğu tarafta gözle görülebilen şişkinliğe yol açar. Bu şişkinlik belli belirsiz olabildiği gibi  gözle görülebilen bariz şişkinlik olarak da ortaya çıkar.Hidroselin tedavisi ameliyattır. Çünkü ilaç tedavisi ya da enjektörle boşaltma işlemi fayda sağlamaz.Ameliyatta  sıvının boşaltılması sonrası suyun biriktiği zarlar olan tunica vaginalis  ters çevrilerek dikilir. Bu şekilde hidrosel oluşumunun  önüne geçilmiş olur.Hidrosel ameliyattan sonra tekrarlamaz. Ameliyatın en önemli yan etkisi kanamadır. Mikrocerrahi sonrası bu komplikasyon oranı yüzde 1 ila 5 arasındadır.

Testis atrofisi dediğimiz  testis küçülmesi  2. komplikasyondur. Nadir görülür. Sebebi testis arteri ve dallarının bağlanmasıdır.Testisi  besleyen 3 atardamar olduğu için ana atardamar bağlanınca diğerlerinden beslenir. Bu  durumda testis küçülmesi olmaz. Ancak diğer arterlerde yokluk veya problem varsa testis küçülmesi olur. Testis küçülmesinin tedavisi yoktur.Geri dönüşümsüz bir durumdur. Bu durumda sperm değerlerinde kötüleşme olur.Çift taraflı olur ise hormonal eksiklik sonucu cinsel istekte azalma görülebilir.

 Varikosel tekrarlayabilir. Klasik ameliyatta bu % 45 lere varan oranlarda görülebilir. Mikrocerrahide ise % 1 civarındadır.Mikrocerrahide ileride genişleyebilecek damarların bağlanması ile bu oran azalmaktadır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Türk

 

Op. Dr. Levent Türk , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 2006 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

 

Op. Dr. Levent Türk, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Lim Üroloji Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Levent Türk
Op. Dr. Levent Türk
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube