Varikoseli olan hastalara neden direkt tüp bebek tedavisi yapılmamalı?

Varikoseli olan hastalara neden direkt tüp bebek tedavisi yapılmamalı?

1.Varikosel tedavisi ile erkekler  ilerleyici bir hastalıktan ve bu hastalığın ilerideki  olumsuz sonuçlarından( varikosele bağlı testosteron miktarı azalması ve buna bağlı cinsel bozukluklar,ilerleyici testis ağrısı,testis küçülmesi) kurtulurlar. Halbuki tüp bebek yapmak bu sıkıntıları geçirmez.

2. Varikosel tedavisiyle TÜP BEBEK gereksinimi azalır

3. Varikosel tedavisiyle gebelik sağlanamayan olgularda, sperm parametrelerinde tedavi öncesi değerlere göre iyileşme ile tüp bebek yerine aşılama gibi daha kolay uygulanabilen ve daha düşük maliyetli yönteme geçilebilme kolaylığı 

4.Gebelik sağlanamayan olgularda sperm sayısı, motilite veya sperm morfolojisindeki iyileşme ile tüp bebeğin başarısı artacaktır. 

Ülkemizde  çeşitli nedenler ile varikoseli olan hastalara varikosel ameliyatı yapılmayarak tüp bebeğe yönlendirilmektedir. Bu tuzağa düşmemek gerekir. Genel olarak varikoselektomi sonrası olguların en az üçte birinde spontan gebelik sağlanırken; bu oran ameliyat öncesi toplam motil sperm sayısındaki artış ile doğru orantılı olarak artar.

Varikoselli olgularda varikosel tedavisi öncesi uygulanan tüp bebekte  gebelik başarı şansı normal popülasyona göre anlamlı oranda azalmaktadır. Bu bulgular varikoselli olgularda varikosel tedavisinin tüp bebek  başarı oranını yaklaşık 2 kat oranında artırdığını ortaya koymaktadır. Ayrıca varikoselli olgularda direkt tüp bebek yerine önce varikosel cerrahisi uygulanması hem maliyeti düşürmekte hem de tüp bebek gereksinimi olmadan gebelik sağlar.Ülkemizde varikosel tedavisi ile sağlanabilecek  canlı doğum maliyetinintüp bebek ile sağlanacak canlı doğum maliyetinden daha düşük olduğu konusunda görüş birliği vardır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Levent Türk

 

Op. Dr. Levent Türk , lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaparak 2006 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

 

Op. Dr. Levent Türk, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Lim Üroloji Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Op. Dr. Levent Türk
Op. Dr. Levent Türk
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube