Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Vajinismusun nedenleri nelerdir?

Her hastada aynı olmamakla birlikte vajinismusun çeşitli nedenleri vardır. Nedeni  veya  nedenleri bilmek  tedavinin süresini kısaltmak açısından önemli olabilmektedir.

Vajinismusun  nedenleri arasında  en sık görüleni  ‘’ACIYACAK’’  korkusudur. İlk cinsel birleşmede  kızlık zarının açılmasıyla ilgili abartılı ağrı ve acı yaşayacağına ,fazla kanama olacağına, patlayıp vajinasının parçalanacağına hatta hastanelik olabileceğine  ilişkin aslı olmayan korkular, penis vajina içindeyken kilitlenip kalma ve öylece hastaneye götürülme hikayeleri  sık rastlanan korku yaratan nedenler arasında sayılabilir.

Bilinmeyen şeyler korkuya neden olur. Bizim gibi cinselliğe dair eğitimin yeteri derecede  verilemediği toplumlarda olduğu gibi cinselliğe ait bilgisizlik, cinsel organların yerinin ve yapısının bilinememesi  bile tek başına vajinismusa neden olabilir. Hatta bazen

-‘’Benim vajina deliğim kapalı.’’

-‘’Ya yanlış deliğe girerse ?’’

-‘’Vajina açık bir yara gibidir.’’

-‘’Vajina  tüm vücut boyunca  devam eder.’’

-‘’Vajinam penisi içeri alamayacak kadar küçük. Girerse vajinam parçalanır.’’

şeklindeki tamamen yanlış bilgiler de sıkça  inanılan ve söylenen sözlerdir.

Cinselliğin ayıp ve günah olarak  görüldüğü, cinselliğin kötü kadınların işi olarak algılandığı  ailelerde yetişen  kız çocukları  zamanı gelince de evliliğin gerektirdiği yakınlığı kuramaz  ve aşırı utangaçlık yaşarlar.

Çocukluğundan beri  ‘’erkeklere dikkat et!’’, ’’bisiklete binme!’’ ,’’bacaklarını kapat!’’, gibi söylemlerle kızlık zarını koruması  gerektiği öğretilen  kızlar,  ilk gece yıllardır koruduğu  bu değerli hazineyi ve namusunu  kaybetmemek için biliçaltının savunması olarak vajinismus  yaşarlar.

Kültürel ritüeller( kanlı çarşaf bekleme, kırmızı kuşak bağlama) , ‘’ya kanama olmazsa?’’ korkusu, Türk filmleri, gazete haberleri,  bazen  duyulan, arkadaşlar arasında anlatılan hikayeler, küçükken anne babanın  odasından gelen anlam verilemeyen sevişme sesleri  vajinismusa neden olabilir.

Bazen  vajinismus  çocuklukta yaşanan  cinsel istismar  sonucunda, çocuk   büyüdüğünde  korku, suçluluk, günahkarlık duyguları oluşturarak  kişinin kendini cezalandırıp bedel  ödeme ve ödetme yöntemi olarak da karşımıza çıkabilir.

Zorla evlendirilme, eşini sevmeme, eşle  yaşanan  sorunlar da vajinismusa neden  olabilir.

Gebelik korkusu, cinsel  yolla bulaşan hastalıkları kapma korkusu  da  vajinismus nedenleri arasında sayılabilir.

Baskıcı, sert, otoriter baba ve beraberinde  zayıf güçsüz anne modelinde olduğu gibi  ‘’annem gibi güçsüz kadın olmayacağım ‘’ kararıyla birlikte gelen cinsel kimliğiyle barışık olmayan kız, eş vasıtasıyla, babayı ve erkekleri cezalandırma  yöntemi olarak vajinismusu   istemsiz olarak yaşayabilir.

Mükemmeliyetçi kişiliklerde  de kontrolü kaybetme korkusuyla birlikte  vajinismus görülme sıklığı daha fazladır.

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Dilek Öcal

Op. Dr. Dilek ÖCAL, 1969 yılında Erzurum’un İspir ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara’da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1992 yılında bitirdi ve tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Öcal mecburi hizmetini 1992 ile 1993 yılları arasında Isparta’nın Gelendost ilçesinde pratisyen hekim olarak yaptı. Dr. Öcal, Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasını 1993 ile 1997 yılları arasında İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi’nde tamamladı. 1998 ile 2005 yılları arasında Mardin Devlet Hastanesi’nde; 2005 ile 2006 yılları arasında Cizre Devlet Hastanesi’nde; 2006 ile 2008 yılları arasında İstanbul Özel Atlas Hastanesi’nde;  2008 ile 2010 yılları arasında İstanbul Özel Acıbadem Hastanesi’nde  çalıştı. 2010 ile 2015 yılları arasında İstanbul Özel Memorial Ataşehir Hastanesi’nde çalıştıktan sonra 20 ...

Etiketler
Vajinismusun nedenleri
Op. Dr. Dilek Öcal
Op. Dr. Dilek Öcal
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube