Over kisti nedir, neden oluşur?

Over kisti nedir, neden oluşur?

Over kisti kadınlarda yumurtalık kisti de denilebilir. Over kisti nedir denilince kadınlarda sıkça görülen bir hastalıktır. Fakat kadınların birçoğu bu hastalıktan habersizdir. Over kistin çoğu iyi huylu olabiliyor.

Genellikle 20-44 yaşındaki kadınlarda görünmesi mümkündür. Muayene ve ultrason yapıldıktan sonra, bulunan sonuçlarla ya da kan tahlillerinin yapılmasıyla da over kisti tespit edilebilir. Over kisti daima kadının kısır olduğunu göstermez. Bazı sebeplerle birlikte hormonsal düzensizlikte de kısırlık tanısına rastlanmaktadır.

Fakat bir kadının over kisti varken de gebe kalabilir, ancak gebelik halinde iken de bu kist meydana çıkabilir. Over kisti kadınlarda yumurtalığı saran dokudan kaynaklanan, içinde sıvı barındıran boyut olarak 2′ cm den ortalama 30 cm kadar olan kistlerdir.

Over Kisti Neden Oluşur?

Hormonsal düzensizlikleri olan kadınlarda görülür. Kadın adet zamanında over kistinin içerisinde bulunan yumurta hücresinin de bulunduğu kisti taşır. Daha sonra kistin çatlamasıyla yumurta meydana çıkmış olur. Hormonsal düzensizliği olan kadınlarda yumurta kisti çatlamaz. Ya olduğu gibi kalır ya da büyümeye başlayarak basit kist veya folekül kisti meydana getirir.

Over Kistin Belirtileri Nedir?

Over kist nedir denilince kadınlarda yumurtalıklarda oluşan kistler olduğu biliyoruz. Peki, bu kistlerin belirtilerini nasıl anlarız.

Belirtileri şöyledir;

Genellikle anlayabileceğimiz şekilde belirti vermez

Adet gecikmesi olan kadınlarda

Çok fazla kanaması olan kadınlarda

Belirti olarak over dokusunda bir gerilme olur ve kasık ağrısı meydana gelir

Ağrıdan sonra büyümeyle beraber karında şişlik oluşur

Over kisti adet gören her kadında olabilir fakat genç kızlarda ya da menopoza girmiş kadınlarda pek görülmeyebilir. Çoğu over kisti iyi huylu olabilir.

Tek taraflı yapısı düzgün oluşumlar iyi huyluyken; iki taraflı, katı düzensiz ve zamanla büyüyen kitleler de kötü huyludurlar.

Gebeliği yaşayan kadın çeşitli hormonları salgılarken 8-10 cm çapında bir kist meydana gelir. Fakat gebelik zaman alınca kist küçülerek yok olur. Bu durumu takip etmekte fayda var.

Bu makale 12 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mert Göl

Prof. Dr Mert GÖL ; mesleki hayatına hem İstanbul hem de İzmir de devam etmektedir. İstanbul’da BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi hemde İzmir’de de özel muayenehanesinde hastalarını değerlendirmektedir, Ameliyatlarını da İzmir’deki tüm hastanelerde gerçekleştirebilmektedir. 1 Aralık 1971 tarihinde doğan Prof. Dr. Mert GÖL, ilk ve ortaokul eğitimini İzmir’de tamamladı. 1996 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirdikten sonra tıpta uzmanlık sınavında Türkiye’de derece yapıp en yüksek puanla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünü kazandı. 2001 yılında uzman olduktan sonra Atatürk Eğitim ve Araştırma hastanesinde Başasistanlık, sonrasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bu sırada TUBİTAK bursu kazanarak Almanya’da ...

Etiketler
Over kisti
Prof. Dr. Mert Göl
Prof. Dr. Mert Göl
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube