Vajinismus tedavisi

Tedaviye hastalarıma, vajinismusun hiç de düşündükleri durum olmadığını anlatarak başlarım. Dolayısıyla tedavisi de düşündükleri yerde değildir. Bu konu internette reklamları çıkan yaklaşımdan oldukça farklıdır.

Vajinismus tedavisi

Vajinismus, psiko-somatik bir hastalıktır. Psiko ruh, soma da beden demektir. Ruh-beden ikiliği ile ilgili bir durumdur. Ruhsal alana ait (duygu düşünce ve davranış gibi) nedenlerin bedende karşılık bulmasına somatizasyon denir. Psiko-somatik hastalıklar, ruh sağlığı uzmanlarının somatizasyon olan organla ilgilenen uzman ile işbirliği yaptığı hastalıklardır.

Vajinismusta somatizasyon, vajinada gerçekleşir. Daha da doğrusu vajina-vulva bileşkesinde olur. Dolayısıyla vajinismus kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının çalışma sahasına girer.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, vajinismus tarif eden hastanın vajina ve vulvasında bir anormallik olmadığını muayene ederek tespit etmelidir. Genellikle bir sorun yoktur vulvada ya da vajinada. Bir sorun olma ihtimali %1-3'tür.

Anormallik varsa ameliyat gerekebilir ama çoğunlukla vajinismusun tedavisi cerrahi değildir. Eğitimdir vajinismusun tedavisi. Eğitim ile vajinismusa dair her şeyi öğrenir çift. Genellikle vajina anatomisinden, fizyolojisine dair bütün bilgileri öğrenir hastalar. Genellikle bunları öğrenmeleri gerekir maalesef. Bilmeden olmaz.

Vajinismusun tedavisi vajinaya penisi penetre etmek, gebe kalmak, doğum yapmak değildir. Onlar sonra olacak şeylerdir. 

Bu makale 22 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Müjdegül Z.Karaca

Op. Dr. Müjdegül Z.Karaca, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,  Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 

Op. Dr. Müjdegül Z.Karaca, Mesleki çalışmalarına Op. Dr. Müjdegül Z.Karaca Özel Muayenehanesin'de devam etmektedir.

Etiketler
Vajinismus tedavisi
Op. Dr. Müjdegül Z.Karaca
Op. Dr. Müjdegül Z.Karaca
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube