Sezeryan ameliyatı

Sezeryan ameliyatı

Sezeryan ameliyatı nedir?

Bebeğin normal vajinal doğum yolu ile doğmasında tıbbi bir sakınca olduğu durumlarda, karnın ön duvarına ve rahme yapılan cerrahi kesi ile doğurtulmasıdır.

Sezeryan ameliyatının sebepleri nelerdir?

Doğum eyleminin ilerlememesi

İlk doğumun sezeryan ameliyatı ile olması

Miyomektomi ameliyatı

Yumurtalık tümörleri

Miyomlar

Doğum kanalında anatomik anormallikler

Rahim ağzı kanserleri

Bebekte doğum öncesi veya doğum sırasında oluşan stresler

Kordon sarkması

Bebeğin prezentasyon anormallikleri

Gebelik zehirlenmesi (Preeklamsi / Eklamsi)

Gebelik diabeti

Plasenta previa

Plasenta dekolmanı

Sezeryan ameliyatı nasıl yapılır?

Hasta doğum esnasında sezeryan gerektiren herhangi acil bir tıbbi nedenle veya doğum başlamadan öngörülen tıbbi bir nedenle sezeryan ameliyatına alınır. Hasta genel anestezi veya belden uygulanan epidural ve spinal anesteziden tercih edilen birisiyle ameliyata hazırlanır. Göbeğin alt bölgesine yatay yapılan yaklaşık on santimetrelik kesi ile operasyona başlanır. Sırasıyla ciltaltı yağ dokusu, fasya, karın kasları ve karı zarı kesilerek karın içine girilir. Rahmin üzerinde bitişik duran idrar torbası cerrahi kesi ile sıyrılır, açılan bölgeden rahim kesilerek rahmin içine girilir. Bebek gelen kısmına göre başından, poposundan veya ayağından yakalanıp doğurtulur. Ameliyat sırasında kesilen karın katları anatomik pozisyonlarına uygun olarak cerrahi dikiş materyaliyle kapatılır.

Sezeryanda hangi anestezi yöntemleri kullanılır?

Genel anestezi

Spinal anestezi

Epidural anestezi

Hangi anestezi yöntemi tercih edilmelidir?

Tıbbi bir zorunluluk olmadığı sürece Epidural Anestezi yöntemi tercih edilmelidir. Genel anestezide hasta kendine uzunca bir süre sonra gelir, daha geç ayağa kalkar ve bağırsak hareketleri geç başlar. Bu nedenle ağızdan beslenmeye geç başlanır. Gaza bağlı karın ağrısı şikayetleri daha fazla görülür. Spinal anestezi belden uygulanmasına rağmen uygulandığı bölge nedeniyle ameliyat sonrası şiddetli baş ağrılarına neden olabilir. Ayrıca kalıcı katheter yerleştirilemediğinden dolayı ameliyat sonrası ağrı kesici tedavi uygulaması güçleşir. Epidural anestezide katheter epidural aralığa yerleştirilir. Bu kathater sayesinde ameliyat sırasında ve sonrasında ağrı kesici uygulanarak hastanın konforlu bir ameliyat sonrası dönem geçirmesi sağlanır. Hasta ağrı hissetmediğinden dolayı çabuk ayağa kalkar, bağırsak hareketleri etkilenmediğinden dolayı ağızdan beslenmeye hemen başlayabilir.

Sezeryan doğumun komplikasyonları nelerdir?

Kanama

Rahme komşu organlardan yaralanma. (Örneğin mesane, bağırsaklar, damarlar)

Postoperatif komplikasyonlar

Postoperatif komplikasyonlar nelerdir?

Thromboembolik olaylar (Damar içi kan pıhtılaşmaları)

Ağrı

Uzayan hastahane yatış süreleri

Postoperatif iltihaplanmalar

Sezeryan sonrası ikinci gebelik ne zaman planlanmalıdır?

En erken bebeğimizin sütten kesilip, normal beslenme düzenine başladıktan sonra planlama yapmamız uygun olacaktır. Bu geçen sürede vücudumuz hem fiziki hem de psikolojik olarak gebeliğe hazırlanmış olacaktır.

Sezeryan sonra hemen gebe kaldığımızda gebeliği devam ettirmemizde sakınca var mı?

Eğer loğusalık sonrası hemen gebe kaldığımızda gebeliğin devamını istiyorsak, gebeliğimizin devamında sakınca yoktur. Halk arasında ameliyat dikişlerinin gebeliğin devam ettirilmesinde açılabileceği gibi tıbben hiçbir gerçeği ifade etmeyen inanış vardır. Ancak bu gebelik ilk gebeliğe göre biraz daha zor geçebilir.

Sezeryan mı normal doğum mu tercih edilmeli?

Normal doğum tıbbi bir zorunluluk yoksa tercih edilmelidir. Doğal bir yol olduğu için hemen annenin ayağa kalkıp bebeği ile ilgilenmesinin dışında bir çok avantajı vardır. Ancak tıbbi zorunluluğun dışında eğer anne adayı kendini psikolojik açıdan normal doğuma hazır hissetmiyorsa normal doğumda ısrar edilmemelidir. Çünkü gebe doktoru ile doğum sırasında işbirliği yapamayabilir ve bu durum tıbbi komplikasyonlara neden olabilir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır, Manisa'da dünyaya geldi.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Manisa' da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1993 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Yazır, mecburi hizmetini Batman'da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde ihtisasına başladı ve Perinatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay KADAYIFÇI'nın asistanlığı görevini yürüttü. İhtisasını 1998 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof.Dr.Atilla KÖKSAL şefliğindeki 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinigi'nde tamamlayan Dr. Yazır, 1999 yılında Turgutlu Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. Dr. Yazır 2000 yılında Kıbrıs Girne Askeri Hastanesinde askerlik hizmetini tamamlamasının ardından 2012 yılına değin Man ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
whatsapp
Etiketler
Sezeryan ameliyatı nedir?
Op. Dr. Melik Yazır
Op. Dr. Melik Yazır
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube