Adet öncesi gerginlik (premenstruel sendrom )

Adet öncesi gerginlik (premenstruel sendrom )

  Kadınların çoğu adet öncesi dönemde huy ve davranış değişimleri gösterirler.Premenstruel Sendrom (PMS) her siklusun son 7-10 günü içinde kişinin yaşam tarzını etkileyecek boyutta fizik ve psikolojik bulgulardan birkaçının görülmesidir.En sık görülen bulgular karın şişkinliği gerginlik ,ağlama nöbetleri ,yorgunluk susama, iştah değişimleri,ödem gibi bulgulardır.Kadınların %80-90 ında adet öncesinde fazla rahatsızlık vermeyecek tarzda bulgular olabilir.Ancak tüm kadınların %3-5 inde bu belirtiler oldukça belirgndir.Yaşam standardını çok kötü etkilerler.      

      Bu durumun sebebi tam olarak bilinmemektedir.Hormonal sebepler,depresyon,sıvı-beslenme yetersizliği,genetik faktörler,stress gibi etkenler etyolojide suçlanmaktadır.

      Teşhis genellikle bulgulara dayanılarak konur.Ancak ayırıcı tanıda böbrek,karaciğer ,tiroid hastalıkları psikolojik bozukluklar göz önünde bulundurulmalıdır.Rutin kan tetkikleri tiroid testleri hormon testleri yapılmalıdır.

       Tedavide uzun senelerdir bir başarı elde edilememiştir.Hastalara bu durumun sebebi bilinmeyen endokrin bir hastalık olduğu anlatılmalıdır.Egzersiz,beslenme düzenlenmesi(az ve sık yemeli,az yağlı bol karbonhidratlı alkolsüz ve kafeinsiz diet önerilmelidir)anti depresanlar,seratonin agonistleri tedavide kullanılan ve başarılı olan yöntemlerdir

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Osman  Özyurt

Op. Dr. Osman ÖZYURT, 6 Mayıs 1970 tarihinde Rize - Ardeşen'de doğmuştur. 1975-1983 yılları arasında Ardeşen'de ilk ve orta öğrenimini, 1983-1986 yılları arasında ise Trabzon Lisesi'nde lise öğrenimini tamamlamıştır. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1992 yılında başarıyla mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yapmış ve 1997 yılında  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  1997-1999 yılları arasında Harita Genel Komutanlığında askerlik vazifesini yerine getirmiş olan Op. Dr. Osman ÖZYURT, 1999 yılında ihtisasını da almış oluğu Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ürojinekoloji, Colposkopi, Histereskopi departmanında 3 yıl  görev yapmıştır. Bu sırada sayısız Laparosko ...

Etiketler
Adet öncesi gerginlik (premenstruel sendrom)
Op. Dr. Osman  Özyurt
Op. Dr. Osman Özyurt
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube