Geç doğum miad aşımı

Geç doğum miad aşımı

Gebeliklerin yaklaşık %5-10’unda görülür. Doğumu başlatan mekanizmalardaki bir düzensizlikle alkalı olduğu düşünülmektedir. Gebelik 42 hafta olmasına rağmen devam etmektedir. Bebek ölüm  riski artmıştır.   

Bebek placenta denen organda kireçlenmeler ve damar yetersizlikleri oluştuğu için daha az gıda alır. Büyüme durur. Bebek önce hareketlerini azaltır. Doğum olmazsa rahim içi olumsuz koşullar devam ettiği için , içinde yüzdüğü sıvı azalır ve yer yer kordon sıkışarak bebeğe daha da az kan gider. Bunun refleks sonucu olarak bebek mekonyum denen ilk kakasını rahim içinde yapar. Böylece bu sıvı akciğerlere giderek ince soluk yollarını tıkar. Bebek doğurtulsa bile bu tıkanıklıktan dolayı oksijen kana ulaşamaz ve bebek siyanotik (mor renkli) olur. Ayrıca mekonyum mikropsuz olmasına rağmen kimyasal olarak soluk yollarını tahriş ettiği için zatürreye sebep olur. Domino taşları gibi felaketler zinciri birbirini takip eder.

Miad geçmesinin riskleri nelerdir?

- Plasentada yaşlanma belirtileri olduğu için bebeğe giden oksijen ve besin maddeleri azalır. Bebek sıkıntıya girer,kakasını (mekonyum) yapabilir. Bu mekonyumu yutabilir, ve buna bağlı akciğerlerinde kimyasal pnömoni oluşabilir.

- Amnios sıvısında azalma sonucunda  göbek kordonuna bası yaparak bebeğin kendine gelen kan miktarını azaltması ve sıkıntıya girmesi söz konusu olabilir.

- Makrozomi, bebeğin kilo almaya devam etmesiyle  iri bebek (4000 gr üzerinde) ve buna bağlı zor doğum görülebilir.

- Anne karnında ani bebek ölümü özellikle 10 günden uzun süren gün aşımında görülür.

Miad geçmesinin takibinde ne yapılır?

- Annenin günlük bebek hareketlerini takibi,3 günde bir ultrasonografi ile amnios sıvı (AMV) takibi ve  3 günde bir NST ile fetusun iyilik hali ve kalp atışları takibi  yapılır.

- Amnios sıvısında azalma   ve/veya NST' de bozulma olursa hemen doğurtulmalıdır.

- Gebelik süresi 40. haftadan sonra 10 günü geçer  ve doğum gerçekleşmez ise rahim ağzının olgunluğuna göre suni sancı veya sezaryen ile doğum tercih edilmektedir.

 

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Osman  Özyurt

Op. Dr. Osman ÖZYURT, 6 Mayıs 1970 tarihinde Rize - Ardeşen'de doğmuştur. 1975-1983 yılları arasında Ardeşen'de ilk ve orta öğrenimini, 1983-1986 yılları arasında ise Trabzon Lisesi'nde lise öğrenimini tamamlamıştır. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamıştır. 1992 yılında başarıyla mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yapmış ve 1997 yılında  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  1997-1999 yılları arasında Harita Genel Komutanlığında askerlik vazifesini yerine getirmiş olan Op. Dr. Osman ÖZYURT, 1999 yılında ihtisasını da almış oluğu Süleymaniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Ürojinekoloji, Colposkopi, Histereskopi departmanında 3 yıl  görev yapmıştır. Bu sırada sayısız Laparosko ...

Etiketler
Miad geçmesinin takibinde ne yapılır?
Op. Dr. Osman  Özyurt
Op. Dr. Osman Özyurt
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube