Normal doğum mu sezeryan mı? doğum şekline karar vermek...

Normal doğum mu sezeryan mı? doğum  şekline karar vermek...

Her doğum kendine özeldir, belli kurallar çerçevesinde kalınmakla birlikte keskin çizgiler belirlenmemelidir. Doğum şeklinin seçilmesinde anne ve bebek açısından en sağlıklı ve huzurlu metodun belirlenip aileye sunulması her ne kadar doktorun görevi olsa da, son karar aile ile birlikte alınır.

Doğum şekline karar vermek konusunda İLK SÖZ ve SON SÖZ annenindir. Anne ne istediğini ve ne istemediğini iyi bilirse her şey yolunda gidecektir.  Bu konuda anne adayları 3 e ayrılır:

Sezeryan isteyen anne adayları: Anne gerçekten normal doğurmak istemiyorsa o anneyi zorlamak kesinlikle doğru değildir. Günümüzde her kadının “ ben normal doğurmak istemiyorum” deme hakkı vardır ve hekim olarak bizler bu isteğe her zaman saygı göstermek zorundayız. 

Çekimser anne adayları: Sadece bilmediği ve korktuğu için  normal doğum yapamayacağını düşünebilir. Ve bu anneler doğru yönlendirildikleri takdirde sağlıklı normal doğumlar yapabilmektedirler. Önemli olan,  annenin   kendine ve sağlık ekibine karşı güvenini oluşturabilmektir. İlk doğumlarda annelerin çoğunluğu bu gruptadır ve doktor tarafından  doğru yönlendirilmesi gereken asıl anneler bu annelerdir.

Normal doğum isteyen anne adayları: Normal doğumun ilk ve en önemli kuralı annenin normal doğumu istemesidir. Doğumda anne zihninin şartlanması çok önemlidir, en güzel doğumlar annenin istekli olduğu ve aktif olarak katıldığı doğumlardır. Yeterli psikolojik hazırlık yapılmadığı takdirde doğum sancıları başladıktan kısa bir süre sonra anne doğumdan vazgeçebilmektedir. Bu yüzden doğuma yaklaşılan haftalarda bu konu sık sık gündeme getirilerek konuşulmalı, endişeler paylaşılmalıdır. 

Annenin doğuma hazırlık aşamasında kendini iyi tartması ve yapabileceklerini yapamayacaklarını belirlemesi gerekir. Öncelikle doğumun ağrılı bir olay olduğu kabullenilmeli ve bu ağrı ile başa çıkma yöntemleri planlanmalıdır. İyi şartlanmış bir annede doğum sürecinde salgılanan hormonlar ve endorfin,  ağrıya tahammül gücünü arttırabilmektedir. Her şeye rağmen ağrı eşiği düşük olan ya da korkan anneler için ve hatta doğumda konfor açısından  da düşünüldüğünde epidural analjezi günümüz koşullarında normal doğumda  ilk tercih olmalıdır. 

Başkalarının doğum öykülerini dinleyerek karar vermeye çalışmak yerine doğumun seyrini doktorunuzdan öğrenmek ve size özel doğum şekline karar vermek daha doğrudur.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Müberra Namlı Kalem

Doç. Dr. Müberra Namlı Kalem , İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden 1993 yılında mezun olmuştur. Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisasını Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1995-2000 yılları arasında tamamlamıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışmakta iken eğitim süreci devam etmiş olup 2006 yılında WALS (World Association of Laparoscopic Surgeons) laparoskopi ve histeroskopi eğitimini tamamlamıştır. 2009-2010 yıllarında da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı İnfertilite Merkezinde Tüp Bebek uzmanlığı eğitimini almıştır. Meslek yaşamı boyunca çok sayıda ulusal ve uluslararası dergilerde yazıları yayınlanmış, çok sayıda da ulusal ve uluslararası kongre ve toplantı katılımları ile sunumları olmuştur. 2018 yılında İngiltere’de infertilite konusunda dünyanın en gelişmiş m ...

Etiketler
Doğuma hazırlık
Doç. Dr. Müberra Namlı Kalem
Doç. Dr. Müberra Namlı Kalem
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube