Vajina daraltma nedir?

Vajina daraltma nedir?

Vajina daraltma ameliyatları tıp literatüründe "vajinoplasti" olarak geçmektedir. Vajinoplasti yani "cerrahi yolla vajina daraltma" operasyonları kozmetik jinekoloji alanında labioplasti ameliyatları kadar tercih edilen önemli ameliyatlar arasındadır. Vajina daraltıcı ameliyatlar rekonstruktif (yeniden onarım) ameliyatlarıdır ve jinekolog hekimler tarafından uygulanmaktadır.

Vajina neden genişler?

Vajina ilerleyen yaş, normal doğum, cinsel ilişki, kürtaj ve benzeri müdahaleler gibi nedenler sonucunda genişleyebilir. En sık genişleme nedeni yapılan normal doğum veya doğumlardır. Özellikle zor geçen doğumlar vajina içi kas ve bağ dokusunda yırtıklara yol açarak vajinada kalıcı şekilde genişleme sebebidir. Diğer taraftan normal doğum düşünen, ancak bebeğin aşağıya inmemesi sonucunda sezaryene geçilen kadınlarda da vajinada genişleme izlenebilir. Bazı doğum yapmamış kadınlarda vajina bağ dokusu elastikiyeti genetik olarak fazladır. Bu kişiler hiçbir şekilde normal doğum yapmamış olsalar da cinsel ilişki sırasında vajinalarında bollaşma, gevşeme hissedebilirler.

Genişleyen vajinanın yeniden eski sıkılığını kazandırmak amacıyla yapılan ameliyatlara “vajina daraltma ameliyatı veya vaginoplasti (vajinoplasti) operasyonu” adı verilmektedir.

Vajinoplasti Nedir?

Tıbbi literatürde cinsel ilişkinin gerçekleştiği organa vajina (vagina),vaginaya yapılan estetik operasyona da vajinoplasti (vaginoplasty) adı verilmektedir. Halk arasında ise vajina “hazne” olarak geçmektedir. Vajinanın ortalama uzunluğu 8-9 cm kadardır.

Vajinoplasti operasyonları pek çok jinekolog tarafından yapılmakta ve jinekolojik ameliyatlar arasında “colporaphy posterior” (arka onarım) ameliyatı olarak bilinmektedir.

Vajinoplasti ve vajina daraltma ameliyatlarında vajina içine yapılan kesilerle üçgen şeklinde doku çıkarılır. Daha sonra atılan enine dikişlerle daralma sağlanmaktadır. Vajinanın arka duvarı, girişten itibaren boylu boyunca daraltılmaktadır.

Vajina genişleyince nasıl bir problem oluşur?

Vajinanın zaman içinde genişlemesi, ilişki sırasında penisi tam olarak kavrayamamasına ve bunun sonucunda cinsel tatminin tam olarak sağlanamamasına neden olmaktadır. Özellikle pek çok çift normal doğumdan sonra cinsel hayatlarının eskisi gibi olmadığından şikayet etmektedir.

Yapılan normal doğum veya doğumlar vajina içinde genişlemelere neden olmakta ve bu durum hem erkek hem de kadın partnerde cinsel ilişki sırasında hazzı olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca vajinal genişlemeye bağlı olarak cinsel penetrasyon (birleşme) anında ortaya çıkan “hoşnutsuzluk yaratan sesler” çiftlerde konsantrasyon kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle de cinsel ilişki sırasında haz azalmaktadır.

Cinsel ilişki sırasında vajinanın penisi tam olarak kavrayamaması ve çıkan bu hoşnutsuz sesler, cinsel hazzı ve zaman içinde cinsel isteği olumsuz bir şekilde etkiler. Cinsel ilişki sıklığı gittikçe azalan çift zamanla aseksüel bir evliliğe veya birlikteliğe doğru gitmektedirler.

Vajinoplasti ile vajina ne kadar daraltılır?

Vajina ne kadar geniş ise o kadar fazla daraltılacaktır. Bu nedenle hiç doğum yapmamış bir kadın ile 5 doğum yapmış bir kadındaki vajina daraltılması farklı olacaktır. Vajina daraltıcı operasyonlar hem içten, hem de dıştan daraltılmaktadır. Genişlemesi fazla olan bazı hastalarda 7-8 cm’ye kadar içeriden daralma yapılabilir. Bu şekilde vajinanın uzunluğu (derinliği) azalmaz iken kanal komple daraltılmaktadır.

Cinsel hazzın kadınlarda en yoğun olduğu alan vajinanın giriş kısmıdır. Bu bölümde klitoris ve G noktası gibi cinsel uyarıcı organlar bulunmaktadır. Penisin içeriye girerken bu yapılar ile mekanik olarak teması hazzı ve orgazm olmayı olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle vajina daraltma operasyonları işlevsel açıdan pek çok yararlar sağlamaktadır.

Vajina Daraltma Ameliyatı

Vajina daraltma ameliyatı için merkez seçimi son derece önemlidir.

Tüm estetik ameliyatlarda olduğu gibi vajina daraltma ameliyatları için de cerrahın bilgi ve tecrübesi en önemli unsurdur.

Vajina daraltma ameliyatı olmak isteyen hastaların en sık başvurdukları kılavuz internet, sosyal medya ve forum ortamlarıdır. Başvuracağınız uzmanın hangi eğitimler aldığını, bu şekilde kaç hastasını ameliyat ettiğini, kaç yıldır bu ameliyatları yaptığını ve bu tür ameliyatları hangi sıklıkta yaptığını sormanızda fayda olacaktır. Daha önce yaptığı ameliyatlardan öncesi ve sonra resimlerden örnekler görmek isteyebilirsiniz.

Hatta mail yolu ile de bu tür bir istemde bulunabilirsiniz. Doğru karar vermeniz için bu kriterler genelde yeterli gelecektir. Ayrıca hekim ile kurduğunuz iletişiminizin iyi olması da ameliyattan beklentilerinizi net olarak ifade etmek açısından önemlidir. Operasyon yapılacak kliniğin teknik donanım (ekipmanı),sterilite ve hijyeni de son derece önemlidir.

Cerrahi işlem sırasında kişilerde ortaya çıkabilecek zararlara “komplikasyon” adı verilmektedir. Her türlü cerrahi işlemin belli bir komplikasyon riski olduğu bir gerçektir. Ancak doğru merkez seçimi bu tür problemlerin görülme sıklığını en aza indirmektedir. Diğer taraftan kliniğin etik ve tıp ahlakına (deontoloji) uygun bir şekilde çalışması da önemlidir. Her türlü hasta bilgilerinde gizlilik ilkesine son derece önem taşır.

Vajinoplasti ameliyatını kim yapmalı?

Vajina daraltma operasyonlarını kim yapmalı sorusu hastalarımız tarafından sıkça sorulmaktadır. Jinekologlar mı yoksa plastik cerrahlar mı bu tür operasyonları yapmalı?

Vajina daraltma operasyonları jinekolojik ameliyatlar arasında "colporaphy posterior" (arka onarım) ameliyatı olarak bilinmektedir.

Bu tür ameliyatların vajinal estetik operasyonlarından öte işlevsel yönden kişilere pek çok faydaları bulunmaktadır. Vajina estetiği tabirinden çok, vajinal rekonstrüksiyon (yeniden onarım) tabiri daha doğru olacaktır.

Vajina daraltıcı ameliyatlarının bu bölgenin anatomisine hakim ve deneyim sahibi jinekolog hekimler tarafından yapılması gereklidir. Aksi takdirde kişilerin hayatlarında çok büyük problemlerin ortaya çıkması olasılığı vardır. Ayrıca ameliyatı yapan jinekolog hekimin estetik cerrahi prensipler konusunda bilgili olması da diğer önemli konudur.

Bu makale 21 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ

. Kozmetik Jinekolog . Avrupa Board Sertifikalı Cinsel Terapist Fellow (FECSM) . Uluslararası Genital Estetik Cerrahi ve Seksoloji Derneği’nin (ISAGSS) Kurucusu ve Başkanı . Kadın Genital Estetik ve Fonksiyonel Cerrahisi Kitabının Yazarı 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlığını aldı. 2014 yılında, Avrupa Cinsel Tıp Derneği (ESSM) ve Avrupa Seksoloji Federasyonu (EFS) tarafından düzenlenen 'board' sınavını geçerek 'Fellow Cinsel Terapist’ (FECSM) unvanına sahip ülkemizin ilk jinekologlardan oldu. 2015 yılında ülkemizde vajinismus konusunda bir ilk olan HERA- Vajinismus Tedavi, Eğitim ve Araştırma Derneği'ni kurdu. Genital bölge estetik operasyonları üzerine önemli otörlerden eğitimler aldı. A ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
youtube
Etiketler
Vajina daraltma
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
Doç. Dr. Süleyman Eserdağ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube