Üveit hastalığı tedavisi hakında

Üveit hastalığı tedavisi hakında

Üveit, göz iltihabı şeklidir. Göz duvarındaki (uvea) orta doku tabakasını etkiler.

Üveit uyarı işaretleri sıklıkla aniden ortaya çıkar ve çabucak kötüye gider. Göz kızarıklığı, ağrı ve bulanık görme içerirler. Durum bir veya iki gözü etkileyebilir. Öncelikle 20 ila 50 yaş arasındaki insanları etkiler, ancak çocukları da etkileyebilir.

Üveitin olası nedenleri enfeksiyon, yaralanma veya otoimmün veya enflamatuar bir hastalıktır. Çoğu zaman bir neden tespit edilemez.

Üveit ciddi olabilir ve kalıcı görme kaybına neden olur. Üveitin komplikasyonlarını önlemek için erken tanı ve tedavi önemlidir.

Üveit Hastalığı Belirtileri

Uvea ile Göz

Uvea ile Göz

Üveitin belirti, semptom ve özellikleri şunları içerir:

Göz kızarıklığı

Göz ağrısı

Işık hassaslığı

Bulanık görme

Görüş alanınızdaki koyu renkli, yüzen noktalar (yüzdürücüler)

Azalan görüş

Semptomlar aniden ortaya çıkabilir ve hızlı bir şekilde kötüleşebilir, ancak bazı durumlarda yavaş yavaş gelişir. Bir veya iki gözü etkileyebilirler.

Uvea, göz duvarındaki orta doku katmanıdır. İris, siliyer cisim ve koroidden oluşur. Koroid, retina ve sklera arasında bulunur. Retina gözün iç duvarında bulunur ve sklera göz duvarının dış beyaz kısmıdır. Uvea retinanın derin katmanlarına kan akışı sağlar. Sahip olduğunuz üveit tipi, gözün hangi bölümünün veya bölümlerinin iltihaplanmadığına bağlıdır:

Iritis (anterior üveit) gözünüzün önünü etkiler ve en yaygın görülen türdür.

Siklit (ara üveit) siliyer cismi etkiler.

Koroidit ve retinit (arka üveit) gözünüzün sırtını etkiler.

Diffüz üveit (panuveitis), uvenin tüm katmanları iltihaplandığı zaman ortaya çıkar.

Bu koşulların herhangi birinde, gözünüzün ortasındaki jöle benzeri malzeme (vitreus) iltihaplanabilir ve iltihaplı hücrelere sızabilir.

Nedenler

Tüm vakaların yaklaşık yarısında, üveitin spesifik nedeni açık değildir. Bir neden tespit edilebilirse, aşağıdakilerden biri olabilir:

Göz yaralanması veya ameliyat

Sarkoidoz veya ankilozan spondilit gibi otoimmün bir hastalık

Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi enflamatuar bir hastalık

Kedi tırmığı hastalığı, herpes zoster, sifiliz, toksoplazmoz, tüberküloz, Lyme hastalığı veya West Nile virüsü gibi bir enfeksiyon

Lenfoma gibi gözü etkileyen bir kanser

Risk Faktörleri

Bazı genlerde değişiklik olan kişilerin üveit gelişimi olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, son zamanlarda yapılan bir çalışma, üveit ve sigara içimi arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.

Komplikasyonlar

Tedavi edilmezse, üveit şunları içeren komplikasyonlara neden olabilir:

Glakom

Katarakt

Optik sinir hasarı

Retina dekolmanı

Kalıcı görme kaybı

Teşhis

Bir göz uzmanını (göz doktoru) ziyaret ettiğinizde, tam bir göz muayenesi yapacak ve ayrıntılı bir sağlık öyküsü toplayacaktır. Bu testlere de ihtiyacınız olabilir:

Kan testleri

Gözdeki sıvının analizi

Retina kan akımını değerlendirmek için fotoğrafçılık (anjiyografi)

Retina dokusunun kalınlığını ölçmek ve retinanın içinde veya altında sıvı varlığını veya yokluğunu belirlemek için fotoğraf.

Oftalmolog, altta yatan bir durumun üveitinizin nedeni olabileceğini düşünüyorsa, genel bir tıbbi muayene ve laboratuvar testleri için başka bir doktora yönlendirilebilir. Bazen, üveit için spesifik bir neden bulmak zor olabilir. Bununla birlikte, doktorunuz üveitinize bir enfeksiyon veya başka bir durumun neden olup olmadığını belirlemeye çalışacaktır.

Tedavi

Üveit, altta yatan bir durumdan kaynaklanıyorsa, tedavi bu özel duruma odaklanacaktır. Tedavinin amacı gözünüzdeki iltihabı azaltmaktır. Çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.

İlaçlar

Enflamasyonu azaltan ilaçlar. Doktorunuz ilk olarak göz damlalarını kortikosteroid gibi iltihap önleyici bir ilaçla reçete edebilir. Bunlar yardımcı olmazsa, bir sonraki adım kortikosteroid hapı veya enjeksiyonu olabilir.

Bakteriler veya virüslerle savaşan ilaçlar. Üveit enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktorunuz enfeksiyonu kontrol altına almak için antibiyotik, antiviral ilaçlar veya kortikosteroid içeren veya içermeyen diğer ilaçları reçete edebilir.

Bağışıklık sistemini etkileyen veya hücreleri yok eden ilaçlar. Üveitiniz her iki gözü de etkilerse, kortikosteroidlere iyi yanıt vermezse veya görüşünüzü tehdit edecek kadar şiddetli hale gelirse immünosupresif veya sitotoksik ilaçlara ihtiyacınız olabilir.

Bu ilaçların bazılarının glokom ve katarakt gibi ciddi yan etkileri olabilir. Her 1-3 ayda bir takip muayeneleri ve kan testleri için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekebilir.

Cerrahi ve Diğer İşlemler

Vitrektomi. Gözdeki bazı vitrözleri uzaklaştırmak için cerrahi (vitrektomi) durumu yönetmek için gerekli olabilir.

Bir ilacın yavaş ve sürekli salınımını sağlamak için göze bir cihaz yerleştiren cerrahi. Tedavisi zor posterior üveitli kişiler için, göze yerleştirilen bir cihaz bir seçenek olabilir. Bu cihaz yavaş yavaş iki ila üç yıl boyunca göz içine kortikosteroid ilaç serbest bırakır. Bu tedavinin olası yan etkileri katarakt ve glokomu içerir.

İyileşme hızınız kısmen sahip olduğunuz üveit tipine ve belirtilerinizin ciddiyetine bağlıdır. Gözünüzün arkasını etkileyen üveit (koroidit), gözün önündeki üveitten (iritis) daha yavaş iyileşme eğilimindedir. Şiddetli iltihaplanma hafif iltihaptan çok daha uzun zaman alır.

Bir soru listesi hazırlamak, sizin için önemli olan tüm noktaları kapsamaya yardımcı olabilir. Üveit için sorulması gereken bazı temel sorular:

Göz problemlerimin en muhtemel nedeni nedir?

Belirtilerime neden başka neler olabilir?

Ne tür testlere ihtiyacım var? Bu testler özel bir hazırlık gerektiriyor mu?

Üveit geçici mi yoksa uzun süreli mi?

Görüşümü kaybeder miyim?

Hangi tedavileri vardır ve hangilerini tavsiye edersiniz?

Tedaviden ne tür yan etkiler bekleyebilirim?

Bunun tekrar olmasını önlemek için yapabileceğim bir şey var mı?

Başka sağlık durumlarım var. Bu koşulları birlikte en iyi nasıl yönetebilirim?

Yanımda eve götürebileceğim herhangi bir broşür veya materyal var mı?

Hangi web sitelerini öneriyorsun?

Doktorunuz size aşağıdakiler gibi bir takım sorular yöneltebilir:

Ne zaman semptomlar yaşamaya başladın?

Belirtileriniz sürekli mi oldu yoksa zaman zaman mı oldu?

Belirtileriniz ne kadar şiddetli? Kötüleştiler mi?

Belirtilerinizi iyileştirecek bir şey var mı?

Ne, belirtilerinizi kötüleştirecek bir şey varsa?

Daha önce hiç üveit geçirdiniz mi?

Başka sağlık problemin var mı?

Artrit var mı

Sırt problemleriniz mi var?

Son zamanlarda ciltte kızarıklıklar oldu mu?

Ağzınızda ya da cinsel organınızda ülserasyon yaraları oldu mu?

Son zamanlarda üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı semptomları yaşadınız mı?

Bu makale 9 Ekim 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nilüfer Berker

Prof. Dr. Nilüfer Berker, 1973 yılında  Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimini başarıyla tamamlayarak  Tıp Doktoru Unvanı almıştır. İhtisasını ise, Ankara Ulucanlar Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde tamamlayarak Uzman Doktor Unvanı almıştır. 2000 yılında göz uzmanlığını aldıktan sonra aynı hastanede Retina, Vitreoretinal Cerrahi ve Üveit Behçet konularında yoğunlaşarak bu alanlarda hasta takibi, tedavileri, cerrahileri üzerine çalışmaya başlamıştır. 2004 yılında Amerika Birleşik Devletleri Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Vitreoretinal Cerrahi Kliniği’nde araştırmacı olarak çalışmalarda bulunmuş  ve o yıllarda henüz ülkemizde ve dünyada çok yaygın olmayan sarı nokta hastalığının cerrahi ve göz içi enjeksiyon tedavileri ve retina hastalıklarında cerrahi tedaviler k ...

Etiketler
Üveit
Prof. Dr. Nilüfer Berker
Prof. Dr. Nilüfer Berker
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube