Tuvalet eğitimi ve beraberinde yaşanan problemler

Tuvalet eğitimi ve beraberinde yaşanan problemler

Tuvalet Eğitimi:

Çoğunlukla ebeveynlerin ertelemiş olduğu tuvalet eğitimi sonrasında aileyi yoran hatta fazlaca mücadele gerektiren bir durum alabilir. Bu konuda temel unsurumuz ne kadar erken başlanırsa o kadar daha iyi ve daha kolay olacaktır. 2 yaş ile beraber tuvalet eğitimine başlatılması iyi bir dönemdir. Çocuğun sevebileceği renkte ve resimli bir lazımlık çocuğu heveslendirebilir. Çocuğunuz desteksiz bir şekilde oturmaya başladığı zaman onu lazımlığa oturtun ve tuvaletini yaptırmak için cesaretlendirin. Lazımlık kullanan bebeklere ait videolar izletebilirsiniz. Bu videolar çocuktan ne istediğinizi anlamasına yardımcı olacaktır.

Sabır gereklidir:

Bu eğitim günler belki de haftalarca sürebilir. Fakat ortalama birkaç hafta içerisinde bu iş tamamlanacaktır. Bu eğitime başlamak için en uygun zaman çocuğunuzun uykudan yeni kalktığı zamandır. Yakın bir süre zarfının ardından bezi terk edip lazımlığı kullanması için çalışmalara başlamanız gerekir. Çocuk kendinden beklenen davranışı sergilediğinde alkışlayarak ve başarısını tebrik ederek onu ödüllendirin. Bu size ve çocuğa tuvalet eğitimine en doğru noktadan nasıl başlayacağınıza rehberlik eder.

Adım Adım İlerleyin:

Bebeğin lazımlığı ne amaçla kullandığını bilse dahi her zaman kullanmayı sürdürmesini ondan bekleyemeyiz. Bu süreç bazen ufak sürprizlere yer açabilir. Çocuğunuz aniden gelen idrarını lazımlığa yetiştirme zamanı süreç içerisinde hızlanacak ve pratiklik sağlayacaktır. Ortalama 2 ile 3 yaş arasında tuvalet eğitiminin tamamlanmış olmasını umarız. Tüm bunlara rağmen ara sıra altına kaçırmalar gerçekleşebilir. Başlangıç zarfında bebek lazımlığa bir yada iki kez yapıyorsa bu bizim için başarılı sayılacak bir sonuçtur. Çocuk üzerinde baskıcı bir tutum sergilemeden sadece lazımlık için cesaretlendirmemiz yeterli olacaktır. Gün içinde bebeğin tuvalet ihtiyacını gerçekleştirdiği saatleri not alın. Bir hafta boyunca izlediğiniz bu takip, bebeğinizin ne zaman çiş yada kaka yaptığının sinyalini size verecektir. Ve bu saati öğrendiğiniz zaman bebeğinizi o saatte lazımlığa oturtmanız iyi bir alışma döngüsü oluşturabilir.

Bez Kullanımını Azaltın

Tuvalet eğitimine giriş yaptıysanız eğer zaman zaman birkaç saatliğine bebeğin bezini açınız. Bunu yapmak bebeğe kendisini özgür ve bağımsız hissettireceği gibi lazımlığın önemi ve kullanması amacında da yardım sağlar. Ayrıca altına bez taktığınızda altına kaçırmaması gerektiğini de öğrenmiş olur. Lazımlık kullanmayı ortalama 3-4 ay içerisinde öğrenmiş olan bebek, 3-4 yaşlarına kadar ara sıra küçük kaçırmalar yaşayabilir. Bu gayet normaldir. Bebek ortalama 1 yıl sonra tuvaletinin geldiğini dile getirecektir.

Bu makale 13 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu

Uzm. KI. Psk. Pınar Kemaloğlu, Kuzey Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi- Psikoloji (İngilizce) bölümünü başarı ile tamamlamıştır. Ardından İstanbul Rumeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına devam etmiştir. Burada eğitimini derece ile bitirerek Uzman Klinik Psikolog ünvanını almaya hak kazanmıştır. Eğitim hayatı sürecinde birçok süpervizyon ve staj eğitimleri programını başarı ile tamamlamıştır. Özel Yaşam Hastanesi bünyesinde Çocuk- Ergen uzmanlığı üzerine konu alan araştırmalarda uzun süreler yer almış ve Asistan Pedagog olarak çalışmalarını ilerletmiştir. Rehabilitasyon, Rehberlik- Eğitim ve Araştırma Merkezlerinde iş deneyimlerini edinmiştir. Süpervizyon kapsamında eğitim aldığı uzmanlar dahilinde depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk, panik bozukluklar, kaygı b ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Çocuklukta sosyal fobi
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube