Panik atak durumu

Panik atak durumu

Panik atak nedir sorusuna en açık hali ile çok çabuk gelişen bunaltılı ve korkulu ruh halidir diyebiliriz. Aniden başlangıcı söz konusudur. Kişi panik nöbeti geçirmeyene kadar genel ruh halinde belirgin bir farklılık gözetilmez. Fakat panik nöbeti anında kişi yüksek derecede endişe ve telaşlı bir hal alabilir. O anda konuşma ve ilişki kurmada zorlantı yaşayabilecekleri için zaman zaman çevrelerini tanıyamadıklarını söyleyebiliriz. Bu tarz bir nöbet durumunda kalpte sıkışma, göğüs kafesinde ağrı, nefeste darlık, bedende ve avuç içlerinde terleme, başta dönme gibi yoğun içerikli fiziksel belirtiler devreye girebilir. Nöbet süresi ortalama 10 dakika ile birkaç saate kadar sürebilir. Bu süre zarfında nükseden endişe hep aynı şiddet ve seyirde değildir. Nöbet anında yaşanan kaygı ve telaş sebebi ile kişi o anda çevresinde olan kişilerden yardım bekler ve en yakın sağlık birimine ulaşmaya çalışabilir. Eğer kişi bir hekime yada uzmana danışabilmiş ise yatışma görülebilir. Kişi atak sonrası bittikten sonra hissettikleri aşırı korku ve telaştan dolayı tekrar benzeri bir olay yaşayabileceklerini düşünmeye, hatta bazen bunu oturup beklemeye bile başlar. Bu beklenme anında ise fiziksel belirtilere yoğunlukla odaklanma gerçekleştirir. Bu duruma ise beklenti kaygısı denmektedir. Yaşanan kaygı seviyesi o kadar artış gösterir ki, çoğu zaman otobüse, uçağa, asansöre binemez hale gelirler. Kişi kaygı seviyesinin artması ile değişik sağlıklı olmayan düşünceler de üretmeye başlayabilir. Bu düşünceler akıllarını kaybetmek olabilir, ölmekten yada bayılmaktan korkmak içerikli olabilir.

Yardım Alınmalı mı?

Atak sürecinde sıklıkla önümüze çıkan belirtiler aşağıda mevcuttur. Bu belirtileri yaşıyorsanız destek almanız sizin için yararlı olacaktır.

Bedeni ani bir şekilde sıcak veya soğuk basması, bir nevi ateş basması yada üşüme hissi

Nabız atışının çok hızlı olması

Adete ölecekmiş duygusuna kapılma

Bedende uyuşma, karıncalanma hissi

Göğüs kafesinde sıkışma hissi veya ağrı

Baş dönmesiyle birlikte yaşanan sersemlik hissi

Gerçeğin dışındaymışsınız gibi hissedip çevrenizden kopmak

Çıldırıyorum şeklinde düşünceler

Yardım Süreci Size Ne Kazandırır?

Panik atak sebebi ile yaşanan bu belirtilerde hızlıca bir düşme sağlanacaktır.

Yaşanan atakları artık kontrol altında tutabilmeyi ve bununla nasıl baş edeceğinizi öğrenmiş olacaksınız.

Her şeyden önemlisi iyi hissetme sürecine girerek sosyal yaşamınızda gelişen problemleri sağlıklı bir şekilde ortadan kaldırabileceksiniz.

Geleceğe yönelik çalışmalarla ise yaşanan korku ve endişe anlarının atak durumuna geçişini durdurabileceksiniz.

Bu makale 6 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu

Uzm. KI. Psk. Pınar Kemaloğlu, Kuzey Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi- Psikoloji (İngilizce) bölümünü başarı ile tamamlamıştır. Ardından İstanbul Rumeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına devam etmiştir. Burada eğitimini derece ile bitirerek Uzman Klinik Psikolog ünvanını almaya hak kazanmıştır. Eğitim hayatı sürecinde birçok süpervizyon ve staj eğitimleri programını başarı ile tamamlamıştır. Özel Yaşam Hastanesi bünyesinde Çocuk- Ergen uzmanlığı üzerine konu alan araştırmalarda uzun süreler yer almış ve Asistan Pedagog olarak çalışmalarını ilerletmiştir. Rehabilitasyon, Rehberlik- Eğitim ve Araştırma Merkezlerinde iş deneyimlerini edinmiştir. Süpervizyon kapsamında eğitim aldığı uzmanlar dahilinde depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk, panik bozukluklar, kaygı b ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube