Tüp bebek tedavisine başlamadan önce yapılması gerekenler

Tüp bebek, kısırlık tanısı almış çiftlere uygulanan en etkili yardımcı üreme tekniğidir. Başka bir deyişle, tüp bebek tedavisi bir yıl boyunca korunmasız, düzenli cinsel birlikteliğe rağmen bebek sahibi olamayan çiftlere uygulanan bir tedavi yöntemidir

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce yapılması gerekenler

Tüp Bebek Tedavisine Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler

Tüp bebek, kısırlık tanısı almış çiftlere uygulanan en etkili yardımcı üreme tekniğidir. Başka bir deyişle, tüp bebek tedavisi bir yıl boyunca korunmasız, düzenli cinsel birlikteliğe rağmen bebek sahibi olamayan çiftlere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisi, kadından alınan yumurta ile erkekten alınan spermin, laboratuar ortamında birleştirilmesi sonrasında elde edilen embriyonun 3-5 günlük takibinden sonra anne adayının rahminin içine yerleştirilmesidir.

Kısırlık nedeniyle kliniğe başvuran çiftlerden ilk görüşmede çiftlerin detaylı öyküsü alınır. Ardından anne adayına jinekolojik muayene ve ultrasonografi yapılır. Bu muayeneyi ile anne adayının yumurtalık rezervi, rahimi ve rahim ağzı değerlendirilir.  Kısırlığın sebeplerini ortaya koyabilmek için gerekli testler konusunda bilgi verilir. Anne adayının rahim filmi istenir. Baba adayından spermiogram (semen analizi) istenir. Tüm bu testler ile amaç kısırlık nedenlerini belirlemektir.

Aşagıdaki durumların varlığında çiftlere tüp bebek tedavisi önerilir:

  • Tüp tıkanıklığı (geçirilmiş ameliyatlara, yumurtalık iltihabına bağlı olarak tüpler tıkalı ise yada geçirilmiş dış gebelik nedeniyle tüp alınmış veya ilaç ile tedavi edilmişse de tıkanmışsa)
  • Yumurta rezervi azalmışsa
  • Endometriozis
  • Daha önceki standart tedaviler ile gebelik elde edilemediyse
  • Erkekte azospermi (hiç sperm olmaması) veya şiddetli oligoastenoteratazoospermi (total ileri hareketli sperm sayısı 5 milyonun altında ise)
  • Eşlerden herhangi birinde talasemi (akdeniz anemisi), kistik fibrozis yada hemofili gibi genetik geçişli hastalık olması durumunda
  • Hepatit ve HIV gibi bulaşıcı hastalıklardan eşi korumak için
  • Kanser tedavisi öncesinde

Tüp bebek tedavisine başlayacak olan çiftlerden istenecek tetkikler:

Kadın        HbsAg                                                  

                    Anti-HCV

                    Anti-HIV

                    TSH

                    Prolaktin

                    Serum AMH düzeyi

                    Rubella IgG

                    Hemogram ve kan grubu

Erkek        HbsAg                                                 

                    Anti-HCV

                    Anti-HIV

 

Tüp bebek tedavisine başlarken, çiftler için en uygun olan tedavi şekli belirlenir. Böylelikle, tüp bebek tedavisinde kişiye özel tedaviler sonucu başarı şansı yani gebelik elde etme oranları artmaktadır. Tüp bebek tedavisine anne adayının, mensinin ikinci veya üçüncü günü başlanılmakta ve tedavi süresi hastaya göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 2-2.5 hafta sürmektedir.

Bu makale 17 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Nadiye Köroğlu

Doç. Dr. Nadiye Köroğlu, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise,  İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nde tamamlayarak 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 


Mesleki çalışmalarına Acıbadem Atakent Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Tüp bebek uygulaması
Doç. Dr. Nadiye Köroğlu
Doç. Dr. Nadiye Köroğlu
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube