Tüp bebek (ınvitro fertilizasyon -ıvf)

Tüp bebek (ınvitro fertilizasyon -ıvf)

Aşılama tedavisi uygulandığı  halde hamilelik elde edilemeyen çiftlere, sperm sayı ve hareketliliğinde hafif sorun olan, tüplerdeki problemlerden dolayı hamilelik oluşmayan kadınlarda, şiddetli endometriozisi olan kadınlarda, genetik nedenlerden dolayı tüp bebek yapılması uygun olan çiftlere uygulanır.

Kadının yaşına, vücut kitle indeksine ve yumurtalık rezervine göre ilaç dozu belirlenir. Genellikle adetin 2. veya 3. günü ya da bir önceki siklüsün 21. günü  tedaviye başlanır.

Yumurtalıklarda fazla sayıda follikül (yumurta kesesi) geliştirilmeye çalışılır. 2-3 gün aralarla ultrason kontrolleri yapılır, folliküllerin gelişimi takip edilir. Folliküller belli büyüklüğe ulaşınca HCG enjeksiyonu yapılarak bu enjeksiyondan 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Yumurta toplama işlemi ultrason eşliğinde genel veya lokal anestezi ile yapılır. Her follikülden elde edilen sıvı laboratuarda embriyolog tarafından incelenerek içindeki yumurtalar(oositler) ayrılır. Yumurtalara laboratuarda bazı işlemler uygulanır.Daha sonra her yumurta hücresinin olduğu ortama 50-100.000 sperm konularak döllenmenin olması beklenir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Handan Namlı

Op. Dr. Handan NAMLI, 1969 yılında İzmir'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Handan NAMLI, uzmanlığı sonrasında pek çok kurumda görev yapmış ve deneyim kazanmıştır. 2002-2004 yılları arasında Kartal SSK Hastanesi Kadın Doğum Kliniği'nde, 2004-2005 yılları arasında Yakacık Doğumevi Ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde, 2005-2007 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi Tüp Bebek Ünitesi'nde, 2007-2009 yılları arasında Özel Nene Hatun Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde ve 2009-2015 yılları arasında Medikal Park Göztepe Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi'nde, M ...

Etiketler
İvf
Op. Dr. Handan Namlı
Op. Dr. Handan Namlı
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube