Trikotillomani

Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu
Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu
8 Ekim 2020179 görüntülenme
Randevu Al
Trikotillomani

Çocukların gelişim evrelerinde maruz kalmış oldukları bazı olumsuz durumlar karşısında ortaya çıkan tepkiler bir çok farklı şekilde görülmektedir. Aileler bu olumsuz davranışları farkında olmadan kronik hale getirebilirler. Örneğin tırnak yeme, parmağını emme, altını ıslatma vb. sayabileceğimiz bir çok problem psikolojik nedenler kaynaklı olarak gelişen davranış bozukluklarıdır. Kişi farkında olmadan uzun seneler bu durumu yaşayabilir yada kalıcı olarak yerleşmiş de olabilir. Bazen ebeveynlerin çocukta var olan sorunları görmezden gelmesi doğru olmayabilir. Bu sergilenen davranışlar çocukta daha büyük bir problemin habercisi niteliğinde olabilir.

Çoğunlukla problemler çocuklarda ergenlik döneminde ortaya çıkabilir. Bahsettiklerimiz arasında var olan bir diğer problem ise kaşlarını ve saçlarını, vücuttaki kıllarını koparma isteğidir. Diğer bir ismiyle Trikotillomani. Bu bir psikiyatrik sorundur. Bu rahatsızlık dürtü bozukluğu sınıfı içerisinde yer almaktadır. Bu hastalıkları yaşayan karşı konulamaz bir haz yaşamaktadır. O anda canı yansa bile bu eylemi sonlandıramayabilir. Ve eylemin sonunda tarifsiz bir rahatlama hissi yaşadığını ifade edilir.

Özellikle çocuk ergenlerde yaşanan bu durum televizyon izleme anında, kitap okurken yada bir problemle karşılaşıldığında baş gösterebilir. Bu problemi yaşayan çocukların aileleri çok bilinçli davranmak zorundadır. Bu problemi yaşayan kişiler kel kalma riskini göze alarak eyleme devam eder. Dahası ilerleyen süreçlerde yolunan saçların veya kılların yenmesi söz konusu olabilir. Buna ek olarak kişi depresyon sürecine giriş yapabilir. Depresyon ile beraber kıl yolma rahatsızlığı giderek katlanabilir. Bu sebeple bu iki durum birbirini tetikler nitelikte olur. Bu rahatsızlığı yaşayan bireylerde obsesyonlar da görülebilmektedir. Bu konu üzerine uzmanlar oldukça fazla araştırmalar yapmıştır. Ve günümüzde mevcut olan internet bağımlılığına değinilmiştir. Yapılan çalışmalar internet bağımlılığı ile saç kopartma eyleminin arasında bir korelasyon olabileceğini vurgulamışlardır. İnternet bağımlılığının çocuklar üzerindeki en büyük etkileri arasında dürtü kontrol bozukluğu yer almaktadır. Bu bozukluk ile doğru orantılı olarak Trikotillomani rahatsızlığı görülme riski artmaktadır.

Bir Çocukta Hangi Belirtiler Trikotillomani Habercisi

Saç ve kıl yolma davranışının sürekli tekrar etmesi

Stres anında saç yolduktan sonra rahatlama görülmesi

Depresyon veya stres zamanında saç yolma tutumunun artış göstermesi

Aileler Ne Yapmalı ?

Çocuklarında bu problemin var olduğunu düşünen ailelere düşen bazı sorumluluklar vardır. Öncelikle bu tutumu sergileyen çocuğunuzu asla suçlamayın. Aile içerisindeki huzur çok önemlidir. Huzur beraberinde stressiz bir hayatın belirleyicisidir. Eğer çocuğunuzda bu davranışları fark ediyor ve kontrol altına alamıyorsanız, lütfen bir uzmana danışın. Yolunan saçların sonrasında meydana gelen görüntüden ötürü eleştiri yapılmaması gerekmektedir. Anne baba arasında geçen problemler çocuğa yansıtılmamalıdır. Çocuğa yönelik alınan kuralları baskıyla endekslememelisiniz. Tam aksine çocuğa son derece ılımlı, sakin ve sabırlı bir tavır ile yaklaşmanız gerekmektedir.

Buraya kadar bahsedilen noktalar ailenin üzerine düşen görevlerdi. Hastalık üzerinde uzmanların izleyebileceği iki yöntem mevcuttur. İlki ilaçlı tedavi diğeri ise davranış terapisidir. Davranış terapisi ile saç yolma davranışının kontrol altına alınması ve ortadan kaldırılması için kullanılmıştır. Uygulanan bu terapi yönteminin olumlu etkileri fazlasıyla görülmüştür. İlaçlı tedavide ise saç yolmaya yönelik gelişen dürtüler kontrol altına alınmış gibi gözükse de uzun vadede kalıcı nitelikte bir çözüm yolu değildir.

Etiketler

Trikotillomani

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu

Uzm. Kl. Psk. Pınar Kemaloğlu

Uzm. KI. Psk. Pınar Kemaloğlu, Kuzey Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi- Psikoloji (İngilizce) bölümünü başarı ile tamamlamıştır. Ardından İstanbul Rumeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına devam etmiştir. Burada eğitimini derece ile bitirerek Uzman Klinik Psikolog ünvanını almaya hak kazanmıştır. Eğitim hayatı sürecinde birçok süpervizyon ve staj eğitimleri programını başarı ile tamamlamıştır.

Özel Yaşam Hastanesi bünyesinde Çocuk- Ergen uzmanlığı üzerine konu alan araştırmalarda uzun süreler yer almış ve Asistan Pedagog olarak çalışmalarını ilerletmiştir. Rehabilitasyon, Rehberlik- Eğitim ve Araştırma Merkezlerinde iş deneyimlerini edinmiştir.

Süpervizyon kapsamında eğitim aldığı uzmanlar dahilinde depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk, panik bozukluklar, kaygı bozukluğu, öfke ve stres yönetimi ve obsesif kompulsif bozukluk yaşayan hastalar ile çalışmalar kaydetmiştir.
Kendi eğitim süreçlerini başarılı bir şekilde tamamlamasının ardından Süpervizörlük kapsamında Psikoloji ve PDR bölümü öğrencilerine seminer ve eğitim programları düzenlemektedir.

Şu anda kurucusu olduğu Kemaloğlu Terapi Merkezi’nde çalışmalarını sürdürmekle beraber birçok farklı alanda eğitim ve sertifika programlarını başarıyla tamamlamıştır. Uzmanlık alanları dahilinde Çocuk - Ergen ve Yetişkin yaş grupları ile seanslarını sürdürmektedir.

Uzmanlıklar;

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.