Travma ile baş etmek

Travma, beklenmedik bir anda başımıza gelen ve sarsıcı derecede olumsuz etkileri olan bir durumdur.

Travma ile baş etmek

Travma, beklenmedik bir anda başımıza gelen ve sarsıcı derecede olumsuz etkileri olan bir durumdur.

Toplumsal travmalar: Doğal afetler (Deprem, yangın, sel, toprak kayması...), savaş, terör gibi toplumun tamamını bir şekilde etkileyen durumlardır.

Bireysel travmalar: Cinsel istismar, şiddet, işkence, yakının ani kaybı, kazalar (Ölüm ve yaralanma olabilir, olmayabilir.) ve bunlara şahit olma gibi durumlar.

Birçok insan travmayı bir şekilde atlatır. Kişilik özellikleri, stresle baş etme becerisi, sosyal destek, kişinin olaya verdiği anlam gibi etkenler baş etmede belirleyicidir.

Travmayla baş edemeyen kişilerde travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gelişebilir. TSSB'nin ortaya çıkma zamanı da kişiden kişiye değişebilir. Yıllar sonra ortaya çıktığına da şahit olmaktayız.

TSSB, travmatik yaşantının tekrar tekrar hatırlanması, düşünme ve unutmaya çalışma döngüsü, kabuslar, uyku bozuklukları, kişinin kendine, başka insanlara ve ortama, dış dünyaya yabancılık hissetmesi gibi belirtileri olan, hayatı oldukça zorlaştırabilen bir durumdur.

Depresyon, anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk ve diğer ruhsal sorunlar için risk faktörü olabilir.

Uzun süre travmatik yaşantının etkisinden kurtulamamak, stres ve bunun sonucunda birçok bedensel yakınmaya da sebep olabilir.

Travmanın meydana geldiği veya benzer yer ve durumlardan kaçınma, kişinin normal hayatını sürdürmesini, hatta evden çıkmasını zorlaştırabilir.

Beden bütünlüğünde bozulma, yara izleri, protez veya yardımcı aletler kullanmak, kişinin kendini toplumdan izole etmesine, insanlardan kaçmasına sebep olabilir.

Travmaya sürekli maruz kalmak, iyileşmeye engel olacağı için, öncelikle mümkünse o ortamdan uzaklaşmak gerekir.

Travmayı atlatamadınız ve buna bağlı sorunlar yaşıyorsanız, psikolojik yardım almaktan çekinmeyin. Gecikmek, travmanızı iyice derinleştirip baş etmeyi daha da zorlaştırabilir, ortaya çıkan sorunların daha da büyümesine neden olabilir çünkü.

 

 

Bu makale 24 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hatice Zengel

1975 Adana doğumluyum. Liseyi Adana Kız Lisesi'nde okudum. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdim. Yaklaşık üç yıl özel eğitim merkezlerinde çalıştıktan sonra 2002 yılı Ekim ayında  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne atandım. Dört yıl Üniversitenin Zihin Engelli Çocuklar Merkezi'nde çalıştıktan sonra Sağlık Bakanlığı kurumlar arası geçiş sınavıyla atandığım Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nde dört yıl, iller arası geçiş kurasıyla atandığım Osmaniye Devlet Hastanesi'nde bir buçuk yıl çalıştım. Şubat 2012 tarihinde atandığım Dr Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde yaklaşık 10 yıl çalıştıktan sonra devlet memuriyetinden ayrılıp kendi ofisimde çalışmaya karar verdim. 2022 Ocak ayı itibariyle kendi ofisimde danışanlarımı almaya başladım. Web Sitesi: Psk. Hatice Zengel İlgi ...

Etiketler
Anksiyete
Psk. Hatice Zengel
Psk. Hatice Zengel
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube