Yalnızlık

İnsan sosyal bir varlıktır ve başkalarına ihtiyacı vardır. Mutluluğu da hüznü de paylaşmaya, anlatmaya, anlaşılmaya, birlikte vakit geçirmeye, çalışmaya, başarmaya...

Yalnızlık

İnsan sosyal bir varlıktır ve başkalarına ihtiyacı vardır. Mutluluğu da hüznü de paylaşmaya, anlatmaya, anlaşılmaya, birlikte vakit geçirmeye, çalışmaya, başarmaya...

Ama bir taraftan da hepimiz yalnızız. Her zaman hem de... Hep kullanılır ya "Kalabalık içinde yalnızım." Çünkü bütün duygu ve düşüncelerimizi başkalarına her an aktaramayız. Bunu yapma düşüncesi bile yorucu.

Peki, herkesin bildiği anlamda yalnızlık... Bunu da iki farklı şekilde yaşayabiliyoruz: Mecburen yalnız olmak ve kendi isteğimizle yalnız kalmak.

İnsan sevdiklerinden uzakta yaşamak, çalışmak, bulunmak zorunda kalabilir. Başkalarıyla paylaşamadığımız dört duvar, üstümüze üstümüze gelebilir, bunalabilir, depresif hissedebiliriz.

Eğitim, sağlık gibi durumlarda, kısa süreli yalnız kalmak bile insanı zorlayıp kötü hissettirebilir.

Yalnız kalmak tercihse, kişi kendisi bunu seçtiyse, yalnızken de yapabileceği birçok şey bulabiliyorsa ve bu şekilde mutluysa, bu aslında bizim müdahale ettiğimiz bir durum değil.

Kişinin kendisi dahil kimseye zararı yok ve kimsenin hayatını zorlaştırmıyorsa, neden olmasın! Asosyallik ve sosyal fobi tamamen farklı durumlar ve ikincisiyle ilgilenmemiz gerekiyor.

Çünkü bizim için önemli olan insanların mutlu olmaları, varsa işlerini yapabilmeleri, sağlıklı ve dengeli bir hayatlarının olması.

Kişilik özelliklerine bağlı olarak fazla sosyal olmamak, kitapları, evcil hayvanları, bitkileriyle yaşamak da bir seçim olabilir ve saygı duyarız.

 

Bu makale 24 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hatice Zengel

1975 Adana doğumluyum. Liseyi Adana Kız Lisesi'nde okudum. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdim. Yaklaşık üç yıl özel eğitim merkezlerinde çalıştıktan sonra 2002 yılı Ekim ayında  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne atandım. Dört yıl Üniversitenin Zihin Engelli Çocuklar Merkezi'nde çalıştıktan sonra Sağlık Bakanlığı kurumlar arası geçiş sınavıyla atandığım Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nde dört yıl, iller arası geçiş kurasıyla atandığım Osmaniye Devlet Hastanesi'nde bir buçuk yıl çalıştım. Şubat 2012 tarihinde atandığım Dr Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde yaklaşık 10 yıl çalıştıktan sonra devlet memuriyetinden ayrılıp kendi ofisimde çalışmaya karar verdim. 2022 Ocak ayı itibariyle kendi ofisimde danışanlarımı almaya başladım. Web Sitesi: Psk. Hatice Zengel İlgi ...

Etiketler
Mutluluk
Psk. Hatice Zengel
Psk. Hatice Zengel
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube