Total dişler

Total dişler

Total diş denilince ağız içerisinde hiç diş olmaması gelir.

Total protezler çeşitli nedenlerden dolayı eğer ağzınızda hiç diş kalmadıysa yapılabilecek bir uygulamadır. Alt ve üst çenede kalan kemik dokusu üzerinden destek alarak vakum kuvveti ile ağızda kalabilen(negatif hava basıncı,vakum ile),  halk arasında ‘damak protez’ olarak da adlandırılan protezlerdir.Total protezler de  porselen dişlerden yapılmakta ve son dere estetik olabilmektedir.

Sağlıklı bir gülüşe sahip olmak için atılacak ilk adım eksik dişlerin yerlerini doldurmaktır. Dişler eksik olduğunda (çekim vb. sebeplerden) kalanlar yer değiştirerek birbirlerinin üzerlerine devrilebilir ve/veya aşağı ya da yukarıya uzayabilirler. Yer değiştirmiş bu dişler ağızdaki dokulara zarar verebilir ve bozulan diş eti uyumları vb. ile de kalan dişlerin zarar görmelerine yol açabilirler ve ağız hijyeni nin de bozulmasına yol açarak bütün ağız sağlığının bozulmasına yol açabilirler. Sonuç olarak bir veya birden fazla dişin kaybı hem dişeti sağlığının bozulması hem de çürükleri oluşması beraberinde de kalan dişlerin kaybına da yol açabilirler.

Parsiyel  Protez:  Bir çok diş eksikliği mevcut olduğu durumda çözüm olarak implant ya da sabit köprü protezleri yapılamıyorsa kullanılan takılıp çıkartılabilen bir uygulamadır. Bu protez ağızda kalan dişlere kroşeler yoluyla tutunabileceği gibi,  dişlere yapılan kuronlarla iç tarafa gizlenen hassas tutucular(Anker ,çıt çıt tabir edilen) ile  de tutturularak daha estetik bir görüntüye kavuşturulabilirler.

 

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Yaşar Nalçacı

Dt. Yaşar NALÇACI, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından tıp eğitimine başladı ancak eğitiminin 3. yılında Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde devam etme kararı almıştır. 1978 Yılında Diş Hekimi unvanı almıştır. 

Bağdat Caddesinde' ki Estetik Diş İmplant Merkezi Kliniği'n kurucusu ve Baş Hekimi olarak mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

 

Etiketler
Eksik diş
Dt. Yaşar Nalçacı
Dt. Yaşar Nalçacı
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube