Diş eti hastalıkları, belirtileri ve tedavisi

Diş eti hastalıkları, belirtileri ve tedavisi

DİŞETİ HASTALIKLARI(PERİODONTOLOJİ)

Dişetleri ağzımızın ve dişlerimizin altyapısını oluşturur. Nasıl ki sağlam bir bina yapabilmek için sağlam bir temele ihtiyaç varsa ; dişlerimiz veya üzerine yapılacak protez ,lamina gibi restorasyonların da sağlıklı olabilmesi için sağlıklı diş etlerine ihtiyaç vardır. Sağlıklı diş eti açık pembe renklidir ve dişleri sıkıca sarar. Diş etleriniz sağlıksızsa, dişleriniz çürük olmasa bile bir gün dişlerinizi kaybedebilirsiniz demektir.
Tartar (diştaşı) nasıl oluşur?
Gıda artıkları tükrükteki minerallerle birleşerek dişler ve dişetleri etrafında kireç tabakaları oluştururlar. Bu kireç tabakaları başlangıçta yumuşaktırlar. Ancak hızla sert tabakalara dönüşürler. Fırçalayarak bunları dişlerinizden uzaklaştıramazsınız. Ancak diş hekiminiz diş taşı temizliği için dizayn edilmiş uygun ultrasonik aletlerle dişlerinize zarar vermeden çıkartabilir.
Diş taşı temizlenmek zorunda mıdır ve temizletmek dişlere zarar verir mi?
Evet diş taşları temizlenmek zorundadır. Özelikle 6 ayda bir defa temizlenmesi önerilir. Temizlenmediği takdirde diş taşları dişeti iltihabına neden olur. Bu durumda diş kaybına kadar giden kötü sonuçlara neden olabilir.
Diş taşı temizliği dişlere zarar vermez. Hatta ağzınız için yaptırabileceğiniz en faydalı,en çabuk,en rahat ve en ucuz işlemdir. Bunun yanı sıra düzenli temizlik yaptırarak birçok ağız ve diş probleminin de önüne geçebilirsiniz.
Diş Eti Hastalığının Belirtileri nelerdir ?
Sağlıklı dişeti kanamaz .Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. . Eğer fırçalarken, sert gıdalar yerken veya kendiliğinden oluşan dişeti kanamanız varsa vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmalısınız. Muhtemelen diş etlerinizde iltihap olabilir. Ayrıca diş etlerinde renk, şekil bozuklukları ve kötü ağız kokusu da iltihabın habercisidir.
Diş eti hastalığının pek çok belirtisi vardır,
Bunların başlıcaları aşağıdaki gibidir:

Dişlerin fırçalanması esnasında kanayan diş etleri
Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
Sürekli kötü ağız kokusu
Dişlerden kolaylıkla ayrılabilen, uzaklaşan ve çekilen diş etleri
Dişler ve diş etleri arasında iltihabi akıntı
Sallanan veya giderek birbirinden uzaklasan dişler
Dişler arasında aralıkların oluşması veya mevcut aralıkların artması
Isırma sırasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
Bölümlü protez uyumundaki değişiklik, bozulma
Bununla beraber, periodontal hastalık hiç bir bulgu vermeden de ileri safhalara ulasabilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla diş hekimine gitmek son derece önemlidir.
ESTETİK DİŞ ETİ DÜZENLEMELERİ
Diş eti manikürü – Gingivoplasti:

Gummy smile denen gülünce, diş etlerinin fazla göründüğü durumlarda 1 saatlik küçük bir operasyonla diş etlerini gülme hattı hizasına çekmek mümkündür.
Diş eti Grefti: Diş eti çekilmesinin fazla olduğu bölgelere doku ilave ederek uzamış gibi görünen diş boylarını seviyelendirmek mümkündür.
Yapay Diş eti: Dişler arasındaki diş eti çekilmesinden kaynaklanan kara delikleri kamufle etmek için özel malzemeler oluşturmak mümkündür.
Diş eti hastalıklarından nasıl korunabiliriz?
Periodontal hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynayabilirsiniz. Yaşam boyu dişlerinizi ağızda tutmak için bakteri plağının, diş fırçalaması ve diş ipi kullanılması ve kimyasal ajanlarla düzenli olarak her gün, dişlerden uzaklaştırılması gerekmektedir.
Yukarıda sayılanlara ek olarak diş hekimine senede en az 2 kere düzenli gidilerek kontrollerin yaptırılması son derece önemlidir. Fazla yapışkan gıdalardan uzak durmak ve günlük ağız bakımı diş taşlarının oluşumunu en az seviyede tutmakla beraber tamamen önleyememektedir. Bir dişhekimi tarafından yapılacak diş taşı temizliği; sizlerin diş fırçası, diş ipi ile temizleyemediğiniz bölgelerdeki sertleşmiş diş taşlarının ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar. Dişhekiminizin sizin özel gereksinimlerinize göre kişisel bir ağız bakım planı yapabilir. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer

Etiketler
Diş eti hastalıkları tedavisi
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
Dr. Dt. Ziya Nihat Tanfer
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube