Total ayak bileği protezi

Total ayak bileği protezi

 AYAK BİLEĞİ PROTEZİ

Vücudu taşıyan bacaklarda yer alan eklemlerin yaşam içerisinde sıklıkla karşılaşılan sorunlarının başında osteoartrit (eklem kireçlenmesi) gelmektedir. Toplumda sıklıkla diz ekleminde görülen bu durum, kalça, ayak bileği ve ayağın kemikleri arasındaki eklemlerde de sıklıkla görülmektedir. Kilolu insanlarda, sık sık ayak bileği burkulması yaşayanlarda, ayak bileğine nafiz kırık geçmişi olanlarda ve daha az sıklıkla romatizmal bazı hastalıklarda ayak bileği osteoartriti sık görülmektedir. 
İleri derecede ayak bileği kireçlenmesinin tedavisinde geçmişten günümüze kadar eklemin dondurulması (artrodezi) ameliyatı ilk tercih edilen tedavi yöntemi olmuştur. Günümüzde ise AYAK BİLEĞİ PROTEZLERİ diz protezleri gibi popüler olmaya başlamıştır.
Ayak Bileği Protezi adayı hastanın seçiminde çok dikkatli olmak gerekmektedir. Kilosu fazla olanlar, bazı şeker hastaları, ayak bileği kemiklerinde fazlaca şekil bozukluğu ve kemik erimesi olanlara ayak bileği protezi yapmadan önce fazlaca düşünmek gerekmektedir. Ameliyat kararı vermeden önce bir çok konuda dikkatli olunmalıdır.Hasta için en uygun tedavi seçeneği olduğunu cerrah defalarca sorgulamalıdır.

Nasıl yapılır?

Ameliyatta, diz protezinde olduğu gibi belden veya uyutularak anestezi verildikten sonra, ayak bileğinin ön kısmından girilerek ayak bileği eklem yüzlerindeki yıpranan kıkırdak tabakaları temizlenir. Metal ve plastikten yapılmış eklem protezi yerleştirilir. 
Ameliyat sonrasında diz protezinin aksine üzerine bir süre basmamak gerekmektedir. Kemikler ile protezin kaynamasının gerçekleştiği dönemde, yaklaşık 3 hafta ile 1,5 ay arasında hafif basmalara izin verilir. İyi bir fizik tedavi uygulandığı taktirde yaklaşık 3 ay içerisinde hasta tam basarak normal yaşamına devam etmektedir. 

Anlatıldığında çok basit bir tedavi şeklinde algılanan bu tedavi uygun hastalara, uygun ortamlarda ve ehil ellerde yapılmalıdır. Başarısızlık söz konusu olduğu zaman ayak bileğinin başka bir ameliyat ile dondurulması gerekebileceği de unutulmamalıdır. 
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Gökhan Özdemir

Etiketler
Total ayak bileği protezi
Op. Dr. Gökhan Özdemir
Op. Dr. Gökhan Özdemir
Aydın - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube