Öfke kontrol bozukluğu hakkında

Öfke kontrol bozukluğu hakkında

Öfke ile başa çıkmak çogu zaman ilişkilerimizde başı çeken bir çatışma yumağını eğer öfke kontrolünden bağımsızsak bir o kadar içinden çıkılmaz çatışmayıda beraberinde getirir. Öfke yıkıcı bir güç gibi içinden çıkılmaz iletişim hatalarını ortaya çıkarır.nedenlerinde basit savunma düzenekleriyle mantığa bürünen öfke patlamaları; içimdekileri bastırmasam iyi olacak fazlasıyla sen diliyle tırmanan bir iletişim biçimide hakim olduysa diyalogda öfke kırıcı ve korkulur bir hale getirir insanları. Öfkelenende öfkeyi bastıranda nasıl bir yargıyla bu tavırları sergilediğini bilemez hale gelir. Bu durumlarda insanı öfkeye doğru sürükleyen sen dili önyargılı düşüncelerimizi artırıp savunmaları daha çok kuvvetlendirir.

Sonuç üstesinden gelemediğimiz iletişimin yıkıcı sonuçlara meydan vermesine kadar devam eder.iki tarafında güçlü olması gereken iletişim eksikliğinin sadece öfkenin verdiği zararla kaçınmaya doğru gitmeyeceği bu davranışsal döngüleri kırmak iki insan açısından oldukça zaman tanıması gereken ve çözüm bekleyen durumlar haline gelir. Alışkanlık halinede gelebilen öfke patlamaları artık karakterize edilen bir davranışa dönüşsede öfkeyi sergileyen de öfkeden payınıda anlaşılır olmayan şekilde alanda yıprandığını fark etmesi oldukça uzun bir süre çözümsüz bastırılmış olumsuzluklar halini alır.

Öfke kontrolü değince olayların nasıl anlaşıldığı ve ne için ne kadar ödünlenebilen bir edim tasarrufu olduğuna ilişkin kişisel yaptırımları uygulamayı yöntem bilmişse devam edecek nedenler bulacaktır. Kişi yine aynı hatalarla devaö edip yıkıcı güç olan öfkesinden vaz geçmeyecektir. Demek ki bu iki kişinin arasında alınması gereken bir problem olarak görüldüğü sürece anlaşmacı olan tarafın çözümlerinin daha dengeli olduğunu görmeye başlarız. Dengeleyici unsurları adaletli bir sosyal norm geçerliliğinde farkına varan yıkıcı öfke kalıpları çözüm bekleme yolunda devam etmek ister.Kişinin mevcut düşünce yorumlamalarında dengeyi yakalamayı seçer. Seçimlerini öfke ile başa çıkmakla devam ettirmiş olan öfke kalıplarını yavaş yavaş bırakmaya başladığını anlayan kişi durum değerlendirmelerin ikincil kazanımlarda yer değiştirip pozitif pekiştiren davranışların artmasıyla var olan yıkıcı öfke davranışını bıraktığını ve farklı değerlendirmelere anlam vermeye çalışır ve artık onun için kontrol edilebilir olan bu davranış bilinçlendiği ölçüde de yok olmaya başlar. Örneğin kız arkadaşıyla tartışmadığı zamanlarda onunla sinemaya gitmeye başladığında aklını karıştıran pozitif uyaranlar değilde keyifli sohbet edebildiğini ve anladığının farkına varması gibi bu döngüde var olmaya başlayan pozitif uyaranlardır. Olumlu geri bildirimle ilgili bilinçlilik artık ortaya çıkan bir hal alır. Öfke kontrolü diğer bir önemli yaklaşım nefes egzersizleriyle bilinçliliği artırmak ve doğru davranabilmek için sakin görülerimizi kazanmak ve bakış açımızı geliştirmek ve ifade edilmesi gereken öfkeden çok neyi nasıl kontrol edemediğimizin farkına varmak olmaktadır. Öfkelenip yıkıcı olduğumuz insanlara ben dilini ifade edebilme cesaretiyle anlaşılır olması gereken durumu anlatabilmek adım adım ilerletilmesi gerekli bir hale gelmektedir.

Bu makale 9 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Funda Çubuk

Psk.Funda Çubuk, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından lisansını Hacettepe Üniversitesi'nde başarıyla tamamlamıştır. 

Psk.Funda Çubuk, mesleki çalışmalarına Psk. Funda Çubuk Online Danışmanlık olarak devam etmektedir

Etiketler
Öfke
Psk. Funda Çubuk
Psk. Funda Çubuk
Muğla - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube