Tip plasti nedir?

Tip plasti nedir?

Burun estetiği sadece burnun tek bir bölümünü şekillendirmek olarak algılanmamalı. Burun operasyonunda burnun tüm yapıları değerlendirilmeli. Kemik, kıkırdak, deri ve mukoza yapıları bütün olarak değerlendirildiğinde hastanın ihtiyacına yönelik müdahaleler edilmeli.

Kemik, kıkırdak, deri ve mukoza veya bu bölgelerden herhangi birine müdahale edildiğinde, burun ucu şekil bozukluklarını düzeltmek için tip plasti denen yöntem kullanılabilir.  Burun ucunun açısının değiştirilmesi ve belirginleştirilmesi için tip plasti kalsik rinoplasti işlemi rutin olarak uygulanmaktadır. Ayrıca bir burunda sadece burun ucu deformitesi bulunuyorsa bu işlem tek başına da uygulanabilir.

Peki, burun ucunda görülebilecek şekil bozuklukları neler olabilir?

- Burun ucunun düşüklüğü

- Burun ucunun belirgin olmaması

- Burun ucunun ayrık olması

- Burun kanatlarının geniş olması

- Burun kanatlarının desteğinin zayıf olması

- Burun ucunun bülböz veya kare görünümlü yayvan olması

Tip Plasti İşlemi nasıl uygulanır ve sonrasında ne tür bir süreç yaşanır?

-Tip plasti işlemi sıklıkla lokal anestezi ile gerçekleştirilir ve ortalama 30 dakika sürer. Hastanede yatmayı kesinlikle gerektirmez ve tampon uygulaması kesinlikle yoktur. Deformitenin durumuna göre tüm kesilerin burun içerisinden yapıldığı kapalı yöntem ile veya burun ucundan minik bir kesinin yapılarak burun ucuna müdahale edilen açık teknik ile operasyon gerçekleştirilir. İşlem sırasında kıkırdaklarda şekil bozukluğu yaratan fazlalıkların alınabildiği gibi destek yapıların zayıf olduğu ve şekilsel sıkıntıların yaşandığı bölgelere kıkırdak dokularının eklenerek burun ucunun şekillendirildiği yöntemler de mevcuttur. Yine burun ucunun tek eşit görünebilmesi için özel dikiş teknikleri ile burun ucu kıkırdakları şekillendirilir. Burun kanatlarında eğer yüzle orantısız büyüklük varsa burun kanatları izler burun içerisine gizlenebilecek şekilde küçültülmekte veya inceltici iğneler ile inceltilmeye çalışılmaktadır.

Tip plasti sonrası hasta geceyi evinde geçirecektir. Klasik rinoplastiye göre morluk hiç olmaz şişlik ise sadece burun ucundadır ama çabucak dağılır. Burun ucuna ilk bir hafta için küçük bantlar ile bandaj uygulanır ve 5-7 gün arasında kaldırılabilir. Konforlu ve ağrısız bir işlem olan tip plasti ile daha uyumlu ve şık bir buruna sahip olunur.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Önder Akdeniz

Op. Dr. Önder AKDENİZ, 1972 yılında Konya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Ankara’da bitirmiştir. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1996-2000 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 2000-2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Bölümünde gözlemci olarak çalışan Op. Dr. Önder AKDENİZ, 2001-2002 yılları arasında Universal Hospital Alman Hastanesi'nde, 2002-2014 yılları arasında ise Bursa Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına Bursa Ceylan İnternational Hospital devam eden Op. Dr. Önder AKDENİZ'in başlıca ilgi alanları; Burun Estetiği ve Cerrahisi, Septoplasti Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Endonazal Endosko ...

Etiketler
Burun ucunda görülebilecek şekil bozuklukları neler olabilir?
Op. Dr. Önder Akdeniz
Op. Dr. Önder Akdeniz
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube