Operasyondan sonra hızlı iyileşmenin sırları

Operasyondan sonra hızlı iyileşmenin sırları

Her birey, geçirdiği bir operasyon sonrası hızlıca iyileşmek ister. Bu tabii ki burun estetiği operasyonları da geçerli. Burun estetiği sonrasında, burun altı hafta boyunca hassas kalır. Bu nedenle, operasyon sonrası doktorunuzun tavsiyelerini dinlemeniz çok önemli. Tavsiyelere karşı duyarlı davranmanız, hem hızlı iyileşmenizin fırsatını sunar hem de sorunsuz bir iyileşme süreci yaşarsınız.

Şimdi sizlere, burun estetiği operasyonu sonrası hızlı ve sağlıklı iyileşme sürecinin sırlarını vereceğim:

Buz kompleksi: Operasyondan sonraki ilk gün için buz kompresi rahatlamanızı sağlar. Eğer ağrı ve sızınız olursa doktorunuza danışmak şartıyla ağrı kesici hapı kullanabilirsiniz.

Yastık desteği: Yatarken ya da uzanırken başınızı vücudunuzdan daha yukarıda tutmaya yardımcı olacak şekilde yastıklarla destekleyebilirsiniz.

Hareketlere dikkat!: Kuvvet gerektiren zorlayıcı spor, hareketli aktiviteler ve egzersizlerden en az iki hafta boyunca uzak durmalısınız. Kuvvet gerektiren ya da vücudunuzu uzun süre hareket ettirmenizi gerektiren egzersizler yapmaktan kaçınmalısınız. Ameliyatın üçüncü haftasından sonra egzersizlere ağırdan alarak başlamalısınız. Altı hafta süresince yüzünüze çarpma ihtimali olan toplu sporlar yapmamalısınız. Burnunuzu riske atacak egzersiz ve aktivitelerden uzak durmalısınız. Su sporlarından uzak durmalısınız. Burnunuz bu süreçte hassaslığını koruduğundan yüzme ve bilhassa dalış gibi sporlar size zarar verir ve iyileşme sürenizi uzatabilir. Tuzlu su ve klor burnunuzu yakarak size acı verebilir. Yüzme sporları için en az 1-2 ay daha beklemeniz gerekir.

Okyanus suyu: En az iki hafta süresince sümkürmemeye dikkat etmemelisiniz. Doktorunuzun tavsiye edeceği okyanusu suyu gibi spreylerle burnunuzu temizleyebilir, tıkanıklığını açabilirsiniz.

Yumuşak yemekler: Burnunuzun hareket etmesine neden olacak sert ve uzun çiğneme hareketi gerektiren yiyecekler yememelisiniz. Çiğnemesi kolay yumuşak yemekleri yemeyi tüketmeye özen göstermelisiniz.

Kontrollü mimikler: Yüzünüzün ve burnunuzun çok fazla ve esneyerek hareket etmesine yol açacak mimik hareketleri yapmamaya özen göstermelisiniz. Sizin için zor olsa da gülme, esneme hareketlerinizi kontrol etmeye çalışmalısınız.

Diş fırçalarken dikkat!: Üst dudağınızın hareket etmesine neden olan diş fırçalama hareketinizi ağır ağır ve yumuşak hareketlerle yapmalısınız. Üst dudağınızın hareket etmesi canınızın yanmasına neden olabilir.

Sigarayı bırakın: Ameliyattan önce ve sonra üç hafta boyunca eğer sigara kullanıyorsanız bırakmalısınız.

Düğmeli kıyafetler: Kıyafetlerinizin rahat çıkarılıp giyilen kıyafetler olmasına dikkat etmelisiniz. Önden düğmeli kıyafetleri tercih etmeniz size daha büyük kolaylık sağlayacaktır.

Gözlükten kaçının: İki ay boyunca gözlük kullanmamaya özen göstermelisiniz. Gözlük çerçevesinin ağırlığı burnunuzun şeklinin bozulmasına neden olabilir. Bu süreç içerisinde lens kullanmayı tercih etmelisiniz.

Güneşten korunun: Güneşten koruyucu krem kullanmadan güneş ışığına çıkmamalısınız. Cildinizi en az üç ay güneşten korumaya dikkat etmelisiniz.

Sabırlı olun: Burun estetiği ameliyatından sonra herkesin iyileşme süresi farklıdır. Bunun için tavsiyelere uyarak sabırlı olmalısınız. Güzel bir buruna sahip olacağınız fikri sizi motive etmeye yetecektir.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Önder Akdeniz

Op. Dr. Önder AKDENİZ, 1972 yılında Konya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Ankara’da bitirmiştir. 1989 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1995 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1996-2000 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 2000-2001 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Bölümünde gözlemci olarak çalışan Op. Dr. Önder AKDENİZ, 2001-2002 yılları arasında Universal Hospital Alman Hastanesi'nde, 2002-2014 yılları arasında ise Bursa Şevket Yılmaz Eğitim Araştırma Hastanesi'nde görev yapmıştır. Mesleki çalışmalarına Bursa Ceylan İnternational Hospital devam eden Op. Dr. Önder AKDENİZ'in başlıca ilgi alanları; Burun Estetiği ve Cerrahisi, Septoplasti Endoskopik Sinüs Cerrahisi, Endonazal Endosko ...

Op. Dr. Önder Akdeniz
Op. Dr. Önder Akdeniz
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube