Tenisçi dirseği ve tedavisi

Tenisçi dirseği ve tedavisi

Tıbbi adı  lateral epikondilit olan tenisçi dirseği dediğimiz problem el bileği ve el hareketlerinin dirsekte  dış yanda ağri uyandırması  ile belirgin bir rahatsızlıktır. El bileğini yukarı doğru kaldıran kaslar  dirsekte humerus denilen büyük kemiğin dış yüzüne yapışırlar. Kolun zorlanmasi aşırı yüklenmesi nedeniyle kas tendon kemik yapışma ara yüzünden mikro yırtıklardan kalsifikasyona dek değişen çeşitli patolojiler meydana gelir. Bu yaralanmalarda el bileğini  arkaya zorlama ile dirsekte ağri  meydana gelir. Bunu, hasta biri el bileğini aşağı doğru bastırırken el bileğini kaldirmaya zorlayarak test edebilir. Bu sırada dirsekte ağrı meydana gelmesi tenisçi dirseğini düşündürmelidir. 

Tenisçi dirseğinin tedavisine el bileğini dinlendiren ateller ile başlanır, dinlenme antienflamatuar ilaçlarla desteklenmelidir. Akut dönem gecince fizik tedavi  bir sonraki aşama olmalıdır. El bileğinin uzun sure sabitlenmesi  hayat kalitesini etkileyeceği için akut dönem geçilince  önkol üzerine dirseğin dört  parmak altına 3 cm eninde epikondilit bandajı denilen bir ortezin takılması yararlıdır. Bu elastik yapı uygun gerginlikte dikilerek epikondile gelen kas gövdelerine bası uygulanır, böylece hasta el bileğini kaldırmaya çalıştığında bu kas grubu yapıştığı bölgeyi zorlayacağına önce bu  amortisör görevi gören elastik yapıyı zorlayarak yapışma yerine olan zorlamayı azaltır. Bu konservatif yöntemlerle sonuç alınamaz ise lokal kortizon enjeksiyonları  bir sonraki aşama olacaktır. Lokal enjeksiyonlar üç  haftadan kısa olmayan aralıklarla en çok üç  defa denenebilir . Kortizon enjeksiyonlarının alternatifi  yakın zamanlarda popülarize olan PRP tedavisidir. Bu yöntemde hastanın kendi kanı alınıp özel bir işlemden geçirilerek ağrılı bölgeye verilmektedir. Çok inatçı vakalarda cerrahi  tedavi  önerilmektedir.

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Selim Çepel

Op. Dr. Selim Çepel, 1959 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir.  Lise eğitimini 1977 yılında Kadıköy Maarif Koleji’nde tamamladıktan sonra, 1983 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Zorunlu hizmetini 1983 yılından 1985 yılına kadar Isparta'da yapan Dr.Çepel, ihtisasını 1987 yılından 1992 yılına kadar Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji ABD'de yapmıştır.   Dr. Çepel, İstanbul El Cerrahisi ve Mikrocerrahi Merkezi’nde 1992 yılından 1993 yılına kadar El Cerrahisi ve Mikrocerrahi eğitimi görmüştür. 1993 yılında New York / ABD'ye giden Dr. Çepel, 1994 yılına kadar Columbia Üniversitesi Ortopedi Departmanı’nda ziyaretçi fellow olarak görev yapmıştır.  Ulusal ve uluslararası mecralarda yayınlanmış pek çok bilimsel eseri olan Dr.Çepel; International Federation of Societies for Surgery of the Hand, T ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Tenisçi dirseği tedavisi
Op. Dr. Selim Çepel
Op. Dr. Selim Çepel
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube