Donuk omuz

Donuk omuz (adezif kapsüllit yada frozen shoulder olarak da bilinir) omuzunuzda hareket kısıtlılığı,sertlik ve ağrı ile tanımlanır. Belirtiler tipik olarak yavaş yavaş başlar ve zamanla kötüleşir ve bir süre sonra (bu süre bir yada iki yol sürebilir!) geriler.

Donuk omuz

Donuk omuz (adezif kapsüllit yada frozen shoulder olarak da bilinir) omuzunuzda hareket kısıtlılığı,sertlik ve ağrı ile tanımlanır. Belirtiler tipik olarak yavaş yavaş başlar ve zamanla kötüleşir ve bir süre sonra (bu süre bir yada iki yol sürebilir!) geriler.

Donuk Omuz Neden Olur?

Omuzda ağrıya yol açan herhangi bir sorun devam ettiğinde donuk omuzla sonlanabilmektedir. Donuk omuzun nüfusta görülme sıklığı %3-5 arasındadır. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülmektedir. Donuk omuz görülme sıklığı yaşla birlikte özellikle 40 yaş sonrası artar.

Donmuk omuz vakalarının çoğunluğunda sebep bilinmemektedir. Bilinen sebepler arasında en çok suçlanan hastalık şeker hastalığı yani ‘‘ Diabet ’’ dir. Diğer nedenler: Omuzda uzun süren hareketsizlik-travma- tiroid (guatr) hastalıkları - felç- kalp krizi olarak sayılabilir. Ancak tekrar hatırlatmam gerekirse donuk omuzun sebebi çoğunlukla belli değildir ! Omuzda ağrıya yol açan herhangi bir sorun devam ettiğinde donuk omuzla sonlanabilmektedir.

Donuk Omuzda Şikayetler

Kimi hastada çok şiddetli olabilen, istiratte yada uykuda bile ortaya çıkabilen (uykuyu bölen) ağrı
Giderek artan kolda hareket kaybı özellikle kadın hastalarda elini arkaya (örn: sütyenine) götürememe, kolun yukarı kaldırılamaması (örn: baş üzerindeki raftan bir objeyi alamama) şeklinde farkedilir. Hasta ağrısını sadece omuzda değil aynı zamanda boyun ve sırt bölgesinde de hisseder.

Donuk omuzda hareket kısıtlılığı omuz hareketelerini sınırlayan diğer omuz hastalıklarından farklı olarak ‘‘ Tüm hareketlerde ’’OLUR Belirtiler başlıca 3 dönemde kendini gösterir:

1. Ağrılı donma dönemi (yaklaşık 3-4 ay sürer)
2. Donma dönemi (12 ay)
3. Çözülme dönemi (6 ay)

Donuk Omuzda Tedavi

Özetlenecek olursa donuk omuzun standart tedavileri:

• Fizyoterapi (fizik tedavi)
• Ağrı kesici ve antiiflamatuar ilaçlar (ağrı ve sertliğin azaltılması)
• Kortizon enjeksiyonları (ağrı ve sertliğin azaltılması)
• Cerrahi tedavidir.

Cerrahi tedavi dışındaki tedavi yöntemleri ile donuk omuz olgularının büyük kısmı başarılı olarak tedavi edilebilir.

Bu makale 21 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora

Prof. Dr. Kerem Canbora, 1969 İstanbul doğumludur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitimini başarıyla tamamlayarak doktor unvanı almıştır. 1997 yılında Haydarpaşa Numune  Eğitim Araştırma Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji eğitimini başarıyla tamamlayarak 2001 yılında Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur. 2005 yılında A.B.D Harvard Medical School, Massachusets General Hospital, Shoulder Service‘de dünyanın sayılı omuz cerrahlarından Prof. Dr. Jon JP Warner’ın yanında omuz artroskopi-artroplasti cerrahisi observer fellowship programına dahil olmuş olan Prof. Dr. Kerem Canbora, Türk Omuz-Dirsek Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve European Society for Surgery of the Shoulder and the Elbow (SECEC-ESSE) üyesidir. Prof. Dr. Kerem Canbora, mesleki çalışmalarına halen Ataşehir hastanele ...

Etiketler
Donuk omuz tedavisi
Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora
Prof. Dr. Mehmet Kerem Canbora
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube