Eklem sağlığımız için artroskopi

Eklem sağlığımız için artroskopi

Artroskopi eklem içinin kamera ile görüntülenmesi işlemidir. Eklem büyüklüğüne göre 1.2-7 mm çapında özel bir kamera kullanılarak cerrah eklemi görüntülerken hastalıkların teşhisini yapabilir ve aynı anda tedavisini planlayarak müdahale edebilir.

Günümüzde optik sistemlerin gelişmesi ile yüksek çözünürlüklü kameralar kullanılarak neredeyse çıplak gözle görmeye yakın görüntü elde edilebilmektedir. Böylesine net görüntülerle radyolojik görüntüleme yöntemleri ile tanısı konulamayan pek çok durum açığa çıkartılabilmektedir.

Artroskopinin diğer bir avantajı açık cerrahi yöntemlerinin alternatifi olmadığı gibi çoğu durumda alternatifsiz tek seçenek olmasıdır. Söz gelimi  kalça artroskopisi ile uyumsuz eklemin artroskopi ile düzeltilmesi ve hastanın ertesi gün işine dönemsi mümkündür. Aynı işlem açık cerrahi ile büyük riskler içerdiğinden neredeyse hiç uygulanmaz.

Büyük eklemlerde artroskopi altın standart olarak tedavide yerinei almıştır. Omuz, Dirsek, Kalça ve Ayak bileği; büyük eklem sınıfında hemen her kamera sistemi ile müdahale edilmekte ve başarılı tedaviler yaygın olarak uygulanmaktadır.

Küçük eklemelerde El bileği, ayak ve el parmak eklemleri, orta ayak eklemleri artroskopisi için ince ve özel kamera sistemleri gerektiğinden kısıtlı merkezlerde uygulanabilmektedir.

Omurga ve disk bölgesine artroskopik müdahale mümkündür. Önceleri artroskopik diskektomi" şeklinde adlandırılan bu girişimi"endoskopik diskektomi" olarak tanımlanmıştır. Omurlar arasında disk sorunları lokal anestezi altında dahi kamera ile görüntülenerek çözüm bulunabilmektedir.

Artroskopinin ulaşıp görüntüleyebildiği alanlar açık cerrahi ile ulaşılması çok zor alanlar olduğundan gelecekte pek çok cerrahi yöntem artroskopik yapılacağını öngörmek zor değildir.

Eklem cerrahisinde yaralanmış ve bütünlüğünü kaybetmiş yapıların tamiri için kullandığımız materyaller mühendislik harikasıdır ve karmaşık işlemler tek hamle ile yapılabilmektedir.

Eklem cerrahisinde, kıkırdak onarımları, menisküs onarımları, bağ tamirleri, yabancı cisim çıkartılması ve hücresel tedavilerin tamamı ancak ve ancak artroskopik tedaviyle mümkün hale gelmiştir.

Eklem yüzeyinde takılma yapan her türlü oluşumun mutlaka tedavisi olması gerektiğini vurgulayarak sağlıklı ve ağrısız bir yaşam dilerim.

Hareket özgürlüğümüzdür!

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tolgay Şatana

Op. Dr. Tolgay Şatana
Op. Dr. Tolgay Şatana
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube