Tartar nedir?

Tartar nedir?

Diştaşı olarak da adlandırılan tartar, dişleriniz üzerinde sertleşen plaktır. Tartar, ayrıca, dişeti çizgisinin altında ve üzerinde oluşabilir ve dişeti dokularını tahriş edebilir. Tartar, plaklara, üzerinde gelişebilmesi için yüzey alanı ve daha yapışkan bir yüzey sağlayarak, çürük ve dişeti hastalığı gibi daha ciddi durumlara yol açabilir.
 
Tartar sadece diş ve dişeti sağlığınızı tehdit etmekle kalmaz, aynı zamanda kozmetik bir problem de teşkil eder. Gözenekli olduğundan dolayı çok kolay leke tutar. Kahve veya çay içme alışkanlığınız varsa ya da sigara içiyorsanız, tartar birikimini önlemeniz özellikle gereklidir.
 
Tartar oluştuğunu nasıl anlarım?
Renksiz bakteri filmi olan plağın aksine tartar, dişeti çizgisinin üzerinde kolayca görülebilecek mineral bir birikimidir. Tartarın en genel işareti, dişlerde veya dişetinde sarı veya kahverengi izdir. Tartarı tespit etmenin ve temizlemenin tek yolu diş hekiminize gitmektir.
 
Tartar birikimini nasıl önleyebilirim?
Özellikle tartar oluşumuna karşı etkili bir diş macunu ile diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak, plak ve tartar birikimini azaltmak için gereklidir.

Tartar oluştuktan sonra, sadece diş hekimi tarafından temizlenebilir. Tartar temizleme işlemine detertraj adı verilir. Detertraj esnasında, diş hekiminiz dişeti çizgisinin altındaki ve üstündeki tartarı temizlemek için özel aletler kullanır.


 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Erden Asena

Dr. Erden Asena
Dr. Erden Asena
İstanbul - Diğer
Facebook Twitter Instagram Youtube