Dişhekimliğinde estetik

Dişhekimliğinde estetik

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ESTETİK

Günümüze kadar estetiğin birçok tanımı yapılmış ve tarihte estetiğin tanımı doğala en yakın olan  görüntü olarak belirlenmişti. Burada doğal görünüme uygun olarak yapılan düzeltmeler  tıbbın sınırları içerisinde kalmıştı. Bugün  beden sağlığı,gençlik güzellik gibi kavramlar toplumlarda fiziksel özelliğin yanında ruhsal bir yeterlilik olarak ta  ön plana çıkmıştır.

Hekimler günümüzde toplum içerisinde kendisine gelen hastalarının bu taleplerini de görmemezlikten gelemezler.

Burada  diş hekimliğine baktığımızda  hekimlerin öğrendikleri bilgilerle hastalarından gelen taleplerin bazen çakıştığını görürüz. Hekimler bu istekler karşısında eğer hastalarına tıp etiği içerisinde bulunmayan davranışlarda bulunup endikasyon seçeneği  olmayan tedavileri uygulamaya  çalışırlarsa farkında olmadan hem hastalarının fiziksel hem de ruhsal  yapılarını bozup tıp dışına çıkan davranışlarda bulunabilirler. Hasta, diş hekimliği koltuğuna oturduğunda, hekim hastasının fiziksel  ruhsal ya da sosyal durumunu değerlendirip,  hastaların bazen kendi taleplerini hekime doğru iletemeyebileceği ya da uygun olmayan taleplerde bulunabileceğini de  dikkate alarak davranmalıdır.

Bu noktada biz hekimler, hastalarımızın estetik / kozmetik talepleri karşısında kendilerini bekleyen olumsuzlukları ya da abartılı istekleri mutlakao kişilere tıp etiği içerisinde anlatıp ve olabilecek yanlışlıkları gösterip tıbbi endikasyonu olmayan istekleri sadece kozmetik amaçlı tedavi altında yapmamayı ilke edinmeliyiz

Hekimler tıbbi deontolojiye,  bilimsel gereklere uygun olarak tanılarını koyup ve gereken tedaviyi hastalarına uygulamalıdırlar.

                                                                                                                                                                                                                                             

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Suhan Sungur

Etiketler
Estetik
Dr. Dt. Suhan Sungur
Dr. Dt. Suhan Sungur
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube