Tanrıların yiyeceğiyle şımartılma vakti

Tanrıların yiyeceğiyle şımartılma vakti

‘’Ben,şimdi yalnız fondalarımla meşgul görünüyordum.Bir tanesini alarak dudağıma götürdüm..Kuş yavrusunu sever gibi okşuyor,onunla adeta konuşuyordum.’’ Reşat Nuri Gülteki’nin  Çalıkuşu adlı romanındaki bu dizeler örtülü belleğinden hemen canlandıysa;sende haz ve çikolatayı ilişkilendirenlerdensin. Çikolata kelimesi Aztek dilinde; kakao çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı, "gürültü" anlamına gelen "choco" ve "su" anlamına gelen "atle" kelimelerinden türemiştir. Kakao ağacına verilen önem Mayalar ile birlikte doruğa çıkmıştır. Mayalar kakaoya ilahi bir anlam yüklemiştir. Bu ürünün kendilerine tanrılar tarafından verilmiş bir ödül olduğunu düşünmektedirler. Zaten kakao ağacının bilimsel ismi "Theobroma Cacao" da "Tanrıların Yiyeceği" anlamına gelmektedir.

Gecelerin uzun günlerin kısa olduğu zamanlarda insan daha çok şımartılmak istiyor.Ve işte burada çikolata devreye giriyor.Dil tomurcuklarınla çikolata buluştuğu anda rahatlama hissi oluşmaya başlıyor.Çikolata mutluluk hormonu olarak adlandırılan endorfinin salınımını artırarak bunu başarıyor.

O zaman hem sağlıklı hem düşük kalorili hem de çikolatalı tarifler  gelsin.Tekrar tekrar ve tekrar söylüyorum.Paylaşmak güzeldir.Verdiğim tarifler 2 kişiliktir.

Çikolatalı ve Avakadolu Puding

1 adet olgun avokado

2 yemek kaşığı kakao tozu

2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu( ya da harnup pekmezi)

½ çay kaşığı tarçın

çikolata parçaları(üzerini süslemek için)

Yapılışı:

Blendera tüm malzemeleri  koyun ve homojen hale gelene kadar karıştırın.30 dakika buzdolabında bekletin.Üstünü  çikolata parçalarıyla süsleyin.Ve şimdi lezzetin tadını çıkartma vakti.

Selinin Gizli Lezzetleri kategorisinde yer alan bir hazda sıra.

Chialı Çikolatalı Puding

Malzemeler

1+ 1/4 su bardağı yağsız süt (Badem veya soya sütü de olabilir.Ben soya sütü kullanıyorum.)

1/4 su bardağı chia tohumları

3 yemek kaşığı kakao tozu

1 yemek kaşığı organik akçaağaç şurubu ya da organik  bal ya da harnup pekmezi

Süsleme (isteğe bağlı)

çikolata parçaları,nar taneleri,fındık ve ceviz parçaları,muz

Yapılışı

Tüm malzemeyi blendera koyun ve puding kıvamına gelene kadar karıştırın.Daha sonra 3-4 saat buzdolabında bekletin.Görsel doyum için üzerini süsledikten sonra tadını çıkartma vakti.Afiyet olsun.

 

 

 

 

 

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Selin Şahin

Etiketler
Çikolata neden yararlıdır
Dyt. Selin Şahin
Dyt. Selin Şahin
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube