Süperegonun gelişiminde ve anne-babanın rolü

Süperegonun gelişiminde ve anne-babanın rolü

SÜPEREGONUN GELİŞİMİNDE VE ANNE-BABANIN ROLÜ

Aslında çocuklarımızın tutum ve davranışlarını çoğunlukla bizler (anne-baba) şekillendiriyoruz. Olumsuz bir davranış ve düşünce ile karşılaştığımız zaman, olumsuzluğun sebebini ona  veya çevresine yüklemeye çalışıyoruz. Atalarımız ne güzel söylemişler “Ne ekersen onu biçersin”  Bu nasıl oluyor kısaca açıklamaya çalışayım:

Süperego ruhsal yapımızın bize, çevremizin yasakladıklarını gösteren bölümüdür. Daha açık anlamı ile düşünce ve davranışlarımızın toplumsal, ahlaki değerlere uygunluğunu değerlendiren ve yapıp yapmayacağımıza karar veren bölümdür.

Süperego çocuğun etrafındaki otorite(çoğunlukla anne-baba) ile olan ilişkilerinden doğar. Anne-baba adeta çocuğun kafasının içindedir. Neler yapıp, neler yapmayacağına karar verir, davranışlarını incelerler. Çocuk büyüdükçe otorite figürleri soyut bir kavram haline gelir. Erişkin yaşamda kişinin düşünce ve davranışlarını şekillendirir.

Süperego bizden, anne-babamızın bize davrandığı gibi davranmamızı ister. Yani anne ve babamızın bizi yetiştirirken uyguladıkları yöntem, erişkin yaşamımızda da bizim tutum ve davranışlarımızı belirler. Eğer uygunsuz davranışları düzeltirken aşırı tepki göstermişlerse süperegomuz katı ve cezalandırıcı yönde gelişecektir. Çocuklara verilen mesajlarda tutarsızlık, çift değerlilik, ceza-ödül yönetiminin esnek olmaması gibi faktörler erişkin yaşamda da etkilerini göstererek bireyin davranışlarında olumsuzluklara neden olacaktır.

Sonuç olarak süperegomuz çocukluk yıllarında nasıl şekillenirse, erişkin yaşamımızdaki davranışlarımız da buna paralel gelişecektir. Anne-baba olarak görevimiz, temel bakım sağlamanın yanında çocuğumuza doğru davranışlar sergileyerek, doğru kişiler yetiştirmek olmalıdır.

 Psikiyatrist Dr.Necati Çobanoğlu

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu

Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu, Erzincan’da 1970 yılında dünyaya gelmiştir. İlköğretim ve lise öğrenim hayatını Erzincan'da tamamlamıştır ve ardından 1996 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. GATA Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde 1998 yılında  başlamış olduğu ihtisas eğitimini 2002 yılında tamamlamış ve uzmanlığını almıştır. Uzmanlık eğitimi sırasında  hipnoz eğitimi de almış ve tezini de Hipnotik İndüksiyon Profilinin Türkçe Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması üzerine yapmıştır. Ayrıca Posttravmatik stres bozukluğu ve dissosiyatif bozukluklarla ilgili çalışmalar da yapmıştır. Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu, 2002-2005 yılları arasında Girne Asker Hastanesi, görev yapmıştır.  2005-2012 yılları arasında İzmir Asker Hastanesi’nde Psikiyatri uzmanı olarak göre ...

Etiketler
Çocuk gelişimi
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu
Uzm. Dr. Necati Çobanoğlu
İzmir - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube