Suda doğum faydaları nelerdir?

Suda doğum faydaları nelerdir?

Suda doğum anne adaylarının hep duyduğu ve son Avrupa ve Amerika’da 30 yıldır yaygınlaşan bir doğum yöntemidir. Suda doğum birçok anne tarafından merak ediliyor. Peki, suda doğum faydaları nelerdir, hangi durumlarda suda doğum risklidir yazımızda bu soruları yanıtlıyoruz.

Suda doğum, sıcak su dolu bir fanusun içinde yapılan doğuma yöntemidir. Suda doğum bir küvet ya da havuzun 37 derece su ile doldurularak hazırlanan yerde yapılmasıdır. Sıcak su kişiyi rahatlatır ve kaslarının gevşemesini sağlar. Suda doğumda normal doğumdan dolayı oluşacak komplikasyonların önüne geçilir.

Suda doğum faydaları nelerdir?

Günümüzde birçok annenin tercih ettiği suda doğumun hem anneye hem de bebeğe faydaları saymakla bitmiyor. Suyun rahatlatıcı etkisi bu eşsiz deneyimi her iki bireyin birden daha az travmayla atlatmasına olanak veriyor.

Su bebek için doğum stresini azalttığından bebeğe güven hissi verir.

Su bebeğin anne karnındaki ortama benzer olduğundan bebek için daha rahat bir geçiş sağlar.

Doğum sancılarının daha rahat geçmesine yardımcı olur.

Anneyi ve bebeği rahatlatır ve doğumu sürecini kolaylaştırır.

Doğum sürecini hızlandırır.

Su annenin vücut ağırlığını azaltacağından doğum sırasında hareketi kolaylaştırır.

Doğumun sebep olabileceği stres nedeniyle yükselen kan basıncını azaltır.

Su annenin endorfin hormonu salgılamasını sağlar ve endorfin hormonu sayesinde ağrı az hissedilir.

Su bebeğin çıktığı bölgeyi rahatlatarak bölgenin elastikliğini arttırır. Çoğu doğumda uygulanan eplsiyotomiye (doğum esnasında vajina duvarına kesi yapılarak doğumun kolaylaştırılması) ve dikişlere gerek kalmaz.

Su, eplsiyotomi uygulanmayan doğumlarda olası yırtılmalara engel olur.

Su annenin sadece fiziksel olarak rahatlamasını değil aynı zamanda ruhsal olarak rahatlamasını sağlayacağından anne, doğum sürecine huzurlu bir şekilde tanık olur.

Bu makale 19 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Burak Özköse

Dr.Öğr.Üyesi  Burak Özköse, 1986 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, 2004 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2011 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır.İhtisasını ise 2012-2015 yılları arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmıştır.

Dr. Öğr.Üyesi  Burak Özköse, mesleki çalışmalarına, İstanbul-Gaziosmanpaşa'da bulunan Yeniyüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa'da devam ettirmektedir.

Etiketler
Suda doğumun avantajları
Op. Dr. Burak Özköse
Op. Dr. Burak Özköse
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube