Sosyal fobi ilaç ve psikoterapi

Sosyal fobi ilaç ve psikoterapi

Sosyal fobide ilaç kullanımı uzun yıllardır en yaygın olarak kullanılan uygulamadır.. İlaç kullanımının çoğunlukla kısmi fayda sağladığı ve çoğu vakada da hayal kırıklığı yarattığına dair gözlemimizi sizle paylaşmak isterim. Bir grup hastamız hiç fayda görmediğini belirtirken diğer bir grup kısmen fayda gördüğünü belirtmektedir. İlaçların yan etkileri ve etkisizliği hastalarımızı umutsuzluğa sevk etmekte ve bağımlılık potansiyeli olan ilaç, uyuşturucular ya da alkole eğilim artmaktadır. İkincil olarak ortaya çıkan depresyon ve anksiyete ile boğuşan hastalarımız her geçen gün, sosyal ve mesleki alanlarda ve aile içinde  sorunlar ve beceri kayıpları ortaya çıkmaktadır.

Sosyal fobide ilaç kullanımının zıttı bir şekilde deneyimli bir psikoterapistle psikoterapi uygulaması çoğunlukla pozitif sonuç vermekte ve sorun geri dönüşümsüz olarak çözülebilmektedir. Düşünülenin aksine kısa süreli (3-4 seans) psikoterapi bile ciddi bir dönüşüme neden olmaktadır.

Psikoterapide farklı ve çeşitli ekoller olmasına karşın genellikle, küçük yaşlarda yüklenmiş inanç ve düşüncelerle mücadele, kademeli üstüne gitme, farkındalıkla ilgili deneyler ve yardımcı teknikler (nefes , mindfulness vs) uygulanır. “Yargılamama, merkez oluşturma, andaki döngüye odaklanma ve sosyal beceri eğitimi” uygulanması kolay ve hızla sonuç veren uygulamalardır.

Sosyal fobi tedavisinde ilaç tedavisine alternatif olarak bireysel ve grup terapileri hakkında detaylı bilgi almak isteyenler bana ulaşabilirler.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Psikoterapi
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube