Soru cevap 5

Soru cevap 5

Soru: Ben 71 yaşında bir erkek hastayım. Demir eksikliğine bağlı kansızlık bulundu. Bunun nedeni ne olabilir ve ne yapmam gerekir?

Yanıt: Demir eksikliği en sık karşılaştığımız kansızlık ya da anemi nedenidir. Vücutta kan kaybı olan durumlarda demir eksikliğine bağlı kansızlık görülür. Kan kaybı bizim farkına varmadığımız durumlarda da olabilir. Örneğin mide ülseri ya da kalın barsak polibi olan bir kimsede sindirim sisteminden farkında olmadan kan kaybı olabilir.

Tahmin edilebileceği gibi aşırı menstruasyonu olan bayanlarda demir eksikliği sıklıkla görülür. Ancak erkeklerde ya da menopozdaki bayanlarda görülen demir eksikliği mutlaka araştırılmalıdır. En sık kan kaybına neden olan sindirim sistemi incelenmelidir. Bunun için gastroskopi denilen midenin tüp aracılığıyla gözlenmesi gerekir. Kolonoskopi işleminde de benzer yöntemle kalın barsak incelenir. Böylece gastrit, ülser, kalın barsak polipleri, mide ve kalın barsak kanserleri teşhis edilir.

Bu makale 29 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Coşkun Tecimer

Prof. Dr. Coşkun TECİMER, 1957 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1974 yılında Ankara Mustafa Kemal Lisesi'nde bitirdikten sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1981 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1987 yılında İç Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 1990 yılında 4 ay süreyle İngiltere’de Londra Üniversitesi Royal Postgraduate Medical School Hematoloji Bölümü’nde, Finlandiya’da Helsinki ve Kuopio Üniversiteleri İç Hastalıkları Hematoloji Bölümleri’nde çalışmalarda bulunmuş olan Prof. Dr. Coşkun TECİMER, 1991 yılında İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’na Öğretim Üyesi olarak atanmıştır. 1993 yılında aynı anabilim dalında Doçent Doktor unvanı almıştır. İnönü Üniv ...

Etiketler
Kansızlık
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
Prof. Dr. Coşkun Tecimer
İstanbul - Tıbbi Onkoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube