Soğuk hava hem kalbi hem ciğeri yoruyor!

Soğuk havalar sadece gribe davetiye çıkarmıyor aynı zamanda kalp ve akciğerleri de zorluyor. Uzmanlar, geçmeyen öksürüklere alerjenlerin neden olduğuna dikkat çekiyor ve kış aylarında kalp hastalarının da fazla efor sarf etmemesi uyarısında bulunuyor...

Soğuk hava hem kalbi hem ciğeri yoruyor!

KIŞ aylarının gelmesiyle birlikte grip, COVID-19 gibi hastalıklar tekrar atağa geçti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre koronavirüs vakaları ortaya çıktığı 2020 yılından beri her yıl ocak ayında dünya genelinde pik yapıyor. Kış aylarıyla birlikte artan virüsler, alerjisi olan hastaları daha fazla zorluyor.

GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK

Medicana Ataköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Saltürk, hava kirliliğine de dikkat çekerek, “Alerjisi olan hastalar daha fazla grip ya da COVID-19 olmuyor ancak bu virüsler alerji ataklarını tetikliyor. Geniz akıntısı daha fazla oluyor. Hastalık geçip gidiyor fakat aylar süren, geçmeyen öksürükler kalıyor. Bir diğer konu ise hava kirliliği. İstanbul’un en kirli yeri olan Göztepe mevkisi geçen yıla göre 2.5 kat daha kirli. Bu da alerjiyi, solunum yolu hastalıklarını arttırıyor. Şu an yaşanan problemlerin büyük bir bölümü hava kirliliği ile alakalı” dedi.

EFOR SARF ETMEYİN

Havaların soğuması kalbi de olumsuz etkiliyor. Özellikle hava sıcaklıklarının 12 derecenin altına inmesinin kalple ilgili riskleri artırdığını belirten Prof. Dr. Cengiz Köksal şu uyarılarda bulundu: “Soğuk hava kalp krizi ve inme riskini 2 kat arttırır. Özellikle 60 yaş üstü, alkol ve sigara kullananlarda bu risk daha belirgindir. 12 derecenin altında bu risk ortaya çıkar. Sıcaklardaki ani düşmeler bu riski tetikler. Soğuk hava kan damarlarını büzerek kol ve bacaklara giden kan akımını azaltır ancak kan basıncı yani tansiyon yükseleceği için kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır ve yorulur, çarpıntı olur. Bu durum özellikle soğuk havada çalışan ve spor yapanlar için geçerlidir. Eğer öncesinde kalp rahatsızlığı varsa soğuk hava kalp krizini tetikleyebilir. Ayrıca soğuk havada kanda pıhtılaşmaya eğilim artar. Kanın pıhtılaşması kalp damarlarında kalp krizine ve felçlere neden olur. Kalp rahatsızlığınız varsa soğuk havada dışarı çıkmaktan ve özellikle yüksek efor sarf etmekten kaçının.”

Bu makale 23 Ocak 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Cüneyt Saltürk

Prof. Dr. Cüneyt Saltürk Medipol Acıbadem Hastanesi'nde hasta kabulüne devam etmektedir.

Üyelikler:

Avrupa Solunum Derneği (ERS)

Amerika Solunum Derneği (ATS)

Türk Toraks Derneği (TTD)

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TUSAD)

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Alerjik rinit ve astım
Prof. Dr. Cüneyt Saltürk
Prof. Dr. Cüneyt Saltürk
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube