Sağlıklı Nefes

Uzm. Dr. Hakan Solak
Uzm. Dr. Hakan Solak
26 Şubat 201997 görüntülenme
Randevu Al
Sağlıklı Nefes

Vücut, yaşam enerjisini üretmek için oksijene ihtiyaç duyar. Oksijen ise akciğerlere nefes yoluyla taşınır ve oradan kana geçer. Beden, daha çok oksijen alarak daha çok enerji üretebilir, atık ve toksinlerden arınır. Bu da kişinin daha sağlıklı, daha enerjik, daha canlı, daha tutkulu olmasını sağlar.

Nefes almak, canlıların istemsiz (spontan) gerçekleştiği bir eylemdir. Bir insan günde yaklaşık 23-28 bin kez nefes alıp verir. WHO’ya (Dünya Sağlık Örgütü) göre akciğerlere dakikada 4-6 litre hava ile doluyor. Peki etkili ve doğru nefes için basit egzersizler neler olabilir? 

1-Burundan nefes alın. Nefes alma organı burundur ve alınan hava akciğerlere gitmeden burada tozlardan arındırılır ve ısıtılır.  Nefes alırken göğüs yerine diyaframı hareket ettirin, bu daha fazla oksijenin içe çekilmesini sağlayacaktır. Burnu tıkayan herhangi bir sorun varsa mutlaka bir hekime müracaat edin.

2-Ağızdan nefes verin. Sıradan bir nefes vermede, akciğerlerdeki havanın %70’lik kısmı dışarıya atılır. Doğru nefes verme, tüm göğsün ve karnın boşaltılıyormuş gibi uzunca nefes verilmesi ile gerçekleşir. Nefes vermek nefes almaktan daha yavaş yapılmalıdır.  Nefes verirken kaslarınızın rahatladığını, gevşediğini gözlemliyorsanız doğru nefes alıyorsunuz demektir.

Etiketler

Nefes almaSağlıklı nefesDoğru nefesoksijen alımı

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Hakan Solak

Uzm. Dr. Hakan Solak

Uzm. Dr. Hakan SOLAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Heybeliada Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tamamlayarak Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1994 - 2004 Yılları arasında Heybeliada Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Başasistan olarak eğitim kadrosunda görev alan Uzm. Dr. Hakan SOLAK, aynı kurumda hem uzman yetiştirdi, hem de Başhekim Yardımcısı ve Bronkoskopi Ünitesi Sorumlusu olarak görev almış, 1994 yılında Kadıköy Şifa Hastanesi’nde görev almaya başlamış ve 2017 yılı başına kadar aynı hastane'nin Göğüs Hastalıkları ve Astım Alerji Polikliniği’nin sorumluluğunu üstlenmiştir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır