Skleroterapi nedir, nasıl yapılır?

Skleroterapi nedir, nasıl yapılır?

Ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinden biri de Skleroterapi dir. Bu yöntem son yıllarda varis tedavisi için en çok başvurulan yöntemlerden biridir. 

Daha evvel de ifade edildiği gibi bacaklarda bulunan toplardamarların bozularak görevini yapamaz hale gelmesi sonucunda varis hastalığı ortaya çıkar. Toplardamarlarda biriken kirli kan damarların çapının genişlemesine neden olarak damarların cilt yüzeyinden görülür hale gelmesine neden olur. Damarların içinde biriken kan daha sonraki aşamada kılcal damarlarda da genişlemeye neden olur. 

Skleroterapi Kılcal Varislere Uygulanır. 

Kılcal varislerin ortaya çıkması üzerine skleroterapi ile varis tedavisi yöntemine başvurulur. Bacaklarda bulunan örüncek ağı görünümlü varislerin tedavisinde skleroterapi son derece başarılı sonuç vermektedir. Bu tedavi sonrasında hasta yürüyerek evine ve işine gidebilir. Sosyal yaşantısına devam edebilir.  

Toplardamarlar İçinde Kapakçıklar Bulunur.  

Toplardamarların içindeki kirli kanın tek yönlü olarak akışını sağlamak ve kanın aşağıya kaçmasını önleyen kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar kan akışının düzenini bu kapakçıklar sağlar. Kapakçıklarda meydana gelen bozulma sonunda kan aşağı doğru kaçarak damarların içinde göllenmeye başlar. Bu göllenme bir müddet sonra kılcal damarların da etkilenmesine ve çatlamasına neden olur. Bu nedenle varisin önemsenmesi ve tedavi ettirilmesi gerekir. 

Skleroterapi Nasıl Yapılır?

Skleroterapi; bozulmuş ve görevini yerine getiremez hale gelmiş olan toplardamarların kapatılması için uygulanan yöntemlerden birisidir. 

Kılcal ve orta kalınlıktaki damarların genişlemesi karşısında uygulanan tedavi yöntemi olan skleroterapi için kullanılan ilaç çok ince iğneler ile tedavi yapılır. İlaç varisleşmiş olan damarların için enjekte edilir. İlacın etkisiyle varisli damarlar yapışarak kapanır. Böylece varisli damardan kurtulmuş oluruz. 

Skleroterapi ile kapatılan damarların işlevini çevredeki sağlıklı damarlar yerine getirmeye başlar. Böylece çevre dokularda varise bağlı sorunlar son bulur.

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler

Uzm. Dr. Rengin Türkgüler, Gaziantep'te doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı eğitimini üçüncülük derecesi ile tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. Daha sonra yine aynı fakülte de Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde ihtisas eğitimine başlamıştır. 3 Yıl Kalp Damar Cerrahisi ihtisasına devam etmiş bu dönemde aktif olarak AV fistül ve Varis ameliyatları yapmıştır. Kalp ameliyatlarını asiste etmiş, ameliyat için gerekli safen ven ve radial artel hazırlamıştır. Bu sürenin sonunda ise, Bayındır Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde hasta kabulü yapmış, ardından tekrar uzmanlık sınavına girmiş ve yine başarılı olarak Ankara Dışkapı Yıldırım Bayezit EĞitim ve Araştırma Hastanesi'nde Radyoloji ihtisasını tamamlamıştır. 2011-2013 Yılları arasında Birecik Devlet Hastanesi Şa ...

Etiketler
Skleroterapi
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
Uzm. Dr. Rengin Türkgüler
Ankara - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube