Anjiografi nedir?

Prof. Dr. Özenç Minareci
Prof. Dr. Özenç Minareci
29 Ağustos 2014757 görüntülenme
Randevu Al
Anjiografi nedir?

Anjiografinin kelime anlamı, “ damar resmidir “ (damar görüntülenmesi).

Vücudumuzdaki damarları görüntüleyerek incelemek amacıyla değişik yöntemler kullanılabilir:

1- Renkli Doppler ultrasonografi

2- Bilgisayarlı tomografi yöntemi ile oluşturulan anjiografi (bilgisayarlı tomografik anjiografi: BTA )

3- Manyetik rezonans görüntüleme  yöntemi ile oluşturulan anjiografi (manyetik rezonans anjiografi: MRA)

4- Konvansiyonel / kateter anjiografi: bu amaçla geliştirilmiş anjiografi cihazında, damar içerisine kateter adı verilen ince bir tüple (1.5 – 2 mm çapında polietilen tüp) girilerek incelenecek damara ulaşılması ve damar içerisine kontrast madde verilerek damarın ve içerisindeki akım özelliklerinin görüntülenmesidir.

Yukarıda sayılan yöntemler arasında en güvanilir olanı, kateter anjiografidir. Diğer üç yöntemin ne denli başarılı ve güvenilir olduğu, sonuçlarının kateter anjiografi bulguları ile ne denli uyumlu olduklarına gore değerlendirilir. Bu nedenle, damar görüntülenmesinde “ altın standart “, kateterle uygulanan anjiografi yöntemidir.

lateral_projeksiyon
A-   beyin damarlarını gösteren kateter anjiografi ( lateral projeksiyon )

ap_projeksiyon

B-   beyin damarlarını gösteren kateter anjiografi ( AP projeksiyon )

beyin_damarlari

C-   BT anjiografi ( beyin damarları )

 

boyun_damarlari

D- BT anjiografi ( boyun damarları )

Prof. Dr. Özenç MİNARECİ

Etiketler

Anjiografi nasıl çekilirAnjiografi ne demektirAngiografi yöntemleri nelerdirDamar görüntülemek için hangi yöntemler kullanılırAnjiografi nasıl yapılır

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Özenç Minareci

Prof. Dr. Özenç Minareci

Prof. Dr. Özenç MİNARECİ, lisans öncesi öğrenimini 1973 yılında Eskişehir Maarif Koleji, 1976 yılında Kadıköy Maarif Koleji'nde bitirmiştir. 1976 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1982 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1982-1984 yılları arasında Nevşehir ve Kayseri SSK Hastanesinde mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında görev yapmıştır. 1984-1986 yılları arasında Haydarpaşa Numune Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda, 1986-1987 yılları arasında ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda Asistan olarak görev yapmış ve Radyoloji Uzmanlığını almıştır. 

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır