İntrahepatik kolanjiyosellüler karsinomlarda transarteriyel radyoembolizasyon tedavisinin sağkalım üzerine etkisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, cerrahi tedaviye uygun olmayan ve transarteriyel radyoembolizasyon yöntemi ile tedavi edilen intrahepatik kolanjiyosellüler karsinom hastalarının sağkalım sonuçlarını sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya intrahepatik kolanjiyosellüler karsinom tanısı almış ve cerrahi tedaviye uygun olmayan 28 hasta dahil edildi. Hastaların tamamı transarteriyel radyoembolizasyon yöntemi ile tedavi edildi. Tanı konduktan sonra takipleri başlayan hastaların sağkalım süreleri kayıt altına alındı. Sağkalım süreleri hesaplanırken Kaplan-Meier yaşam analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmada toplamda 28 hasta değerlendirilmiştir. Ortalama yaş 60,46 yıl olup minimum yaş 36 yıl, maksimum yaş ise 84 yıldır. Hastaların medyan takip süresi 14 ay olarak hesaplandı (min:3– maks:33). Hastaların medyan sağkalım süresi 22 (min:3 ay, max:33 ay) aydır. Ayrıca kemoterapi almış hastalar ile almamış hastalar, soliter tümörü olan hastalar ile multifokal tümörü olan hastalar, tümörü unilobar olan hastalar ile bilobar olan hastaların sağkalım süreleri hesaplandı ve gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Sonuç: Modern kemoterapi uygulamaları bu sağkalım oranında artış sağlamış olsa da medyan sağkalımı 12 ayın üzerine çıkaramamıştır. Bu veriler dikkate alındığında transarteriyel radyoembolizasyon tedavisinin sağkalım süresini uzattığı görülmektedir.

İntrahepatik kolanjiyosellüler karsinomlarda transarteriyel radyoembolizasyon tedavisinin sağkalım üzerine etkisi

İntrahepatik Kolanjiyosellüler Karsinomlarda Transarteriyel Radyoembolizasyon Tedavisinin Sağkalım Üzerine Etkisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, cerrahi tedaviye uygun olmayan ve transarteriyel radyoembolizasyon yöntemi ile tedavi edilen intrahepatik kolanjiyosellüler karsinom hastalarının sağkalım sonuçlarını sunmaktır.

Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya intrahepatik kolanjiyosellüler karsinom tanısı almış ve cerrahi tedaviye uygun olmayan 28 hasta dahil edildi. Hastaların tamamı transarteriyel radyoembolizasyon yöntemi ile tedavi edildi. Tanı konduktan sonra takipleri başlayan hastaların sağkalım süreleri kayıt altına alındı. Sağkalım süreleri hesaplanırken Kaplan-Meier yaşam analizi kullanıldı.

Bulgular: Çalışmada toplamda 28 hasta değerlendirilmiştir. Ortalama yaş 60,46 yıl olup minimum yaş 36 yıl, maksimum yaş ise 84 yıldır. Hastaların medyan takip süresi 14 ay olarak hesaplandı (min:3– maks:33). Hastaların medyan sağkalım süresi 22 (min:3 ay, max:33 ay) aydır. Ayrıca kemoterapi almış hastalar ile almamış hastalar, soliter tümörü olan hastalar ile multifokal tümörü olan hastalar, tümörü unilobar olan hastalar ile bilobar olan hastaların sağkalım süreleri hesaplandı ve gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı.

Sonuç: Modern kemoterapi uygulamaları bu sağkalım oranında artış sağlamış olsa da medyan sağkalımı 12 ayın üzerine çıkaramamıştır. Bu veriler dikkate alındığında transarteriyel radyoembolizasyon tedavisinin sağkalım süresini uzattığı görülmektedir.

 Yıl 2019, Cilt 44, Sayı 4, 1379 - 1385, 29.12.2019

Hüseyin Tuğsan BALLI İsa Burak GÜNEY Ferhat Can PİŞKİN Kairgeldy AİKİMBAEV 

https://doi.org/10.17826/cumj.598480

 

Bu makale 1 Kasım 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hüseyin Tuğsan Ballı

Doçent Dr. Hüseyin Tuğsan Ballı; 2002 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. 2004-2009 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında asistanlığına devam ederek tıpta uzmanlığını almıştır. Eylül 2009 –Haziran 2010 yılları arsında Ceyhan Devlet Hastanesinde uzman radyolog olarak çalışmıştır. Haziran 2010–Kasım 2011 Bingöl Devlet Hastanesinde mecburi hizmetini yapmıştır. Kasım 2011–Ocak 2012’ de Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında uzman olarak göreve başlamıştır. Ocak 2012 –Nisan 2020’ de Doktor Öğretim Görevlisi olarak Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında çalışmaya devam etmiştir. Temmuz 2014–Ekim 2014 tarihleri arasında gözlemci olarak Johns Hopkins Üniversitesi, Girişimsel Radyoloji departmanında görev yapmıştır. Halen Doçent do ...

Etiketler
Transarteriyel Radyoembolizasyon
Doç. Dr. Hüseyin Tuğsan Ballı
Doç. Dr. Hüseyin Tuğsan Ballı
Adana - Radyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube