Skeeter sendromu nedir?

Skeeter sendromu, sivrisinek ısırıklarına karşı belirgin iltihaplanma ile karakterize edilen büyük bir yerel alerjik reaksiyondur. Eğer sizde varsa, sivrisineğin tükürüğündeki maddelere alerjiniz var demektir. Bazı kişilerde o kadar çok şişlik olur ki hareket etmekte zorlanırlar.

Skeeter sendromu nedir?

Skeeter sendromu nedir?

Skeeter sendromu, sivrisinek ısırıklarına karşı belirgin iltihaplanma ile karakterize edilen büyük bir yerel alerjik reaksiyondur. Eğer sizde varsa, sivrisineğin tükürüğündeki maddelere alerjiniz var demektir. Bazı kişilerde o kadar çok şişlik olur ki hareket etmekte zorlanırlar.

Skeeter sendromu kimleri etkiler?

Nadir olmasına rağmen, skeeter sendromu herkesi etkileyebilir. Bununla birlikte, genellikle çocukları, yaşlı yetişkinleri ve bağışıklık seviyeleri bozulmuş veya gelişmemiş olabilecek diğer kişileri etkiler. Sivrisinek ısırıklarına karşı bağışıklık geliştiremeyen çok küçük çocuklar, skeeter sendromu geliştirme olasılığı en yüksek kişilerdir.

Hayatınız boyunca sivrisinek ısırıklarına karşı tipik tepkiler göstermiş olabilirsiniz, ancak sonra aniden tükürüğe karşı bir alerji geliştirebilirsiniz. Bunun bir nedeni bağışıklık sisteminizdeki değişiklikler olabilir. Değişikliğin bir başka nedeni de, bir sivrisinek türünün tükürüğüne karşı aşırı derecede alerjiniz varken diğerine karşı alerjiniz olmaması olabilir.

Skeeter sendromu vücudumu nasıl etkiler?

Skeeter sendromunda kişilerde ateş ve büyük bir lokal alerjik reaksiyon gelişebilir.

Skeeter sendromu bazı durumlarda, özellikle de ısırıklar küçük çocukların başına geldiğinde selülit ile karıştırılabilir. Doktorunuz antibiyotik reçete edebilir, ancak antibiyotikler skeeter sendromuna yardımcı olmaz. Bir enfeksiyon olan selülit, bir ısırıktan günler sonra kaşıma enfeksiyonla sonuçlandığında ortaya çıkabilir.

Skeeter sendromunun belirtileri nelerdir?

Skeeter sendromunun belirtileri şunları içerebilir:

Geniş şişlik

Cilt sıcaklığı-kızarıklık

Açık renkli tenin kızarması veya daha koyu ten renginde koyulaşma veya diğer görünüm değişiklikleri gibi ten rengi veya dokusu değişiklikleri. Bu aynı zamanda alanın zorlaşmasını da içerebilir.

Kaşıntı.

Ağrı.

Kabarcıklar.

Ateş.

Skeeter sendromuna ne sebep olur?

Skeeter sendromu, sivrisinek tükürüğündeki proteinlere karşı alerjik reaksiyon sonucu ortaya çıkar. Bir sivrisinek, sizi ısırmak için kullandığı hortum adı verilen uzun bir ağız parçasına sahiptir. Sivrisinek cildinizi deler, kanınızı emer ve kan dolaşımınıza tükürük salgılar. Isıran sivrisineğin tükürüğündeki polipeptitlere alerjisi olması skeeter sendromuna neden olur.

Bu polipeptitlere alerjiniz varsa, sivrisinek sizi ısırdıktan yaklaşık 8- 10 saat sonra başlayan skeeter sendromu semptomlarını görebilirsiniz. Semptomlar tipik olarak 3-10 gün içinde düzelir.

Skeeter sendromu bulaşıcı mıdır?

Hayır. Skeeter sendromunu kimseden kapamazsınız ve kimseye bulaştıramazsınız.

Skeeter sendromu nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz tıbbi öykü alacak ve fizik muayene yapacaktır. Size şunları sorabilirler:

Sivrisinekler tarafından ısırıldıysanız.

Sivrisinek ısırıklarına daha önce tepki verdiyseniz.

Farklı bir ülkeye veya ülkenin farklı bir yerine seyahat ettiyseniz. Farklı sivrisinek türlerinin farklı tükürük türleri vardır.

Isırılmanız ile kızarıklığın başlaması arasındaki zaman çizelgesi hakkında.

Nefes darlığı gibi sizi ilgilendiren başka belirti ve semptomlarınız varsa.

Skeeter sendromu nasıl tedavi edilir?

Doktorunuz hafif bir skeeter sendromu vakanız olduğunu düşünürse, size şunları önerecektir:

Oral antihistaminikler alın.

Isırığı hidrokortizonlu kremle kaplayın.

Ağrınız veya ateşiniz veya her ikisi birden varsa, reçetesiz satılan ağrı kesiciler/ateş düşürücüler, örneğin asetaminofen veya ibuprofen alın.

Daha ciddi semptomlarda steroid almanız gerekebilir . Steroidler hap veya enjeksiyon şeklinde mevcuttur.

Skeeter sendromundan kurtulmam ne kadar sürer?

Muhtemelen 3 -10 gün sürer.

Skeeter sendromunu nasıl önleyebilirim?

Skeeter sendromunu önlemenin en iyi yolu sivrisinek ısırıklarını önlemektir. Bu şu anlama gelir:

Herhangi bir durgun suyu ortadan kaldırmak.

Sivrisineklerin istila ettiği alanlardan kaçınmak.

Çevre Koruma Ajansı'na kayıtlı bir böcek spreyi kullanmak (tipik olarak DEET içerir).

Uzun pantolon ve uzun kollu giyiyor. Mümkünse kalın giysiler giyin çünkü sivrisinekler ince giysileri delip geçebilir.

Pencereleri ve kapıları kapatmak için ekranları kullanma.

Sivrisineklerin en aktif olduğu zamanlarda (alacakaranlık ve şafak vakti) içeride kalmak.

Giysilerinizi, çadırlarınızı ve ağlarınızı sivrisinek kovucularla tedavi etmek.

Uyku alanınızı koruyucu ağlarla kaplamak.

Daha önce şiddetli alerjik reaksiyonlarınız olduysa, doktorunuz epinefrin taşımanızı önerebilir. Bu ilaç, yanınızda taşıdığınız bir enjektör olarak mevcuttur.

Skeeter sendromum varsa ne bekleyebilirim?

Skeeter sendromu birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir. Kendinizi yeterince iyi hissettiğinizde işe veya okula dönebilirsiniz.

Doktora ne zaman gideyim ?

Sivrisinekler tarafından ısırıldıysanız ve aşırı bir reaksiyon gösteriyorsanız, doktorunuza görünün. Ağzınızın veya boğazınızın şiştiğini fark ederseniz veya nefes almakta güçlük çekiyorsanız acil yardım alın.

Bir sivrisinek sizi ısırırsa ve ısırdıktan birkaç saat sonra şiddetli şişlik, ağrı ve kaşıntı yaşarsanız, skeeter sendromunuz olabilir. Sağlık kuruluşu ile iletişime geçmelisiniz. Bununla birlikte, nefes almakta güçlük çekiyorsanız veya daha ciddi başka etkiler yaşıyorsanız, derhal tıbbi yardım almalısınız. Sivrisinek ısırıklarından kaçınmak için çaba göstererek gelecekte kendinize yardımcı olabilirsiniz. Sivrisinek kovucu kullanın, mümkünse sivrisineklerden kaçının ve koruyucu kıyafet giyin.

Bu makale 8 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Emre Göçer

Uzm. Dr. Emre Göçer 1988 Bursa doğumludur . 2012 yılında Bursa Uludağ Üniversitesinden mezun olmuştur . Uzmanlığını Hacettepe Üniversitesinde yapmıştır . Evli ve iki çocuk babası olan Uzm.Dr .Emre Göçer Bursa Doruk Nilüfer Hastanesi'nde hizmet vermektedir.

Etiketler
skeeter sendromu
Uzm. Dr. Emre Göçer
Uzm. Dr. Emre Göçer
Bursa - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube