Çocuklarda yabancı cisim yutulması


Çocuklarda yabancı cisim yutulması sık karşılaşılan sorundur. Genellikle aile ve bakıcı fark etmeyebilir. En sık 6 ay ve 5 yaş arasında görülmektedir.
Belirtiler yutulan cismin boyutuna, şekline kesici delici olup olmamasına göre ya da sindirim sisteminde takılmış olduğu yere göre değişmektedir.
Yabancı cisim yutulmasında bulgu olarak;
-solunum sıkıntısı
-Şok
-Kusma
-sindirim sisteminde takılma hissi
-Karın ağrısı
-Sindirim sisteminden kanama
-Kabızlık
-İdrar tutma
-Ağız kokusu, ağız suyu akması sayılabilir
Tanı için boyun, göğüs ve tüm karın içine alacak şekilde direk grafi çekilmelidir.
Çocuk Gasttoenteroloji pratiğinde boğaz ve üst yemek borusuna takılmış olan yabancı cisimler hemen çıkartılmalıdır. Çünkü delinme ve akciğerlere sıvı kaçmasına neden olabilir .
Midedeki yabancı cisim 2-30 günde kendiliğinden mideyi terk edebilir. Ancak 2.5 cm den büyük ve sivri uçlu cisimler endoskop yardım ile çıkartılmalıdır.
Tavuk kemiği, kılçık, kürdan boğaz ve üst yemek borusundaki kalırlar yabancı cisim forsepsi ile çıkartılır
Saat pilleri yemek borusundaki kalmış ise hemen çıkartılmalıdır. Mide de ise 2 gün beklenebilir. Yabancı cisim Oniki parmak bağırsakta ise 3 günde sindirim sistemini terk etmesi beklenir .
Para ve künt cisimler yemek borusunda ise belirti varsa hemen çıkartılır. Belirti yok ise 12-24 sa beklenebilir. Para mide de ise 4 hafta kadar beklenebilir. Ancak nikel vs çinko zehirlenmesi görülebilir.
Bir de önemli olan nokta BİRDEN FaZLA MIKNATIS yutulmuş ise bağırsak dolaşım bozukluğu ve bağırsakların birbirine ağırlaşmasana neden olabileceği için çıkartılmaları gerektir .
Düz iğneler çevre organlara zarar verirler .
Bağırsaklara geçmiş yabancı cisim doğumsal anormallik ve operasyon sonucu gelişen darlık yok ise sindirim sistemini terk eder.
Hepinize sağlıklı günler dilerim.