Doktorsitesi.com

Sırt ağrıları ve sebepleri

Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
24 Kasım 20143056 görüntülenme
Randevu Al
Sırt ağrıları ve sebepleri

Anatomi

Sırt bölgesi 12 adet omur ve bunların arasındaki disklerden oluşmuştur. Ayrıca her bir sırt omuruna iki adet kaburga kemiği eklem yapar ve göğüs kafesini oluşturur. Sırt bölgesi boyun ve bele göre daha az hareketlidir. Bu sebeple fıtık, kireçlenme, gibi hastalıklardan daha az etkilenir.

Sırt ağrılarının sebepleri nelerdir?
Sırt ağrısının birçok sebebi vardır.

Stres (sabah yorgunluğu, bitkinlik, yaygın baş ağrıları)

Duruş bozuklukları (bilgisayar kullanma, şoförlük)

Kamburluk

Omurganın yana eğrilikleri

Juvenil kifoz (özellikle gelişme döneminde erkek çocuklarda görülen bir çeşit kamburluk)

Hiperostosis   (daha çok erkeklerde görülen bir çeşit kireçlenme)

İç organlardan yansıyan ağrılar

İnterkostol nevralji

Sırt bölgesinde fıtık ve kireçlenmeler boyun bölgesindeki fıtık ve kireçlenme ağrılarının sırta yansıması  (bu durumda özellikle kürek kemikleri arasında ve altında ağrı olur)

Osteoporoz (kemik erimesi)

İltihaplı romatizmalar (ankilozan spondilit)

Multipl miyelom (bir çeşit kemik tümörü)

Kemik tüberkülozu

Çökme kırıkları

İyileşmiş omurga kırıkları

Sırt ağrıları hangi durumlarda tehlikelidir?

Şiddetli ağrı

Gece terlemesi

Zayıflama

Boy kısalması

Bacaklarda kuvvet kaybı, uyuşma

Kan tahlilinde yüksek sedimantasyon, idrarda protein

Solunum sıkıntısı

Sırt ağrısına yukarıda bulgular ve belirtiler eşlik ediyorsa durum ciddiye alınmalı ve mutlaka ileri tetkikler yapılmalıdır.

Sırt ağrıları büyük çoğunlukla mekanik, dejeneratif bozukluklar ya da bel veya boyundan yayılan ağrılara bağlıdır.

Tedavi nasıldır

Mekanik ve dejeneratif bozukluklara bağlı sırt ağrılarının tedavileri birbirine benzer. Kas gevşeticiler, antiromatizmal ilaçlar, yüzeysel etkili pomatlar, ağrı kesiciler ve antidepresan ilaçlar en sık kullanılan ilaçlardır. Sırt ekstansiyon egzersizleri, bel fleksiyon egzersizleri, boyun egzersizleri ve omuz kaslarını kuvvetlendirici egzersizler en sık yapılan egzersizler. Fibromiyalji ve miyofasial ağrılı hastalarda tetik nokta enjeksiyonları ve soğuk spray uygulamaları oldukça faydalıdır.

Fizik tedavi uygulamaları çoğu hasta için tedavi edicidir. Mekanik ve dejeneratif hastalıkların dışındaki hastalıklar sebeplerine göre tedavi edilirler.

 

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır