Vakumed tedavisi (aralıklı negatif basınçlı vakum tedavisi)

Vakumed tedavisi (aralıklı negatif basınçlı vakum tedavisi)

VACUMED vücudun alt yarısına uygulanan aralıklı negatif basınç yani vakum tedavisidir. Alman Havacılık ve Uzay Merkezinde Uzay Tıp Enstitüsünde geliştirilmiştir. Vacumed, alt ekstremite (bacaklar) ve vücudun alt yarısının, toplardamar (venöz), atardamar (arteriyel) ve lenf dolaşımındaki bozukluklardan kaynaklanan birçok sağlık probleminin tedavisinde kullanılan yeni bir tedavi yöntemidir. Bu cihazın üst ekstremiteye (omuz, kollar ve eller) uygulanan bir versiyonu da geliştirilmiştir (Vacumed ANS).

Vacumed alt ekstremite ve vücudun alt yarısını destekleyen ikinci bir kalp gibi çalışır. Temiz kanı bacaklara ve ayaklara doğru çeker ve hemen ardından oksijeni azalmış ve metabolik atıklarla kirlenmiş kanı ve lenf sıvısını kalbe doğru pompalar. Bu uzay tedavisinin diğer bir katkısı da selülite sebep olan lenf dolaşımının atık ürünlerini vücuttan uzaklaştırmasıdır.

Vacumed bir çeşit vakum tedavisidir. Ardışık ve aralıklı olarak negatif ve pozitif basınç uygulanarak, toplardamarlardan geriye kan akımı hızlandırılır (varis tedavisi için). Atardamarlardaki kan akış hızı artırılır ve dokuların oksijenlenmesi artar (yara-kas dokusu iyileşmesi). Hücreler arasında biriken sıvı damar sistemine yönlendirilerek ödem kontrolü ve kas yorgunluğunun en önemli sebebi olan laktik asitin atılımı sağlanır (doku rejenerasyonu). Özellikle lenfatik sıvının toplardamar sistemine drene olması ile lenfödem ciddi bir şekilde geriler. Vacumed ile aralıklı negatif basınç uygulaması; tedavisi oldukça zor olan dolaşım kaynaklı hastalıklarda çığır açmış yeni bir tedavi yöntemidir.

Vakumed ile aralıklı negatif basınç tedavisi;

Pasif damar eğitimi,

Periferik kan dolaşımında belirgin artış,

Arterial tıkanmayla seyreden hastalıklarda yürüme mesafesinde artış,

Venöz dönüşü artırıcı, venöz stazı azaltıcı

Ağrı ve ödemi giderici

Lenfatik dolaşımı artırıcı ve lenfatik tıkanıklıkları kısmen de olsa açıcı etkisiyle; iç hastalıkları, anjioloji, fleboloji, kardiyoloji, deri hastalıkları, fizik tedavi ve rehabilitasyon, anti-aging, medikal estetik alanlarında başarıyla kullanılır.

Vakumed tedavisinin kullanıldığı alanlar

 - Kronik venöz yetmezlik (varis) tedavisi

 - Venöz ülser (yara) tedavisi

  -Periferik arter hastalıkları (damar tıkanıklıkları)

  -Dolaşım bozukluklarının önlenmesi amacıyla

 - Diyabetik ayak ve diyabetik nöropati (ağrı, yanma, yara) tedavisi

 - Kapanmayan yaraların tedavisi

 -Lenfödem tedavisi

 -Alt ekstremitelerde şişlik, kaşıntı, konjesyon

 -Kırık ve spor yaralanmalarında tedavi ve rehabilitasyonu,

 -Posttrombotik sendrom (venöz tromboz sonrası)

 -Ödem kontrolü (dokuyu sıkılaştırma, toparlama, şekillendirme, selülit tedavisi)

 -Huzursuz bacak sendromu

 -Kronik yorgunluk tedavisi

 -Damar sertliğine bağlı erektil disfonksiyon (erkeklerde sertleşme sorunu)

 -Ameliyat sonrası ödem ve ağrı kontrolü

 -Ameliyat sonrası doku rejenerasyonunun hızlandırılması

 -Sporcularda rejenerasyon ve laktik asitin uzaklaştırılması

 -Selülit tedavisi

Vakumed tedavisi nasıl uygulanır?

Vakumed ile aralıklı vakum tedavisi süresi 20-40 dakika kadar süren seanslar halinde yapılır. Seans sayısı hastalığa ve hastalık şiddetine göre değişmekle birlikte 10-20 arasında tutulur. Seanslar her gün veya gün aşırı uygulanabilir.  Her bir kür ihtiyaca göre yıl içinde ve daha fazla aralıklarla tekrarlanabilir.

Vacumed ile aralıklı vakum tedavisi hangi durumlarda uygulanmaz?

Vacumed cihazıyla aralıklı vakum tedavisi güvenli bir tedavi yöntemidir. Vakumed tedavisinin uygulanmasının sakıncalı olduğu durumlar;

 -Akut toplardamar trombozu (derin ven trombozu), trombozdan sonra ortaya çıkan posttrombotik sendromun tedavisi için 8 hafta beklemek gerekir.

 -Tedavi bölgesinde yeni ortaya çıkmış enfeksiyonlar (akut enfeksiyonlar)

 -Gebelik

 -Yeni ortaya çıkmış karın duvarı ve kasık fıtıkları (akut herniler)

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Turan Uslu

Prof. Dr. Turan USLU, 1962 yılında Ordu - Korgan’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini 1980 yılında Ordu Lisesi'nde bitirmesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndebaşladığı tıp eğitimini 1987 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1991 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’nda yapmış ve  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olmuştur. 1991-1992 yılları arasında Niğde Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmet yükümlülüğünü yerine getiren Prof. Dr. Turan USLU, 1993-1996 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yardımcı Doçent olarak görev yapmıştır. 1997-2004 yılları arasında Osmaniye Devlet Hastanesi'nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı olarak çalışmıştır. 1999 yılında ise Doçent Doktor unvanı almıştır. ...

Etiketler
Vakumed yöntemi nedir
Prof. Dr. Turan Uslu
Prof. Dr. Turan Uslu
İstanbul - Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon
Facebook Twitter Instagram Youtube