Sınav kaygısı

Sınav kaygısı, aslında çalıştığı ve bildiği halde bir insanın performansını ortaya koymasına engel olan bir kaygıdır. Sınav öncesi ya da sırasında kişiyi etkileyebilir.

Sınav kaygısı

Sınav kaygısı, aslında çalıştığı ve bildiği halde bir insanın performansını ortaya koymasına engel olan bir kaygıdır. Sınav öncesi ya da sırasında kişiyi etkileyebilir.

Hiç çalışmayan ya da sınavdan hiçbir beklentisi olmayan insanlar genelde kaygılamaz da. Bu durumda da kaygı olabilir tabii ama, kaygıdan önce sınava hazırlanmak konusunda motivasyon, ders çalışmayla ilgili sorunlar ya da dikkat eksikliği gibi durumlar varsa bunlar üzerinde durmamız gerekir.

Sınav kaygısı başarısızlık konusunda gerçek dışı bir korku olduğu için (Aslında kaygı olmasa sorun da olmayacaktır.) bu genelde kişinin kendisinden kaynaklanmaz.

Öncelikle aile bu konuda çok önemli ve belirleyicidir: Çocuğun sürekli yüksek notlar almasını, hatta sınıf ya da okulda derece yapmasını bekleyen, tam puan almadığı sınavları eleştiren, sürekli yaptığı fedakârlıklara vurgu yapan, başka çocuklarla kıyaslayan, çocuğun kapasitesinin üstünde beklentilere giren aile.

Okul ve öğretmenler de bu yarış atı sistemi içerisinde çocuğu tıpkı aile gibi eleştirebilir, kıyaslayabilir, çok fazla ders ve ödev yüküyle baş başa bırakabilir. Oyun oynayamadan büyüyen bir nesil söz konusu şu an; tüm gün okula giden, üste çok fazla ödev verilen çocuklar.

Arkadaşlar, komşu, akraba, tanıdık, herkes çocuk ya da yetişkin sınava giren kişide kaygıya sebep olan davranışlarda bulunabilir.

Sınav kaygısı nelere sebep olur? Ders çalışmada isteksizlik, motivasyon düşmesi, sürekli sınavı kazanamayacağına dair kehanetler, sınav sırasında bildiğini unutma, okuduğunu anlamama, süreyi verimli kullanamama, sınav öncesi ya da sırasında bazı fiziksel yakınmalar (Ellerin titremesi, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, kalp çarpıntısı, bayılma gibi), sınavdan önceki gece ya da çoğu zaman uykusuzluk, sürekli gerginlik, karamsarlık, umutsuzluk, depresyon...

Nasıl başa çıkıyoruz? Sınava hazırlanan kişi, ailesi ve biz birlikte çalışıyoruz. Bazı durumlarda ilaç kullanmak gerekse de, çoğu zaman ilaca gerek kalmadan kısa sürede bu kaygının üstesinden gelinebiliyor.

 

Bu makale 24 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hatice Zengel

1975 Adana doğumluyum. Liseyi Adana Kız Lisesi'nde okudum. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdim. Yaklaşık üç yıl özel eğitim merkezlerinde çalıştıktan sonra 2002 yılı Ekim ayında  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne atandım. Dört yıl Üniversitenin Zihin Engelli Çocuklar Merkezi'nde çalıştıktan sonra Sağlık Bakanlığı kurumlar arası geçiş sınavıyla atandığım Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nde dört yıl, iller arası geçiş kurasıyla atandığım Osmaniye Devlet Hastanesi'nde bir buçuk yıl çalıştım. Şubat 2012 tarihinde atandığım Dr Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde yaklaşık 10 yıl çalıştıktan sonra devlet memuriyetinden ayrılıp kendi ofisimde çalışmaya karar verdim. 2022 Ocak ayı itibariyle kendi ofisimde danışanlarımı almaya başladım. Web Sitesi: Psk. Hatice Zengel İlgi ...

Etiketler
Genel sınav kaygısı
Psk. Hatice Zengel
Psk. Hatice Zengel
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube