Sertleşme probleminde prp (p-shot) tedavisi

PRP erektil disfonksiyon tedavisinde son yıllarda çok etkin şekilde kullanılmaktadır.

Sertleşme probleminde prp (p-shot) tedavisi

Penisin sertleşme bozukluğunda farklı tedaviler kullanılmaktadır. Bunlar ilaç tedavileri, şok dalga tedavisi (ESWT), PRP (P-shot) ve penis protezleri olarak sayılabilir. Burada PRP den bahsedeceğiz.

PRP tedavisi dünyada çok yaygın olarak tıbbın birçok alanında kullanılmaktadır. Saç, yüz, eklemlerde kullanımı uzun yıllardır yapılmaktadır. Penisde kullanımı son birkaç yıla dayanır. Özellikle Amerika ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılan, FDA (Food and Drug Administration = Amerika orijinli ve tüm dünyada kabul gören ilaç vb tedavilerde onay veren kuruluş) onaylı bir tedavidir.

PRP ingilizce Trombositten Zengin Plazma (Platelet Rich Plasma) kelimelerinin başharflerinin kısaltmasıdır. Trombositler kanda bulunan pıhtılaşma hücreleridir. PRP tedavisinde amaç, bu hücrelerin alınıp dışarıda yapay olarak aktive edilerek vücuda tekrar vermekten ibarettir. Bu hücreler kanda dolaşırken aktif değildir, ancak bir yara veya kesi olduğu zaman o bölgeye gider. Birinci görevi bu bölgedeki kanamayı durdurmaktır, ikinci görevi ise kanamayı durdurduktan sonra bu bölgede iyileşmeyi sağlayan maddeleri salgılayarak bu bölgenin onarılmasını sağlamaktır. Burada salgiladığı maddeler özellikle yeni damar ve doku oluşumunu sağlayan çeşitli büyüme faktörleridir.


 

Peki Peniste bu etkiden nasıl yararlanıyoruz.?

Ereksiyon problemi olan hastalarda özellikle penisin damarlarında ve yapısında bozulmalar oluşur. Bunlar; kılcal damarların tıkanması ve buna bağlı bu damarların beslediği bölgedeki dokularıda hücre ölümü (apopitozis), yine kan akım bozukluğuna bağlı bu ölen hücrelerin yerine sağlıklı hücre yapımı yerine o bölgeyi sertleştiren, elastikiyeti bozan kollagen dediğimiz dokunun artarak fibrozis (sert yapıda dokular). Kısacası kılcal kan damarlarında akım bozukluğuna bağlı, penisin içinde ereksiyon sırasında yeterince kan dolmasını sağlayan dokuların ve düz kasların yerini sert dokuların artmasıdır. Neticede peniste sertleşme veya sertliği sürdürme kabiliyeti sekteye uğrar. PRP’nin ereksiyon probleminde tedavi etkisi bu mekanizmayı düzeltmesi ile mümkün olur. Yukarıda bahsedilen pıhtılaşma hücreleri hastadan kan alınarak, dışarıda aktif hale getirilir ve penisin içine iğne yoluyla enjekte edilir ve bu da yeni damar oluşumunu, dokuların gençleşmesini ve yenilenmesini sağlar.


 

PRP tedavisi nasıl yapılır?

Önce hastadan kan alınır: Normal herhangi bir kan tahlili yapılırken alınan kan alma işlemi ile aynıdır. Yani kolunuzdaki damardan kan alınır. Burada alınan kan yaklaşık 20 ml olmalıdır.

Alınan kan dışarıda hazırlanır: Bu hazırlık için normal tüpler de kullanılabilir ancak piyasada bu iş için özel üretilmiş kit’ler bulunmaktadır. Böylece hazırlık hem daha kolay, hem de elde edilecek materyal daha kaliteli olur. alınan kanlar bu kitlere (özel tüplere) aktarılır. Bu tüpler bir santrifüj cihazına yerleştirilir. Santrifüj cihazı, bu tüpü kendi içinde çok hızlı bir şekilde döndürerek (dakikada ortalam 3000 devir) tüpün içerisinde bulunan farklı yapıda hücrelerin, proteinleri ve sıvıların merkezkaç kuvvetinden faydalanarak farklı tabakalar halinde ayrışmasını sağlamaktadır. Bu santrifüj işleminden sonra tüpün en alt tabakasında kandaki alyuvar ve akyuvar gibi hücreler birikir, en üst kısmında ise %90′ ı su dan oluşan bir serum oluşur. Her ikisi arasında bulunan tabakada ise tedavi için gerekli pıhtılaşma hücreleri ve büyüme faktörleri bulunur. Daha sonra bir enjektör yardımıyla bu tabakadaki sıvı alınır.

Hastaya trombosittin zengin plazma enjekte edilir: Enjektöre alınan sıvı (PRP sıvısı) penisin her iki yanına ince bir iğne yardımıyla yapılır. Ancak bu enjeksiyon işlemi cilde veya cilt altına yapılmaz. Penisin sırt kısmında penis gövdesi boyunca uzanan ve içinde bulunan (kavernöz cisim, ereksiyonu yapan kısım) iki adet boru gibi yapının içerisine yapılır. Bunun için lokal anesteziye bile ihtiyaç yoktur. Çünkü yapılacak lokal anestezi iğnesinin vereceği ağrı ile bu iğnenin ağrısı aynı olacaktır.

İşlem süresi 30-40 dk arasıdır. İlk 2-3 dakika hastadan kan alınması, Sonraki 20-30 dk alınan kanın hazırlığı, Son 3-5 dakikası hastaya hazırlanan sıvının enjeksiyonundan oluşur. Yani hastaya yapılacak işlem 5-6 dakikadan ibarettir.


 

PRP tedavisinden sonra dikkat edilmesi gerekenler:
Hasta günlük yaşamına hemen dönebilir. Cinsel ilişki dahil kısıtlanan bir hareket veya diyet yoktur.
Kişinin kendi kanından hazırlandığı için yan etkisi olmaz, allerji riski yoktur.
Tedavinin etkinliğinin görülmesi 3 ayı bulur. Tekrar dozları başarıyı artırır.
Tekrarlanacak dozlarla ilgili uygulamalar kliniklere ve hekimlere göre değişkenlik göstermektedir.


 


Ağrı kesici ilaçların PRP tedavisi uygulanan gün ve sonraki gün içinde kullanılmaması önerilir.

 

Ürolojide PRP başka hangi durumlarda yapılabilir?
Özellike peniste eğriliğe sebep olan Peyroni hastalığında da, plakların olduğu bölgeye PRP tedavisi yapılabilir. Bu plakların küçülmesini sağladığı bilimsel makalelerde gösterilmiştir.
Penis büyütme amacı ile kök hücre tedavisi yapıldığı gibi PRP de yapılabilmektedir.
Bunun dışında kronik sistit, kronik prostatit veya interstisyel sistit PRP nin uygulanabildiği diğer ürolojik hastalıklardır.

 

Bu makale 16 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı

Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı, 1983 yılında Sivas'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından  Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı Tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp doktoru unvanı almıştır.

İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Üroloji uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı, mesleki çalışmalarını Kocasinan Kayseri'de bulunan Özel Dünyam Hastanesi'nde devam ettirmektedir.

Etiketler
PRP tedavisi
Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı
Op. Dr. Ömer Ozan Yıldızlı
Kayseri - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube